OBSAH ČLÁNKU:
Máte více než tři řídké stolice za den? Zřejmě vám něco vyvolalo průjem. Pokud to trvá více než dva týdny, jde o akutní průjem a pokud se to děje více než 4 týdny, můžeme hovořit již o chronickém dlhotrvajícím průjmu.
Jaké typy průjmů známe, jak zastavit průjem, co pomáha jíst na průjem a čemu se naopak vyhýbat, se dozvíte v následujícím článku zaměřeném na vliv vlákniny na zdraví při těchto trávicích potížích.
Typy průjmů
Akutní průjem
Akutní průjem nastupuje rychle a trvá méně než 4 týdny. Většinou jste za 3 až 5 dní znovu v pořádku. Příčinou může být:
- zánět sliznice žaludku a střev (gastroenteritida)
- infekce
- "otrava potravinami"
- stres a úzkost
- vedlejší účinky léků
- alkohol
- velké množství tekutin
Infekční průjmy
Průjmy způsobené bakteriemi, viry nebo parazity.
Virové průjmy
Až jedna třetina průjmových onemocnění je vyvolána viry. Jde například o rotavirus, torovirus nebo adenovirus.
Bakteriální průjem
Bakteriální průjmy se projevují náhlým začátkem. Mohou být doprovázeny horečkou, únavou, nevolností a bolestmi břicha. Stolice při průjmu způsobené bakteriemi je kašovitá, později vodnatá s příměsí krve nebo hlenu.
Způsobují ji bakterie jako například Salmonella, Shigella nebo Campylobacter.
Parazitální průjem
Zdrojem nákazy bývá nejčastěji kontaminovaná voda, případně potrava. Způsobují ji například Giardia lamblia, Cryptosporidium, nebo Cyclospora.
Chronický (dlhotrvající) průjem<
Čím je způsobený a při kterých onemocněních se objevuje?
- Dráždivý tračník nebo IBS - onemocnění projevující se poruchami vyprazdňování, tedy průjmy nebo zácpami doprovázenými bolestí břicha. Při tomto onemocnění je oslabený mikrobióm a proto je důležité aktivně doplňovat vlákninu. Vláknina zajistí správný pohyb střev a pravidelné vylučování stolice, co je potřeba k uklidnění a uzdravení střeva.
- Ulcerózní kolitida - idiopatický zánět střeva doprovázený průjmem, krví a hlenem ve stolici. Jde o autoimunitní onemocnění, kdy se pravděpodobně objevuje nechtěná imunitní odpověď na střevní bakterie. Probiotika zmírňují tuto patologickou reakci imunitního systému a je dobré je konzumovat spolu s rozpustnou prebiotickou vlákninou.
- Celiakie - špatné vstřebávání potravin a poškozené tenké střevo může způsobit dlouhotrvající průjmy. Tyto průjmy dokáže zmírnit rozpustná vláknina, která nahromadí obsah střev a vytvoří masu, která se jednoduše vyloučí ven z těla. Tenké střevo se díky tomu dokáže rychleji zahojit.
- Chronické onemocnění slinivky - úprava stravy je při pankreatitidě velmi důležitá. Pomůže předcházet akutním zánětům nebo propuknutí rakoviny. Strava by měla obsahovat potraviny s nízkým glykemickým indexem a potraviny bohaté na vlákninu. Je důležité zcela vyřadit alkohol.
- Cukrovka - průjmy při cukrovce jsou způsobeny hormonálními změnami. Při tomto onemocnění je konzumace vlákniny nejen prevencí ale také součástí léčby. Vláknina podporuje imunitu ve střevech a váže na sebe škodlivé toxiny.
- Crohnova choroba - u pacientů s Crohnovou chorobou je problémem zúžení střeva - to znamená, že je pro ně výhodnější menší objem stolice a vláknina objem stolice zvětšuje. To je důvodem, proč se pacientům doporučuje bezzvyšková dieta - vynechání vlákniny ve stravě. Zde jde však hlavně o nevhodnost nerozpustné vlákniny a naopak rozpustná vláknina přijímána pravidelně v malých množstvích může pomoci zmírnit příznaky onemocnění protože vstřebává vodu ze střeva a zpomaluje průchod potravy trávicím traktem při problémech s průjmy. Také zlepšuje vstřebávání živin a váže na sebe nepotřebné zbytky potravy, které spojuje do jedné masy. Tu následně tělo jednoduše, bez problémů vyloučí.
Jak zastavit průjem
Při průjmu je velmi důležité doplnit minerály, například banánem a dodržovat pravidelný pitný režim. Na pití jsou vhodné minerálky s obsahem magnesia, voda a černý čaj. Další živiny můžete přijmout například prostřednictvím vývaru nebo jemné mrkvové polévky. Nezapomeňte na probiotika a k nim potřebné prebiotika ve formě vlákniny. Průjem zastavuje i škrob, nacházející se v bramborách a v rýži.
Co je dobré na průjem?
Co se týče vlákniny, při akutní průjmu je nevhodné konzumovat nerozpustnou vlákninu, která se nachází například v slupkách z jablka, v luštěninách nebo v ořeších. Prospěšné je konzumovat rozpustnou vlákninu jako je například psyllium, modřínová nebo akáciová vláknina.
Při konzumaci vlákniny je vždy důležité dodržovat pitný režim.
PŘI PRŮJMU DOPLŇTE PREBIOTIKÁ
Průjem poukazuje na nerovnováhu dobrých a špatných mikroorganismů v trávicím traktu. Při průjmu převažují ty špatné mikroorganismy (bakterie). Doplněním prebiotických kultur posílíme růst dobrých mikroorganismů a dovolíme jim "vyhrát".
Jako prebiotikum působí i některé druhy rozpustné vlákniny - především modřínová.
Modřínová vláknina podporuje růst přátelských bifidobakterií.Modřínovú vlákninu můžete užívat v produktu Natura Biotika.
1 balení Natura Biotika - 14-denní kúra.
Bez vedlejších účinků: díky speciálnímu složení nemá užívání produktu Natura Biotika žádné nepříjemné vedlejší účinky (bolesti břicha, nadýmání, křeče)
Dávkování: 1 odměrka vlákniny 2x denně. Jednu odměrku rozmíchejte v 2dcl vody a vypijte. Vlákninu můžete přidat i do kaše, jogurt a smoothie.