Zázrak zvaný resveratrol. Znáte účinky resveratrolu?

Pomáhá při onemocněních srdce, působí na omládnutí organismu a dokonce prý také zvyšuje potenci a plodnost. To je jen pár účinků resveratrolu, které popisují vědecké studie. Jelikož resveratrol a jeho benefity používáme i v našich produktech, podívali jsme se blíže na tuto látku a rádi vám ji představíme komplexněji.

 

resveratrol

Resveratrol – co je resveratrol a odkud pochází?

Resveratrol je látka, která má přírodní původ a nachází se v některých rostlinách. Z chemického hlediska patří mezi polyfenoly, je to derivát stilbenu. Z hlediska účinku látky je zařazen i mezi fytoalexiny. Tato látka v přirozeném prostředí vzniká v rostlinách hlavně kvůli tomu, aby je chránila před plísněmi a UV zářením. V přírodě se resveratrol vyskytuje ve dvou formách – cis-resveratrol a trans-resveratrol. Lepší vstřebatelnost a využitelnost pro organismus člověka má trans-resveratrol. Proto si vždy dejte záležet na výběru doplňku stravy a zkontrolujte si přítomnost účinné látky.

Přestože byl resveratrol jako látka objeven již v roce 1940, jeho zdravotní benefity se výrazněji dostávají do povědomí až v posledních letech.

 

Červené víno i arašídy. Kde všude se resveratrol nachází?

 

Resveratrol jako látka přirozená rostlinám se nachází ve skutečně širokém spektru rostlin. Důležitý je ovšem jeho obsah v jednotlivých rostlinách.

Nejvíce resveratrolu naleznete v křídlatce japonské - rostlině, která se v Čechách vyskytuje hlavně podél vodních toků. Z křídlatky se získává trans-resveratrol, který se bohatě využívá jako součást výživových doplňků. Křídlatka japonská je významnou bylinou v čínské medicíně.

K zamyšlení: Někdy se zvykne říkat, že rostliny, které se začnou vyskytovat ve vaší blízkosti, vám chtějí naznačit, že je můžete potřebovat. Křídlatka japonská se ve světě považuje za jeden z nejinvazivnějších plevelů. Vytváří souvislé porosty, které dokážou pokrýt obrovská území, přeroste dokonce i přes asfalt. Její výskyt je zejména v severských částech Evropy a v Severní Americe, kde se jí léta snaží z měst vyhubit silnými herbicidy a jinými chemickými postřiky. Její výsadba se dokonce považuje za nelegální činnost. Co když se příroda tak výrazným výskytem křídlatky snaží naznačit, jak důležité je právě pro obyvatele těchto zemí její užívání?

kridlatka-japonska

V těchto potravinách naleznete nejvíce resveratrolu:

  • červené hrozno – nejvyšší obsah resveratrolu je ve slupce a jadérkách červených hroznů. Tato vlastnost hroznů se následně přenáší i do červeného vína. Vysoký obsah resveratrolu má hlavně tmavé červené víno. Podle odrůdy se obsah resveratrolu v 1l vína pohybuje mezi 0,2 – 5,8 mg/l. Pro využití maximálního potenciálu na zdraví (hlavně ochrana srdce a cév) se doporučuje konzumovat 1-2 dcl červeného vína denně. Naopak obsah resveratrolu v bílém a růžovém víně je nízký, až zanedbatelný.
  • borůvky, brusinky, švestky, černý rybíz – zjednodušeně lze říci, že všechny druhy ovoce a zeleniny, které mají červenou, tmavě červenou nebo bordó barvu budou obsahovat resveratrol v nějaké výraznější míře
  • ořechy - z ořechů mají nejvyšší obsah resveratrolu arašídy. Vhodné jsou i pistácie, vlašské ořechy
  • kakao

 

Resveratrol – jaké jsou jeho účinky na zdraví?

Resveratrol patří mezi polyfenoly a je známý hlavně pro své antioxidační účinky.

 

Jak působí a na co jsou dobré antioxidanty?

Zjednodušeně – antioxidanty chrání buňky před volnými radikály, nestabilními atomy, které se vyskytují ve vnějším ovzduší, ve slunečním záření. Pomáhají tak buňkám být odolnější, silnější a dlouhodobě funkční, což zvyšuje jejich životnost. Některé studie hovoří o resveratrolu jako o elixíru mládí – je to hlavně kvůli těmto antioxidačním účinkům, které zlepšují například i vzhled pokožky a také zpomalují stárnutí buněk. Tyto účinky resveratrolu se využívají zejména v kosmetickém průmyslu.

 

Další účinky resveratrolu:

  • výrazně pomáhá při léčbě boreliózy
  • stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje citlivost buněk na inzulín – resveratrol je mimořádně vhodný pro diabetiky, u nich prokazuje řadu významných benefitů, ať už v oblasti hlavního onemocnění nebo i přidružených nežádoucích účinků spojených s cukrovkou
  • zlepšuje paměť
  • posiluje imunitu
  • vzpomínají se i účinky na plodnost u mužů a žen, i když dokumentace k těmto účinkům je zatím slabá
  • vyrovnávání hormonálních disbalancí – pomáhá ženám se zvýšenými hladinami testosteronu a také mužům s přebytkem estrogenu
  • má protizánětlivé účinky, účinky proti plísním a alergiím
  • určité účinky byly prokázány i při onkologických onemocněních – je předpoklad, že resveratrol napomáhá sebedestrukci zmutovaných rakovinných buněk a také zpomaluje, nebo zabraňuje růstu metastáz

resveratrol vo vine

 

V našem článku bychom se však chtěli blíže podívat hlavně na účinky resveratrolu na srdce, cévy a oběhový systém, neboť tyto účinky jsme využili i při tvorbě produktu Masticha Vena určeného pro cholesterol a cévy.

 

Účinky resveratrolu na srdce, cévy a krevní tlak

O těchto účincích vás chceme blíže informovat z důvodu, že resveratrol je jednou z důležitých látek v našem produktu na srdce, krevní tlak a imunituMasticha Vena.

V Masticha Vena je použit extrakt ze slupek a jadérek červených hroznů s obsahem resveratrolu a také extrakt z křídlatky japonské. Denní dávka Masticha Vena obsahuje až 120 mg resveratrolu (1cps Masticha Vena obsahuje 20 mg).

Masticha Vena

Mnohé studie vykazují pozitivní účinky resveratrolu na ochranu srdce, snižování hladiny cholesterolu a také na snížení krevního tlaku.

Během života a hlavně ve vyšším věku se cévy zužují. Dochází k tomu vlivem ukládání tuků na stěny cév (což je důsledkem špatné životosprávy, nebo zánětlivých procesů – více v článku Ateroskleróza). Užší céva vyžaduje, aby na proudění krve v ní byl vynaložen vyšší tlak, srdce je více namáháno a z dlouhodobého hlediska to má vliv na vytváření srdečních onemocnění. Vědecké studie poukazují na fakt, že při užívání resveratrolu je možné zvýšení produkce oxidu dusnatého v těle, což může mít za následek uvolnění cév. Již po 30-ti dnech užívání resveratrolu se ukazuje významné snížení systolického krevního tlaku. (zdroj)

 

Francouzský paradox

Tímto pojmem se popisuje fakt, že v některých zemích (hlavně ve Francii, ale podobný scénář je také v jiných zemích Středomoří), kde je u obyvatel vysoká spotřeba tuků (například v podobě sýrů) a vína, je zároveň i výrazně nižší podíl úmrti na ischemickou chorobu srdeční. Přestože se tyto složky potravy (tuk a alkohol) obecně nedoporučují a jsou pro onemocnění srdce rizikové, v těchto zemích tato doporučení neplatí. Částečně se tento paradox připisuje zvýšenému příjmu resveratrolu ve víně.

 

Resveratrol a jeho vliv na cholesterol

 

Již dlouho se uvažuje nad tím, zda resveratrol má účinky také na snížení cholesterolu. Podle vědců jednoznačně ano. Užívání resveratrolu ovlivňuje hladinu tuků v krvi. Měření potvrdila i to, že během užívání resveratrolu se změnila struktura cholesterolu a v krvi rostl podíl dobrého HDL

Zároveň antioxidační účinky resveratrolu zabraňují oxidaci LDL cholesterolu, který se následně ukládá na cévách. Cholesterol, který není zoxidován, nezpůsobuje v těle problémy. Užívání resveratrolu je při vysokém cholesterolu jednoznačně vhodné.



Vstřebávání resveratrolu

Jako u všech doplňků stravy, i zde platí, že je důležité nejen užívat účinné látky, ale zaměřit se i na to, zda můžeme nějak podpořit jejich využitelnost v těle. U některých látek se proto doporučuje užívat i podpůrné látky, které zlepšují vstřebávání a využitelnost.

V Masticha Vena jsme proto použili látku zvanou piperin – extrakt z pepře, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost všech složek Masticha Vena, mezi nimi i resveratrolu.

 

Má resveratrol také nežádoucí účinky?

Ve studiích nebyly zaznamenány nežádoucí účinky užívání resveratrolu při dodržení doporučeného množství resveratrolu. Při výrazně zvýšených dávkách (více než 1g trans-resveratrolu/den) se mohou objevit gastrointestinální obtíže, hlášen byl i případ leukopenie a trombocytopenie.

Zde je ale třeba zmínit, že zvýšení přísunu resveratrolu může mít vliv na hustotu krve - je to součást mechanismu účinku, díky čemuž se podporuje cirkulace krve v cévách a také se snižuje krevní tlak. I užívání Masticha Vena je vhodné konzultovat s lékařem v případě, že máte kromě vysokého tlaku či špatné imunity i problém se srážlivostí krve. Také je třeba informovat lékaře o užívání resveratrolu v případě, že užíváte léky na ředění krve.

Užívání resveratrolu by mělo být lékařem schváleno i tehdy, pokud pacient podstupuje onkologickou léčbu (resveratrol může svými imuno stimulujícími benefity snižovat účinky např. chemoterapeutické léčby).

 

Shrnutí

Věříme, že v článku jsme vám poskytli podrobnější informace o tom, jak funguje a jaké má účinky resveratrol – látka, kterou používáme i v našem produktu Masticha Vena. Přestože mnohé účinky resveratrolu byly potvrzeny studiemi (ať už in vitro nebo jinými), komplexnější pohled na tuto látku je ve vědeckých kruzích stále předmětem bádání.

Pokud vás zajímají účinky Masticha Vena, recenze, které dostáváme od uživatelů, kompletujeme na stránce Masticha Vena zkušenosti.



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení