AKCE! POŠTOVNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 500Kč

6 tipů jak snížit cholesterol bez léků

Zvýšený cholesterol už dávno není problémem jen starší generace. Vyšší hladina cholesterolu trápí stále více, dokonce i mladých lidí. Není žádnou raritou zjistit vysoký cholesterol u dítěte. Vysoké hladiny cholesterolu jsou problém, který zpočátku nevidíme. Dlouho se nehlásí žádnými příznaky, můžeme ho mít roky, aniž jsme si toho všimli.

Většinou nás na vysoký cholesterol upozorní rozvoj jiného onemocnění - nejčastěji vysokého krevního tlaku, či cukrovky II. Typu.

Vysoký cholesterol a s ním spojené onemocnění jsou problém, který by vlastně vůbec nemusel vznikat. Je to onemocnění, které souvisí s naším životním stylem a které se masivně rozšiřuje až v posledních desetiletích. Pokud váš jídelníček tvoří převážně moučná jídla, smažená jídla, množství příloh (rýže, brambory), konzumujete málo zeleniny a ovoce a máte sedavé zaměstnání měli byste zpozornět - buď již trpíte vysokým cholesterolem, nebo se u vás může rozvinout v budoucnu.

Zabránit vysokým hladinám cholesterolu se ve skutečnosti dá dodržováním velmi jednoduchých principů, které vás v tomto článku naučíme. Ať už máte potvrzen vysoký cholesterol, nebo se o hodnoty cholesterolu zajímáte preventivně, tyto tipy jsou určeny pro každého, kdo se chce ve zdraví dožít vysokého věku.

cholesterol_strava

 

Hodnoty cholesterolu - jaké mají být?

 

Cholesterol je běžnou součástí buněk. Bez něj by naše tělo nemohlo správně fungovat - byla by ohrožena regenerace, paměť, hormonální rovnováha a mnohé jiné nezbytné funkce organismu.

 

Cholesterol se stává problémem, pokud je ho příliš mnoho. Jaké tedy mají být optimální hodnoty cholesterolu?

  • ideální hodnota cholesterolu v krvi by neměla přesahovat 5,2mmol / l
  • za zvýšenou hladinu cholesterolu se považují hodnoty nad 6,2mmol / l.
  • hodnoty nad 6,2mmol / l se označují jako vysoký cholesterol a při těchto hodnotách je obvykle nasazena i léčba na snížení cholesterolu

 

Tyto hodnoty se během let mění - v minulosti byly akceptovány i vyšší hodnoty cholesterolu.

Kromě hodnot cholesterolu je také důležité sledovat poměr jednotlivých cholesterolových složek - HDL a LDL cholesterolu. Jejich poměr je podle nejnovějších výzkumů mnohem důležitější než číslo celkové hodnoty cholesterolu.

Poměr HDL k LDL by Neměl být menší než 1: 3, ideálně 1,5: 3



Proč je vysoký cholesterol nebezpečný? 

 

cholesterol - aterosklerozaVysoký cholesterol je hlavní příčinou rozvinutí nebezpečného cévního onemocnění - aterosklerózy.

Jak ateroskleróza vzniká?

LDL cholesterol se při dlouhodobém působení usazuje na stěny cév a snižuje jejich průchodnost. Snížená průchodnost cév způsobuje, že na průchod krve cévami musí srdce vynaložit větší úsilí - zvyšuje se krevní tlak.

Pokud se vysoký cholesterol nesníží a vysoký tlak se bude nekontrolovatelně a dlouhodobě zvyšovat, hrozí tyto následky:

- Srdeční infarkt

- Špatné prokrvení dolních končetin

- Mozková příhoda

- Poruchy erekce

- A mnohé jiné ...

 

Jak snížit cholesterol?

 

Dobrou zprávou je, že ve většině případů se dá cholesterol snížit i bez léků. Základním postupem pro snížení cholesterolu je změna nebo úprava stravy - dieta. Nasazení a dodržování tzv. cholesterolové diety dokáže významně ovlivnit hladinu cholesterolu a snížit ji. Pokud vytrváte ve správném stravování dokážete si cholesterol snížit i bez léků, pouze pomocí vhodných potravin.

 

CHOLESTEROL strava

strava - cholesterol

Co jíst při vysokém cholesterolu? Potraviny na snižování nebezpečných složek cholesterolu - připravili jsme pro vás 6 zásad, kterými byste se měli při stravování řídit. Tyto potraviny a přírodní doplňky doporučujeme zařadit do stravy, pokud trpíte vysokým cholesterolem:

1. Jezte zdravé tuky - v rámci své cholesterolové diety se nemusíte obávat konzumace živočišných tuků (vajec, sýrů, červeného masa nebo slaniny). Při výběru živočišných tuků je důležité zaměřit se na jejich původ a vybírat si kvalitní živočišné produkty. Mnohem důležitější než vyhýbání se živočišným tukům je vyvážit jejich příjem dostatkem rostlinných tuků. Používejte za studena lisované oleje. Nejvhodnější je olivový olej, lněný olej nebo konopný olej. Tyto oleje konzumujte za studena, nepoužívejte je do vaření, ale polévejte jimi již hotové jídlo.

Vyhýbejte se margarínům a konzumaci řepkového a slunečnicového oleje omezte na minimum. Obsahují hodně omega-6 mastných kyselin, jejichž vysoká koncentrace v krvi je škodlivá.

Olivový olej je skutečně výjimečný. Kvalitní olivový olej obsahuje vysoké množství látky zvané hydroxytyrozol, která pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku, má příznivý vliv na oxidaci LDL cholesterolu a podporuje cirkulaci krve v cévách.

 

2. Ořechy a luštěniny - zajistěte si denní příjem ořechů-konzumujte vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy. Z luštěnin doporučujeme červenou čočku, cizrnu, bob nebo fazole. Luštěninové jídla byste měli konzumovat alespoň jednou týdně.

3. Řekněte ne nízkotučným produktem! V minulosti převládal názor, že hlavní příčinou vysokého cholesterolu je konzumace tučných jídel. Mnoha pacientům bylo nařízeno stravovat se nízkotučnými produkty. Dnes se již ví, že tuky jsou pro tělo velmi důležité. V nízkotučných výrobcích jsou tuky nahrazeny jinými látkami, často cukrem nebo jinou formou sacharidů. Tyto nízkotučné výrobky, označené jako "light" obsahují více stabilizátorů, zahušťovadel, umělých přísad, aby se chuťově podobaly klasickým potravinám. Právě umělé přísady a ochucovadla jsou to, čemu se musíte vyhnout, pokud chcete snížit cholesterol.

4. Ryby a mořské plody - jsou pro doplňování omega-3 mastných kyselin velmi důležité. Alespoň 2x týdně si dopřejte porci tuňáka, lososa nebo jiné ryby, která vám chutná. Vhodný je i rybí olej ve formě výživových doplňků.

5. Zapomeňte na smažení - namísto smažení si vyberte grilování, dušení nebo pečení. Zeleninu se snažte konzumovat v surové formě.

6. Pozor na cukr - bílý cukr byste v domácnosti měly nahradit hnědým cukrem nebo jinými náhradami - kokosovým cukrem, melasou, agávový sirupem. Pod cukrem však nemyslíme jen sladidlo.

Chcete-li snížit cholesterol, je třeba snížit hladinu cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi nezvyšují jen potraviny a nápoje s vysokým obsahem rafinovaného cukru, ale i moučná jídla, těstoviny, bílá rýže, konzumace alkoholu a stres.

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladiny špatného LDL cholesterolu a způsobuje zánětlivé onemocnění cév. Zvýšené hodnoty cukru v krvi způsobují postupné zvyšování hladiny inzulínu. To má za následek zadržování vody v těle a zužování cév, což způsobuje otoky, pocení a vysoký krevní tlak.

Dlouhodobě se vyhněte konzumaci množství příloh (brambor, bílé rýže), moučných výrobků (bílé pečivo nahraďte celozrnným nebo Kváskovým), vyvarujte se nákupu polotovarů. Pokud máte chuť na sladkost, nesahejte po sušenkách s obsahem umělých sladidel, vyberte si raději kvalitní hořkou čokoládu.

 

Zdá se vám, že tyto rady jsou jednoduché? Máte skutečně pravdu. Jejich dodržování nepřináší žádné nadbytečné investice a přece dokáže přinést významné výsledky ve snižování cholesterolu. K těmto zásadám stravování přidejte ještě pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a vaše tělo se vám odmění správným fungováním a dlouhým životem srdce.

 

 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde