Co pomáha na zácpu? Vláknina jako prevence a léčba

Obecně můžeme říci, že trpí zácpou ten, kdo neabsolvuje velkou potřebu minimálně každé tři dny. Tvrdou stolici a problémy s vyprazdňováním má přibližně třetina obyvatelstva, přičemž jí častěji trpí ženy než muži.

Bývá způsobena převážně špatnou životosprávou, ale také může být příznakem onemocnění nebo vedlejším účinkem při užívání léků. Pokud zácpa trvá déle než tři týdny a nepomáhají vám ani následující rady, je třeba vyhledat lékaře.

Dlouhodobý průjem může v těle vyvolat řadu nepříjemných zdravotních problémů jako například hemoroidy, prolaps konečníku, nebo rakovinu tlustého střeva.

 

projevy zácpy

zacpa-pomoc

 

Dobrou prevencí zácpy je správná životospráva a dostačující příjem vlákniny. Jak je dobře známo, vláknina zlepšuje peristaltiku - pohyby střev. Pokud peristaltické pohyby střev nejsou dostatečné, nebo se v tlustém střevě začne vstřebávat větší množství vody než je potřeba, přechod potravy střevem se zpomalí. Stolice začne časem vysychat, ztvrdne a způsobí zácpu.

 

Chronická a akutní zácpa

 

Zácpa může souviset také s různými onemocněními. Objevuje se při Crohnově chorobě, IBS - syndromu dráždivého tračníku, při cukrovce, při Parkinsonově chorobě a jiných. V tom případě mluvíme o chronické zácpě.

 

Dříve jste se však již setkali s akutní zácpou, která může být způsobena stresem, změnou prostředí, zaměstnání, požitím většího množství kofeinu nebo alkoholu, případně nevhodnou stravou.

 

CO na zácpu aneb Důležitost vlákniny při zácpě

 

Jak jsme již zmínili, při zácpě a její prevenci je důležité užívat vlákninu. Ta je doslova nezbytná pro zdraví lidského organismu. Funguje jako metla, která vymete stěny střev a zbaví je usazených, nestrávených zbytků potravy. Obsah střev, spolu se všemi toxiny nahromadí, změkčí a postará se o pohodlné vyprázdnění. Navíc stojí i za zvýšením počtu dobrých střevních bakterií, jelikož právě ona samotná je jejich potravou a mikrobióm díky ní prosperuje.

 

3 zásadní rady při konzumaci vlákniny

 

Kolik gramů vlákniny třeba konzumovat?

psyllium

Denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat někde mezi 25-30 g vlákniny. Například jednen šálek hnědé rýže obsahuje 3.5 g vlákniny a 7 mandlí obsahuje pouze 1 g vlákniny. Živočišná strava neobsahuje žádnou vlákninu. Proto lidé často sahají po vláknině ve formě výživového doplňku. Dávky vlákniny zvyšujeme postupně, aby se naše tělo dokázalo adaptovat.

 

Vláknina a pitný režim

 

Aby tělu nechyběly tekutiny, při zvýšeném příjmu vlákniny je důležité zvýšit i pitný režim, protože vláknina je schopna do sebe absorbovat velké množství vody.

 

Vláknina a užívání léků

 

Při užívání léků a vlákniny je důležité udržet mezi nimi odstup. Vláknina by se neměla konzumovat dříve než dvě hodiny po užití léku  protože by mohla snížit jeho účinek.

Důvodem je její absorpční schopnost, která by mohla zabránit vniknutí potřebných látek z přípravku do těla. Toto doporučení platí i v případě užívání výživových doplňků například z chioské mastichy.



 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde