Střevní Mikrobiom: Prebiotika vs Probiotika

2 položek celkem
CZ kompletni kura imunita copy
Akce Doprava zdarma
3 260 Kč –15 %
2 770 Kč / ks

50-denní kúra na podporu imunity pro všechny věkové kategorie, aktivní lidi i seniory. Koupí kúry ušetříte až 390Kč. Obsahuje tři přírodní produkty: Masticha Vena, Masticha...

832
zakladna kura imunita
Akce Doprava zdarma
2 370 Kč –13 %
2 070 Kč / ks

Přírodní kúra s obsahem extraktú, které napomáhají posilovat obranyshopnost organizmu. Koupí kúry ušetříte až 310Kč. Kúra je určená na 33-dní užívaní. Obsahuje přírodní...

831

Probiotika a prebiotika - dvě téměř totožná slova, a přesto každé z nich hraje jinou a důležitou roli pro naše zdraví. Jedno bez druhého nefunguje správně. Pouze společně mohou působit symbioticky a prospívat imunitě, mikrobiomu, správnému trávení a celkovému zdraví organismu.

Probiotika-prebiotika-cz

Jaký je mezi nimi rozdíl? Které jsou důležitější? Jak správně užívat probiotika a kdy je doplnit prebiotiky? To vše vám vysvětlíme v našem článku. 

 

Probiotika a prebiotika - jaký je mezi nimi rozdíl?

Jednoduché vysvětlení rozdílu mezi probiotiky a prebiotiky je následující:

  • Probiotika - jsou živé kultury mikroorganismů. Obvykle se jedná o specifické kmeny bakterií, které žijí ve střevě nebo jsou do něj dodávány. Přijímáme je v živé formě z potravin nebo doplňků stravy. 
  • Prebiotika - jsou nestrávené složky stravy, které zůstávají ve střevech a jsou potravou pro probiotika. Prebiotika pocházejí především z nestrávených částí sacharidů (oligosacharidů), ale patří mezi ně také vláknina. Díky prebiotikům mohou probiotika růst v hojném počtu a prospěšně osídlit střevní systém. Věděli jste, že účinky prebiotik byly popsány teprve v roce 1995?

Vyvážený příjem probiotik a prebiotik má nesporné zdravotní přínosy - společně vytvářejí kvalitní mikrobiom, který je důležitý pro imunitní reakce organismu. A nejen to - vědecké studie již léta popisují vztah mezi dobrým mikrobiomem a duševním zdravím (u dobrého mikrobiomu byl pozorován nižší výskyt depresí a úzkostí).

 

Zajímavost: některé bakterie ovlivňují také produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty tvoří ve střevě bariéru, která brání vstupu mikrobů, virů a bakterií. Tyto mastné kyseliny zároveň regulují například oxidaci složek cholesterolu. Jejich dostatek dokonce snižuje výskyt rakoviny.  

 

Mohou nás probiotika ochránit před rakovinou?

Probiotika se ve střevě za dobrých podmínek množí a osidlují trávicí trakt. Díky tomu získávají prospěšné mikroorganismy převahu nad patogenními mikroorganismy - tento mechanismus zabraňuje vzniku různých onemocnění.

Imunologický účinek probiotik je rovněž založen na aktivaci makrofágů, které zvyšují sekreci imunoglobulinu A (IgA). Vysoký obsah této látky ovlivňuje neutralizaci antigenů na sliznicích a jejich vylučování z těla. 

 

Další účinky probiotik, které byly vědecky popsány a prokázány:

  • preventivní účinky a zlepšení markerů u kolorektálního karcinomu
  • prevence a léčba průjmu - průjem se může vyskytnout z různých důvodů (užívání ATB, chronický průjem, průjem způsobený viry atd.) U všech typů průjmu mají probiotika příznivý účinek.
  • eradikace h.pylori - některé studie popisují specifické typy probiotik, jejichž použití urychlilo léčbu helicobacter pylori. U pacientů s vysokou rezistencí na antibiotickou léčbu helicobactera pylori bylo přidání probiotik rozhodující pro nastartování léčebného procesu. Tyto typy speciálních probiotik proti helicobacter pylori jsou součástí přírodního produktu Masticha Active.
  • podpůrná léčba zápalových onemocnění trávicího traktu (IBD)- napr. ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc ai.

 

Co obsahuje nejvíce probiotik?

A které probiotické kmeny jsou nejlepší?

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Pro naše tělo je nejlepší, když se stravujeme pestře. Pak také přijímáme různé druhy probiotických kultur. Pro dobrý mikrobiom je nejdůležitější jejich rozmanitost.

Nejvíce probiotických kultur v potravinách se nachází v zakysaných mléčných výrobcích - jogurt s dobrým složením, tvaroh, zakysané mléko. Další typy aktivních kultur lze nalézt ve fermentovaných potravinách - kysané zelí, kimči, kombucha. U těchto kvašených potravin dbejte na to, aby nebyly pasterizované - pasterizace ničí všechny prospěšné probiotické kultury. 

kimchi - probiotika

Jaký kmen probiotik si vybrat?

Nelze obecně říci, který kmen probiotik je nejlepší. Vše závisí na jedinečném složení vašeho mikrobiomu. Mikrobiom každého člověka je jiný - je stejně jedinečný jako otisk prstu.

Dá se říci, že každému vyhovuje jiný typ probiotika - podle toho, které kmeny potřebuje tělo v danou chvíli doplnit. Výběr probiotika závisí také na problému, který potřebujete řešit. Vědci zabývající se touto problematikou vydali přehledný dokument, ve kterém najdete doporučení pro konkrétní probiotické kmeny pro konkrétní onemocnění. Anglickou verzi najdete zde.

 

Při výběru probiotického doplňku v lékárně si dejte pozor na několik věcí. Ne všechna probiotika jsou tak prospěšná, jak tvrdí jejich obaly. Například - některé neobsahují dostatečné množství účinných kultur, jiné mají složení a způsob použití, které brání účinným látkám dostat se do střeva přes kyselé prostředí v žaludku. Jiné typy probiotik jsou citlivé na způsob skladování. Při výběru vhodného doplňku stravy zohledněte všechny tyto faktory nebo se poraďte se svým lékárníkem. 

 

Co znamená označení CFU na obalu probiotik?

CFU (colony forming unit) označuje počet živých bakterií v daném produktu. Toto číslo by mělo udávat počet bakterií, které jsou aktivní a mohou se v trávicím traktu dále množit a vytvářet nové kolonie.  

 

Probiotika při užívání antibiotik

 

Pokud vaše onemocnění vyžaduje užívání antibiotik, je nezbytné zaměřit se během jejich užívání na obnovu vlastní střevní mikroflóry. Je třeba si uvědomit, že antibiotika nerozlišují mezi mikroby, které ničí - ničí nejen ty patogenní, které způsobily vaši nemoc, ale i ty dobré, zdraví prospěšné.

Probiotické kmeny, které jsou nejpříznivější při průjmech a nerovnováze vyvolané antibiotiky, jsou Lactobacillus casei, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum.

Při užívání probiotik je třeba dodržovat odstup od antibiotik - doporučuje se užívat probiotika nejdříve 3 hodiny po užití antibiotik. Pokud byste je užívali společně, antibiotika by živé kultury zničila. Existují však některé druhy probiotik, které jsou vůči antibiotikům odolné - mezi ně patří Saccharomyces boulardii - probiotikum, které je součástí produktu Masticha Active. 

Natura Biotika byla vyvinuta speciálně pro použití s antibiotiky - obsahuje tři druhy rozpustné vlákniny, které optimálně pokrývají potřeby mikroflóry při užívání antibiotik.

 

Proč potřebujeme užívat také prebiotika?

Jednoduše řečeno - pokud ve střevech chybí prebiotika, probiotika se nemají čím živit a jejich populace velmi rychle klesá. Nedostatečné množství probiotik pak nemá dostatečný vliv na osídlení střeva prospěšnými bakteriemi a síla imunity postupně upadá.

 

Prebiotika se nacházejí především ve stravě bohaté na vlákninu.

Prebiotika jsou přirozeně obsažena například v zelenině a ovoci. Prebiotický účinek mají také například luštěniny a vločky. Tyto druhy potravin mají vysoký obsah vlákniny, která působí jako prebiotikum. Pokud se chcete inspirovat pro svůj jídelníček - v tomto seznamu najdete potraviny s vysokým obsahem vlákniny


probiotika vs prebiotika

Co jsou symbiotika?

Termín symbiotika označuje látky, složky potravin nebo doplňky stravy, které mají současně probiotický i prebiotický účinek. 

 

Strava je klíčová - z čeho by se měla skládat?

Pro správné složení mikrobiomu hraje strava skutečně zásadní roli. Pokud se vaše strava skládá převážně ze sacharidů nebo tuků, mikrobiom téměř jistě není optimálně složen. Zároveň může tento druh stravy vést k rozvoji metabolického syndromu nebo postupnému zvyšování hladiny cholesterolu. 

 

Nejpříznivější je rostlinná strava (tzv. plant-based). Jedná se o typ stravy s vysokým obsahem vlákniny a polyfenolů. Taková strava se skládá ze zeleniny a dalších rostlinných složek - luštěnin, luštěnin, ořechů atd.

Zde je důležité zdůraznit význam zachování rozmanitosti zeleniny. Nepsaným pravidlem zdravého životního stylu je, že byste měli na talíři vystřídat až 30 druhů zeleniny týdně. Na první pohled to zní obtížně, ale s trochou správné organizace lze tohoto objemu dosáhnout. 

 

PRO PODPORU IMUNITY DOPORUČUJEME

Balíčky produktů jsou navržena tak, aby působila na imunitu ve dvou krocích - nejprve přichází podpora trávicího systému pomocí probiotik a prebiotik a teprve poté dodávají účinné látky na podporu imunity. Vyberte si 33-denní nebo 50- denní terapii.