Pokud vám léčbu na helikobaktera předepíše lékař, v balíčku léků, které si od něj odnesete najdete kromě antibiotik i takzvané inhibitory protonové pumpy (např. Helicid, Nolpaza, Omeprazol, ale vyskytovat se mohou i pod jinými názvy).
Tyto léky jsou určeny k blokování tvorby žaludečních kyselin a mnozí z těch, kteří trpí žaludečními problémy si bez jejich pravidelného užívání neumí představit svůj den. Pokud je to možné, my je doporučujeme neužívat, nebo alespoň zkrátit jejich užívání na co nejkratší dobu.
Podívejme se proto blíže na tento rozpor mezi našim názorem a obecně známým názorem.
KYSELOST ŽALUDKU - PROBLÉM NEBO NEZBYTNOST?
Než vysvětlíme účinky blokátorů, podívejme se na roli žaludečních kyselin, jejich množství a také na to, jak je možné, že se vůbec Helicobacter v žaludku usadí a rozmnoží.
Kyselost v žaludku
V žaludku se nacházejí hlavně tyto složky: kyselina chlorovodíková, pepsin a ochranná složka mucin.
Kyselina chlorovodíková a pepsin jsou látky, které vytvářejí kyselé prostředí, díky kterému je tělo schopné strávit potravu. Kyselé prostředí v žaludku je nezbytné, jinak bychom nebyli schopni přijímat z jídla živiny a vlastně ani trávit.
To, aby kyselé prostředí neškodilo samotnému žaludku, zabezpečuje ochranná vrstva mucin - hlenová vrstva chránící stěny žaludku.
V kyselém prostředí není schopna přežít většina bakterií a jiných patogenů, které se do těla dostávají ať už ze stravy nebo z prostředí. Kyselost prostředí v žaludku ničí bakterie a chrání naše tělo před různými druhy nákaz a nemocí.
Zdravé, harmonické a KYSELÉ prostředí v žaludku je proto absolutním základem pro dobrou imunitu, rychlé trávení a celkové dobré fungování organismu.
PÁLENÍ ŽÁHY NEZNAMENÁ HODNĚ KYSELINY!
Pozor na tuto mylnou informaci. Pokud vás pálí žáha, nemusí to nutně znamenat, že máte kyseliny v žaludku příliš. Pálení žáhy jako nepříjemný pocit v krku a hrtanu je mnohem častěji způsoben druhem a množstvím zkonzumovaného jídla, které tělo není schopné strávit a doslova s ním bojuje. Toto jídlo může putovat zpět jícnem nahoru, kde se k němu přidává i malé množství fyziologické kyseliny, která způsobuje pálivý a nepříjemný pocit.
JAK SE V TĚLE USAZUJE HELIKOBAKTER?
Setkali jsme se už s názory, že blokovat tvorbu žaludečních kyselin je třeba i proto, aby se v žaludku neusadil Helicobacter. To však není tak docela pravda. V žaludku přece JE kyselé prostředí, jediné, co je specifické na bakterii H.pylori je to, že toto kyselé prostředí dokáže do jisté míry tolerovat a dokáže se v něm rozmnožovat, na rozdíl od většiny jiných bakterií.
Přítomnost bakterie h. pylori v žaludku je statisticky více než u 35% obyvatelstva. Ne v každém žaludku však musí Helicobacter způsobovat problémy (ve vědeckých kruzích se začíná objevovat názor, že například u dětí má jeho přítomnost i pozitivní efekt pro vytváření imunity, ale o tom si napíšeme někdy jindy).
Helicobacter po tom jak se dostane do žaludku (zde si pozorně přečtete způsoby přenosu helikobaktera) v něm začne napadat ochrannou vrstvu (mucin), která chrání stěnu žaludku před kyselými šťávami, které jsou uvnitř žaludku. Helicobacter díky svému speciálnímu enzymu ureasa dokáže toto kyselé prostředí neutralizovat a postupně pronikat stále více ke stěně žaludku a tu následně narušovat. Zároveň dochází k množení helikobaktera v žaludku. Stěna žaludku se takto oslabí až natolik, že přijde do kontaktu se samotnou žaludeční kyselinou a tehdy začínají problémy.
Na místě, kde se to stane, začne vznikat žaludeční vřed, nebo dochází k zánětu žaludku, gastritidě.
Helikobaktera ve svém těle odhalíte na základě jeho příznaků. Mezi nejvíce nepříjemné patří bolest v nadbřišku (mezi žebry), která se objevuje hlavně v období mezi jídly a v noci.
Inhibitory protonové pumpy - JAK Škodí
Inhibitory protonové pumpy (PPI) a antacida patří k nejprodávanějším lékům. Lidé po nich často sahají a mají z nich doma zásoby, aby si zajistili rychlou úlevu při své nezdravé stravě. Svátky, oslavy, párty - to jsou všechno aktivity, kdy mnozí očekávají, že budou hodně a nezdravě jíst a chtějí to zvládnout bez utrpení.
Dlouhodobé a pravidelné užívání těchto léků není však ničím výjimečným. Je přece jednodušší potlačit bolest břicha pilulkou, jak uskutečnit změnu ve stravování.
Při dlouhodobém užívání podobných léků však mohou nastat skutečné problémy.
Mezi první problémy, které se při dlouhodobém užívání těchto léků objeví patří nafukování a tíha v žaludku. S těmito příznaky se v rozhovorech s klienty setkáváme velmi často.
Kromě tvorby kyselin tyto léky blokují i vstřebávání některých vitamínů a minerálů přijímaných v potravě. Při dlouhodobém užívání proto tělo může trpět nedostatkem základních vitamínů nezbytných pro správné fungování organismu.
Žaludek, který je v těle odpovědný za ochranu před bakteriemi je oslabený a nedokáže plnit svou funkci (nevytváří dostatečně kyselé prostředí pro ničení bakterií).
Z dlouhodobého hlediska PPI narušují střevní flóru a oslabují tak její přirozené funkce, mezi které patří hlavně imunita. Lidé, kteří léky na potlačení tvorby žaludečních kyselin konzumují pravidelně jsou náchylnější k infekcím.
PROČ NEDOPORUČUJEME KOMBINOVAT CHIOSKOU MASTICHU A INHIBITORY PROTONOVÉ PUMPY?
Masticha je přírodní látka - pryskyřice. Co se stane, pokud ji budete kombinovat s inhibitory protonové pumpy? NIC.
A to doslova.
Masticha a tyto léky sice nezpůsobí žádné negativní účinky na organismus, ale při jejich kombinování nebude správně účinkovat ani jeden z nich. Inhibitory tlumí účinky mastichy, protože kvůli snižování obsahu žaludečních šťáv jí nedovolují se řádně rozložit v žaludku a využít svůj potenciál.
Proto naopak, při užívání chioské mastichy doporučujeme podporovat tvorbu žaludečních šťáv. Doporučujeme proto spolu s mastichou užívat i jablečný ocet, který díky svému obsahu vitamínů a enzymů napomáhá správnému trávicímu procesu a kromě toho podporuje i další funkce organismu.
Jablečný ocet užívejte hned ráno, na lačno, 1 lžíci octa rozmíchanou v 1-2 dcl vody.
Kyselé prostředí v žaludku tedy není na škodu. Je právě naopak nezbytné pro správné fungování trávení, imunity a regenerace organismu.
PŘEKYSLENÍ ORGANIZMU JE MÝTUS
Poslední roky se objevuje v médiích a v časopisech zdravé výživy téma překyselení organismu. Její propagátoři hlásí, že náš organismus je překyselený a to je příčinou většiny civilizačních chorob, rakovinou konče. Při této teorii však jde o nepochopení fungování orgánů a těla jako celku, které si striktně udržuje acidobazickou rovnováhu.
V těle jsou místa, které musí být zásadité (například krev) a také takové, kde je kyselé prostředí nezbytné (žaludek). V našem organismu neustále probíhají chemické procesy, jejichž výsledkem je rovnováha zásad a kyselin.
Setkáváme se s názorem, že proti "překyselení" je nutné bojovat zvyšováním příjmu zásad - zásaditých potravin, či například sody. Tyto postupy však mohou být velmi škodlivé - dlouhodobým podáváním zásad do kyselého prostředí žaludku se ničí jeho přirozené funkce a v konečném důsledku se opět jen oslabuje přirozené trávení.
Překyselení organismu nemůžeme snížit konzumací zásad. Pokud chceme opravdu pomoci našemu tělu, vhodnější je dodržování těchto pravidel:
- vyhýbat se konzumaci cukrů, umělých konzervantů, alkoholu
- dodržování pitného režimu (čistá voda)
- dostatek zdravé stravy a vlákniny
Tyto kroky pomohou ke snížení hromadění toxinů, zlepší trávení a pomohou tělu, aby k provádění acidobazické rovnováhy muselo vynakládat co nejméně energie.
Protože naše tělo je dokonalý systém a poradí si i v těžkých podmínkách, ovšem tento boj se objeví na oslabení organismu někde úplně jinde. Proto pak jako následek nesprávné fungujícího trávicího procesu vznikají i onemocnění kožního typu, či dokonce emocionální problémy (deprese), které zdánlivě s trávením nesouvisí.