Pečená žampionová polévka

Polévka se nemusí pouze vařit. Ingredience v této výživné žampionovo - květákové polévky budete péct. Inspirujte se.

bílé žampiony v dřevěné misce s petrželkou

Žampiony a výživa

Sněhově bílé kloboučky si našly své místo v gastronomii pro svou nezaměnitelnou chuť. Nabízejí nám však víc než jen potěšení chuťových skleniček.

Žampiony obsahují cenný vitamín D, který v zimě neumíme nahradit ze slunce. Proto bychom je měli zařadit do jídelníčku v zimních měsících. Také je konzumujte v létě. Zajímavou látkou, kterou naleznete v houbách je ergothionein, který má nejen silný antioxidační účinek, ale velmi účinně chrání kůži před UV zářením.

Za zmínku stojí také vitamín B1, B2 a B6, kyselina listová, draslík, fluor, zinek a jód. V žampionech najdete spoustu vlákniny, která snižuje cholesterol a podporuje imunitu.

Ingredience

  • 1 ks menší květák
  • 1 ks cibule
  • 250g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • rostlinné mléko / zeleninový vývar
  • olivový olej
  • sůl / pepř podle chuti

Postup

  1. Příprava je velmi jednoduchá. Květák, žampiony a cibuli si nakrájíme na drobné kousky. Nachystáme si plech s pečícím papírem a všechny pokrájené ingredience na něj přemístíme. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a podle chuti přidáme pepř. Pečeme cca 25 minut při 200 stupních, pokud není vše upečeno.
  2. Po upečení hotovou směs přemístíme do většího hrnce. Mixujeme tyčovým mixérem a přiléváme rostlinné mléko nebo zeleninový vývar do požadované konzistence.
  3. Na závěr můžete polévku ozdobit smetanou a lístky baby špenátu.

žampionová polévka v šedé misce na bílém ubrusu ozdobená kousky žampionů a bílou smetanou s lístky baby špenátu.

Dobrou chuť.

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/mushrooms/

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení