Šipka: Léčivý plod krásy i imunity

Růži šípovou s lehkostí pozná každý Čech, který si alespoň párkrát vyšel na procházku po loukách ve svém okolí. V květnu a červnu nás těší svými růžovými nebo bílými voňavými květy, od srpna do jara červenými plody vejcovitého tvaru, které svítí na holém keři ještě i během zasněžených dnů.

Obsah článku:

zber_sipok

Rosa canina známá také jako šipka, je odolný keř, který se hojně vyskytuje v téměř celé Evropě, severní Americe, severní Africe, dokonce i východní Asii. Tato rostlina je významná pro bylinkářství i kosmetiku, přičemž sklízíme hlavně plody a květiny, které mají různé léčivé vlastnosti. Květy se více pojí s krásnou pletí, zatímco plody se často konzumují v podobě džemů, koláčů, nápojů a extrahují na výrobu oleje.

Z historie o šipkách

Věděli jste o tom, že růže byly na Zemi ještě dřív než lidé?

I když je tomu asi obtížné uvěřit, je to tak. Stopy divokých růží byly nalezeny spolu s fosiliemi, které byly zařazeny do dob oligocénu, období, které trvalo před 33 až 23 miliony let.

První lidé se na Zemi objevili „pouze“ před 6 miliony let a růže začaly šlechtit před přibližně 3000 lety.

Růže šípková, stejně jako další divoké růže, si dodnes zachovala svůj vzhled, květiny s pěti okvětními lístky, osobité oválné zoubkované listy i své typické plody, šípky.

sipky

Adaptogen z našich polí a luk

Když se řekne adaptogeny, většina lidí si představí ashwagandhu nebo ženšen, ale málokdo ví, že není třeba cestovat do Indie ani Koreji na to, abychom si posílili odolnost našeho organismu.

Šípek je naším českým adaptogenem, látkou která pomáhá našemu tělu adaptovat se na různé stresové situace. Adaptogenní rostliny se během tisíců let adaptovaly na různé změny a mohou nám tuto schopnost předat prostřednictvím látek, které se v nich nacházejí.

V případě růže šípové se jedná zejména o posílení imunity, schopnosti našeho těla efektivně reagovat a bránit se vůči patogenům.

Jaké jsou naše další české adaptogeny? Lípa obecná, Třezalka tečkovaná, Ostružina malinová, Aronie černoplodá.

sipkovy_olej

Účinky plodu růže šípkové

Plody růže šípkové, nazývané šípky, jsou bohatým zdrojem prospěšných látek. Obsahují vysoké množství vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Kromě toho šípky obsahují vitamíny A, E, K, různé minerály včetně vápníku, fosforu a železa, a esenciální oleje. Díky svým živinám a antioxidantům šípky přispívají k posílení imunitního systému, podporují zdraví kůže a srdce a mohou mít protizánětlivé účinky.

Sběr a použití

Sklizeň plodů růže šípkové je často sezónní aktivita, která se uskutečňuje v období zralosti plodů, obvykle na podzim. Ideální je sbírat šipky, když mají intenzivní barvu, ale jsou stále tvrdé na dotek. Po sklizni se šípky mohou sušit nebo se z nich mohou připravovat různé produkty, jako je čaj, džem nebo sirup.

Na konci podzimu, poté co šipky překonají první mrazy je můžeme sbírat a konzumovat přímo na místě. Měkké na dotek, můžeme si jejich sladký vnitřek vymačkat do úst a pecky vyplivnout.

Poznámka: Při konzumaci šipek musíme zmínit, že mají v sobě jemné chloupky, které mohou popálit na jazyku nebo dráždit v krku. Při přípravě tedy doporučujeme používat jemná sítka nebo látku a pasírovat. Nejde však o nic nebezpečného a při konzumaci v přírodě si na to umíme jednoduše zvyknout.

Může být šipka jedovatá?

Šipky jsou jedlé, ale s ničím to není třeba přehánět. Doporučuje se je nekonzumovat pokud máte problémy s trávením, reflux či podrážděný žaludek kvůli již zmiňovaným chloupkům. Také se šipkám raději vyhněte pokud jste těhotná nebo kojíte, jejich účinky v tomto období nebyly vědecky potvrzeny.

sipkovy_caj

Šípkový čaj z čerstvých šipek

  1. Čerstvé šípky rozmixujeme nebo nakrájíme.
  2. Povaříme je 5 minut, odstavíme a necháme odstát 15 minut.
  3. Přecedíme přes jemné sítko nebo papírový kávový filtr.

Šípkový čaj ze sušených šipek

Recept pro přípravu šípkového čaje je jednoduchý a osvěžující. Potřebujete:

  1. 3 čajové lžičky sušených drcených šipek zalijeme vroucí vodou.
  2. Necháme louhovat 20 minut nebo více pro intenzivnější chuť.
  3. Přecedíme přes jemné sítko nebo papírový kávový filtr.

Tento čaj je plný vitamínu C a antioxidantů a má lahodnou, jemně kyselou chuť. Je ideální pro zlepšení imunity a podporu celkového zdraví.

Příznivé kombinace

Samotný šípkový čaj chutná výborně a bude pro nás prospěšný, ale kdo by měl chuť být trochu kreativnější a pozvednout své domácí léčitelství na vyšší úroveň, může začít kombinovat plody šípky s dalšími bylinkami, ovocem či kořením.

Při tvorbě čajových směsí nebo léčivých přípravků je vhodné kombinovat více bylin. Tento přístup umožňuje účinek různých aktivních látek. Kombinace složek může zvýšit efektivitu léčby a přispět k celkovému zdraví. Některé byliny se mohou navzájem doplňovat, zatímco jiné mohou zmírňovat nežádoucí účinky nebo zlepšovat chuť a aroma.

S čím tedy šipky kombinovat?

Šipky jsou spíše nakyslé, proto je vhodné je vyvážit sladkými ingrediencemi jako například sušeným jablkem, rozinkami, jahodami nebo kokosem. Pro další vrstvu chuti a účinných látek můžeme přidat koření jako například skořici, hřebíček nebo bobkový list. Jako poslední můžeme zkusit voňavé květiny, například sušený květ šípku, lípu, či ibišek.

Pokud jsme nemocní můžeme se zaměřit na ingredience podporující imunitu jako zázvor a kurkuma. Fantazii se meze nekladou, nebojte se experimentovat.

Naše formule pro imunitu

I my v Masticha Terapie si uvědomujeme, že kombinace aktivních látek je účinnější než její jednotlivé složky, a proto jsme na podporu imunity vyvinuli formuli Imunotikum. Přírodní složky, jako je kurkuma, černý kmín a vitamin C a D, v kombinaci s medicinálními houbami společně pracují na posílení obranyschopnosti vašeho organismu. Stačí si dát dvě kapsle denně s jídlem, popřípadě zapít výborným šípkovým čajem.

Zdroje

https://www.worldhistory.org/article/2264/a-brief-history-of-the-rose/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-839/rose-hip

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz