SIBO - syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva

Každý má ve střevě bakterie, které hrají klíčovou roli při trávení. Pokud se však poměr těchto mikroorganismů dostane do nerovnováhy, mohou nastat problémy. Dobrou zprávou je, že SIBO lze léčit a může stačit jen změna životního stylu.

SIBO

Obsah:

Co je SIBO?

K přerůstání bakterií v tenkém střevě (SIBO – z angličtiny small intestinal bacterial overgrowth) dochází tehdy, když nastane abnormální zvýšení celkové populace bakterií v tenkém střevě, zejména typů bakterií, které se běžně nenacházejí v této části trávicího traktu.

Nadměrné a nefyziologické osídlení tenkého střeva bakteriemi může způsobovat poškození stěny střeva a jeho funkce.

Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva.

Proč vzniká syndrom přerůstání tenkého střeva SIBO?

Tenké střevo je nejdelší část našeho trávicího traktu, měří asi 6,1 metru. Je to místo, kde se potrava mísí s trávicími šťávami a živiny se vstřebávají do našeho krevního oběhu.

Na rozdíl od tlustého střeva, tenké střevo má obvykle relativně málo bakterií v důsledku rychlého toku obsahu a přítomnosti žluči.

SIBO obvykle vzniká, když tenké střevo neposouvá jídlo tak, jak by mělo. Stagnující potrava se stává ideální živnou půdou pro bakterie, které rostou a drží se příliš dlouho. Pokud dobré bakterie, které pomáhají trávit jídlo, nedokážou držet krok se škodlivými bakteriemi, špatné bakterie se mohou množit příliš rychle, což vede k nerovnováze. Bakterie mohou produkovat toxiny, jakož i ovlivňovat absorpci živin.

Zajímavost: Na rozdíl od tlustého střeva, které je bohaté na miliony bakterií, tenké střevo má obvykle méně než 100 000 organismů na mililitr.

Jaké jsou příčiny vzniku SIBO?

Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva mohou způsobit i tyto faktory:

1. Věk - lidé ve vyšším věku a senioři jsou vystaveni vysokému riziku vzniku SIBO, protože mohou produkovat méně žaludeční kyseliny (její produkce s přibývajícím věkem ubývá), která rozkládá jídlo. Starší lidé mají také vyšší před dispozici na divertikulózu (přítomnost několika vakovitých výdutin nebo vychlípenin, tedy divertiklů v oblasti tlustého střeva).

2. Anatomie - někteří lidé mohou mít tenké střevo s neobvyklým tvarem. Fyzické rozdíly ve střevě mohou způsobit, že se jídlo bude pohybovat pomaleji, než by mělo, a umožní růstu bakterií.

divertikuloza

Další příčiny vzniku SIBO mohou být:

  • chirurgické zákroky (například žaludeční bypass)
  • zjizvená tkáň po ozáření nebo operaci
  • poranění tenkého střeva
  • neobvyklý průchod (fistula) mezi dvěma částmi vašeho střeva
  • nahromadění proteinu zvaného amyloid v tenkém střevě
  • blokády v trávicím traktu

I některé nemoci a užívání léků mohou zabránit tomu, aby střeva fungovala tak, jak by měla: 

  • cukrovka
  • lupus (je autoimunitní onemocnění, při kterém jsou postiženy buňky nebo celé orgány, což způsobuje jejich poškození až dysfunkci)
  • sklerodermie (poruchy pojivové tkáně)
  • narkotika
  • antibiotika

Možné komplikace při SIBO

Přemnožení bakterií v tenkém střevě mohou způsobit zdravotní problémy, jako jsou:

  1. Špatné vstřebávání sacharidů, tuků a bílkovin – žlučové soli, které jsou potřebné k trávení tuků, jsou rozloženy přebytečnými bakteriemi v tenkém střevě, což vede k neúplnému trávení tuků a průjmu. Bakteriální produkty mohou také poškodit sliznici tenkého střeva, což má za následek sníženou absorpci sacharidů a bílkovin.
  2. Podvýživa a ztráta hmotnosti - v důsledku průjmu, který je jedním z příznaků SIBO
  3. Nedostatek vitamínů - tělo nedokáže plně absorbovat vitamíny A, D, E a K rozpustné v tucích, protože při bakteriálním přemnožení tenkého střeva dochází k nedostatečnému vstřebávání tuků, jak jsme zmiňovali v bodě číslo 1. Přemnožení bakterií může vést k nedostatku vitamínu B12 (pro normální fungování organismu, nervového systému, produkci krvinek a DNA), který může vést ke slabosti, únavě, brnění a znecitlivění rukou a nohou a v pokročilých případech k mentálnímu zmatku či poškození centrálního nervového systému.
  4. Osteoporóza – poškození střeva v důsledku abnormálního růstu bakterií časem způsobí špatnou absorpci vápníku a nakonec může vést k onemocněním kostí.
  5. Ledvinové kameny – které mohou vznikat špatnou absorpcí vápníku.

Sibo příznaky

Jak vlastně zjistit, že jde o syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva? Tato otázka může být v některých případech poměrně složitá, protože příznaky mohou vypadat jako příznaky mnoha jiných onemocnění.

Pojďme se však na to podívat podrobněji. SIBO nebo přerůstání bakterií v tenkém střevě je způsobeno, když bakterie, které jsou normálně přítomny v tlustém střevě, začnou růst v tenkém střevě. To způsobuje problémy, protože mnohé z těchto bakterií a jiných jednobuněčných organismů zvaných archeony fermentují cukry na produkci plynů.

 Žena v bordó tílku je na toaletě. pravou rukou si drží břicho, má trávicí potíže.

Za SIBO příznaky tedy lze považovat:

  • Nadýmání – pocit plnosti a nepohodlí, zejména 1-2 hodiny po snězení jídla bohatá na sacharidy (cukry jsou druh uhlohydrátů).
  • Bolest břicha spojená s nadýmáním, kdy se plyny nahromadí v tenkém střevě, natáhnou střevní stěny, což může být velmi bolestivé. U některých lidí může být tato bolest ochromující a skutečně ovlivňuje jejich schopnost provádět běžné každodenní úkoly.
  • Nadměrné říhání jakmile se plyn nahromadí v tenkém střevě, musí někam jít, že? Zatímco je říhání po jídle nebo pití naprosto přirozené, zvláště po vypití něčeho šumivého, SIBO může způsobit skutečně nadměrné říhání, které je nepříjemné, až trapné.
  • Reflux jednou z příčin SIBO se považuje dlouhodobé užívání inhibitorů protonové pumpy na příznaky refluxu. Tyto léky snižují kyselost žaludku a propouštějí bakterie do tenkého střeva. Když pacienti trpí nadměrným říháním, mohou vracet kyselinu ze žaludku do jícnu, což způsobuje příznaky, které napodobují pálení žáhy podobné refluxu.
  • Plynatost opět nějaká plynatost je normální. Avšak pacienti se SIBO trpí abnormální plynatostí a častokrát může být velmi páchnoucí.
  • Průjem/zácpa často vnímáno jako symptom syndromu dráždivého tračníku (IBS), střídání průjmu a zácpy může být také příznakem SIBO. Mechanismus těchto symptomů je méně jasný než ostatní, ale mnozí lékaři si myslí, že alespoň někteří lidé, kteří si myslí, že mají IBS, ve skutečnosti mají SIBO.

Pokud vaše trávení nefunguje a trápí vás některé z uvedených symptomů, určitě vám doporučujeme navštívit lékaře.

Dechový test SIBO

Pro diagnostiku SIBO lékaři používají vodíkový dechový test k měření množství plynu produkovaného bakteriemi v tenkém střevě. Test měří množství vodíku a metanu v lidském těle. Funguje to proto, že jediný způsob, jakým lidské tělo produkuje tyto plyny, je právě pomocí bakterií.

Pro dechový test SIBO se používá roztok obsahující jeden z následujících cukrů:

  • laktulóza
  • glukóza
  • xylóza

Před diagnostikou musí pacient dodržovat speciální dietu doporučenou lékařem. Dechový test SIBO se provede ráno nalačno a to tak, že pacient vypije roztok obsahující jeden z výše uvedených cukrů, který vyživuje bakterie. Hodnoty sibo testu ukážou, kolik vodíku a metanu vyprodukovaly bakterie jako výsledek. Tyto výsledky umožňují zdravotníkům určit, zda se jedná o SIBO.

Probiotika - speciální podpora při SIBO

SIBO léčba může být složitá a často zahrnuje použití širokospektrých antibiotik, ale vzhledem k vysoké míře opakovatelnosti u pacientů léčených pouze antibiotiky je často třeba hledat alternativní léčebné metody.

Možná užívání probiotik vyzní kontraproduktivně, jelikož probiotika jsou přece jen další bakterie, ale mnohé studie ukazují, že podávání probiotik je u SIBO velmi prospěšné. Důvodem je obnovení zdraví střevního mikrobiomu, zlepšení trávení a návrat harmonie v trávicím traktu.

Náš tip: Hledáte ten správný výživový doplněk pro zdraví trávicího traktu? Doporučujeme vám přírodní produkt Masticha Active. Je to výživový doplněk, který díky obsahu chioské mastichy přírodní a šetrnou cestou aktivně působí na zdraví žaludku a celého trávicího traktu.

 

Masticha-herb-alerg-lesy-6939

SIBO dieta

Přestože neexistuje žádný důkaz, který by dokázal, že určitá strava způsobuje SIBO, mnozí lidé se SIBO našli úlevu po dodržování speciální diety.

Pokud nemáte SIBO kvůli anatomickému problému, jednoduchým krokem je vynechat sladká jídla a nápoje. Někdy to může být vše, co potřebujete, abyste se cítili lépe.

Další změny stravy pro SIBO zahrnují:

  1. Vynechejte potraviny, které pravděpodobně zhoršují vaše příznaky a počkejte 3 dny, než je zařadíte zpět do svého jídelníčku. Tímto způsobem budete vědět, jestli určité jídlo spouští vaše příznaky.
  2. Vyhněte se vlákninovým doplňkům, jakož i jakýmkoli tekutým lékům (jako je sirup proti kašli), které používají cukrové alkoholy k chuti.
  3. Vyhýbání se laktóze. Pokud je vaše tenké střevo poškozeno, můžete ztratit schopnost trávit laktózu (cukr v mléčných výrobcích).
  4. Dieta s nízkým obsahem FODMAP - znamená fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly.
  5. Jezte vyváženou, výživnou stravu.
  6. Režim jídla - naučte se jíst v klidu a jezte pouze třikrát denně. Naučte se být mezi jídlem alespoň chvíli hladový. Podporuje to přirozené očišťování tenkého střeva – silné hladové kontrakce vytlačí zbytky natráveného obsahu spolu s bakteriemi do tlustého střeva, které si s tím už poradí.

FODMAP jídlo. Na bílém talíři je naservírována dušená zelenina na páře, brokolice, květák a mrkev. Steak z lososa růžové barvy je ozdoben větvičkou tymiánu.

Existuje prevence před SIBO?

Pokud jde o řešení SIBO, většina z nás se příliš zaměřuje na dva hlavní aspekty, jako je příčina a léčba. V důsledku toho máme tendenci přehlížet kritické faktory životního stylu, které hrají obrovskou roli při našem zotavování.

Výběr životního stylu, který podporuje zdraví, je základem cesty k dobrému životu se SIBO a vyhýbání se recidivě. Životní styl může pomoci nebo i ztížit cestu zpět ke zdraví.

Proto je důležité posoudit své každodenní návyky a položit si otázku: „Pomáhá mi můj životní styl zotavit se ze SIBO, nebo brání mým zdravotním cílům?“

Zdroje:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/sibo-overview-what-is-it

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546634/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/small-intestinal-bacterial-overgrowth/symptoms-causes/syc-20370168

 

1 položek celkem
Active50ks na web 900x900v1Amini
Akce
660 Kč –10 %
590 Kč / balení

Masticha Active je unikátním výrobkem na českém trhu, který kromě mastichového prášku obsahuje DGL extrakt z lékořice aktivní kulturu přátelské kvasinky Saccharomyces boulardii...

MA-30KAP
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz