AKCE! POŠTOVNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 500Kč

CHCETE ZLEPŠIT TRÁVENÍ? ZAMĚŘTE SE NA ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVY

zaludecni stavyŽaludeční kyselina a její optimální množství je základem pro správné fungování trávicího traktu. V běžné populaci se zažívací onemocnění často připisují vysoké tvorbě žaludečních kyselin, lidé označují své pocity pálení žáhy jako "hodně kyseliny".


Jen málokdo však ví, že příčinou jejich problémů může být pravý opak - nedostatečná tvorba žaludečních šťáv.

Optimální množství žaludeční kyseliny je důležité nejen pro rychlé a bezproblémové trávení, jeho úkolem je také zajišťování ochrany trávicího traktu před bakteriemi, které v kyselém prostředí žaludku hynou a nedokážou se rozmnožovat.

 

 

O příznacích a léčbě slabé tvorby žaludečních kyselin jsme psali v článku:

MÁLO ŽALUDEČNÍ KYSELINY - PŘÍČINA TRÁVICÍCH OBTÍŽI?

 

Pokud máte některé z příznaků onemocnění zmíněných v článku, patříte do rizikových skupin nebo chcete pomoci svému trávení, měli byste si osvojit tyto kroky na zvýšení a optimalizaci hladiny žaludečních šťáv.

 

Pokud je budete dodržovat, vaše trávení se zlepší, bude rychlejší a zbavíte se symptomů jako je například pálení žáhy, plynatost, říhání ....

zaludocne kyseliny

  1. Vyzkoušejte tekutou stravu - pokud máte podezření na nízkou tvorbu žaludečních šťáv, vyzkoušejte si připravovat některá jídla v tekuté formě. Snídaňové ovocné smoothie, nebo proteinové drinky odlehčí vašemu trávení - nevyžadují při trávení tak velké množství HCl jako tuhé jídla.
  2. Zapojte tato koření a bylinky - při trávicích obtížích a snaze zvýšit tvorbu žaludečních šťáv používejte z bylinek mátu, koriandr, kardamon. Z přírodních zdrojů je velmi dobrý i zázvor - například v podobě zázvorového čaje.
  3. Naučte se kdy pít vodu. Správný pitný režim je klíčový pro udržení dobré činnosti žaludku a střev. Nepijte však během jídla a ani 30 minut po jídle - tím byste množství žaludečních šťáv rozředily a trávení by tak bylo mnohem obtížnější.
  4. BIO jablečný ocet - jablečný ocet je jeden z našich nejoblíbenějších doplňků pro zdravé trávení. Pravidelné užívání jablečného octa má mnoho blahodárných účinků na vaše zdraví a také pomáhá zvyšovat tvorbu žaludečních šťáv. Jablečný ocet doporučujeme užívat i spolu s chioskou mastichou, která na své optimální působení v žaludku potřebuje dostatečnou tvorbu kyselin.
  5. Fermentovaná zelenina a nápoje - pozitivně ovlivňují tvorbu HCl v žaludku a mají také antimikrobiální účinky - brání množení nepřátelských bakterií v žaludku (například Helicobacter pylori). Zvykněte si na pití kombuchy a dávku fermentované zeleniny si dopřejte každý den.
  6. Nejezte ve stresu - na jídlo si vyhraďte dostatek času, nejezte hlavní jídlo dne ve stresu nebo v rychlosti, sedněte si k němu a vychutnejte si ho. Jídlo dobře žvýkejte. Při snížené tvorbě žaludečních kyselin je vhodné si po jídle odpočinout.

 

Důležité je pochopit, že správné fungování žaludku zahrnuje i dostatečnou tvorbu žaludečních kyselin.

Trávicí trakt a tvorbu kyselin může ovlivňovat řada faktorů, některé z nich můžete do svého života zařadit okamžitě.

Pokud potřebujete harmonizaci trávicího traktu podpořit a urychlit, trpíte gastritidou nebo infekcí Helicobacter pylori je vhodné pro vás užívat některé výživové doplňky, třeba s obsahem probiotik. 

button-hptest

 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde