Histaminová intolerance

2 položek celkem
2x Active + Natura Biotika 900x900
Akce Doprava zdarma
2 470 Kč –7 %
2 290 Kč / ks

Balíček obsahuje: 2x Masticha Active - pravá Chioská masticha s aktivními kulturami a speciálním kmenem Lactobacillus reuteri DSM17648. Chioská masticha přispívá ke správné...

808
1x NB produktova 900px 2
Tip
690 Kč –29 %
490 Kč / ks

Natura Biotika je jedinečný vlákninový komplex. Využívá sílu tří druhů vláknin: akáciová vláknina, psyllium, modřínová vláknina.Natura Biotika je aktivní vláknina, která působí...

860

V posledních letech jsme v naší praxi zaznamenali výrazný nárůst počtu pacientů s histaminovou intolerancí (zkráceně HIT). To nás přimělo podívat se na tuto nemoc blíže. V našem výzkumu jsme se zabývali příčinami histaminové intolerance, jejími projevy a příznaky a také možnostmi léčby nebo alespoň zmírnění průběhu tohoto onemocnění.

Snažili jsme se shrnout všechny relevantní vědecké údaje do srozumitelného celku. Doufáme, že v našem článku najdete odpovědi na všechny své otázky týkající se histaminové intolerance.

 

histaminova-intolerance

 

Histamin je přirozeně se vyskytující organická látka. Rozlišuje se mezi endogenním histaminem (ten se vytváří v těle) a exogenním histaminem (v různém množství se nachází v potravinách).

 

Když je tělo vystaveno alergenu, například pylu nebo prachu, uvolňuje se histamin ze žírných buněk (imunitní buňky, které se pohybují po těle a hledají alergeny). Histamin pak zvyšuje propustnost kapilár pro bílé krvinky a některé proteiny, aby mohly inaktivovat patogeny v infikovaných tkáních.

Po uvolnění histaminu se mohou objevit příznaky alergie, jako je svědění očí, kožní vyrážka, zánět nebo v extrémních případech život ohrožující anafylaxe.

Endogenní histamin se tedy podílí na lokálních imunitních reakcích, ale reguluje také fyziologické funkce v gastrointestinálním traktu a působí také jako neurotransmiter.



Co je histaminová intolerance (HIT)?

Histaminová intolerance vzniká v důsledku nadbytku histaminu v trávicím systému, kdy citlivost na potraviny s vysokým obsahem histaminu způsobuje trávicí (i jiné než trávicí) příznaky. Tato citlivost je často způsobena špatným stavem střev.

Za odbourávání histaminu jsou zodpovědné dva enzymy - diaminoxidáza (DAO) a histamin-N-metyltransferáza (HNMT).

Histamin nacházející se mimo trávicí trakt je odstraňován HNMT a histamin v trávicím systému - pocházející z bakterií, potravin, nápojů nebo imunitní reakce na potravinové alergeny - je odbouráván enzymem DAO. Pokud je hladina enzymu DAO nízká, může hromadění histaminu v trávicím systému způsobit histaminové příznaky.

 

Existuje několik možných příčin zvýšené hladiny histaminu v trávicím traktu nebo snížené hladiny či aktivity enzymu DAO.



Je histaminová intolerance potravinovou alergií?

Pojem "histaminová intolerance" může být poněkud matoucí, protože naznačuje imunologickou reakci na histamin, což není zcela přesné. 

Lidé s histaminovou intolerancí se často diví, proč jsou jejich alergologické testy (např. kožní testy) negativní. Na rozdíl od skutečné potravinové alergie zprostředkované IgE, kdy imunitní systém reaguje na určitý potravinový alergen okamžitými příznaky, nebo dokonce potravinové intolerance zprostředkované IgG, která může způsobit jemnější nebo opožděné reakce imunitního systému na určité druhy potravin, jsou příznaky histaminové intolerance důsledkem toho, co se často považuje za přetékající kbelík, což znamená, že hladina histaminu je jednoduše vyšší, než tělo dokáže tolerovat.

V závislosti na tom, jak plný je váš kbelík histaminu, můžete, ale nemusíte v daný den reagovat na potraviny s vysokým obsahem histaminu nebo jiné spouštěče histaminu nebo žírných buněk.



Příčiny histaminové intolerance

 

Co je příčinou histaminové intolerance?

Kromě histaminu, který produkujeme přirozeně, mohou problém zhoršit i některé potraviny, které jsou na tuto látku bohaté nebo mají vlastnosti uvolňující histamin.

 

Mezi možné příčiny nebo faktory, které přispívají k nerovnováze, patří:

  • potraviny a nápoje bohaté na histamin
  • nadměrná aktivace žírných buněk - nadměrné uvolňování histaminu (MCAS - syndrom aktivace žírných buněk).
  • nízká hladina DAO nebo nedostatečná aktivita DAO. 
  • děravá střeva, IBS, zánětlivé onemocnění střev, dysbióza, SIBO nebo jiné střevní nerovnováhy. 
  • nedostatek některých vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, vitamínu B6, vitamínu D a vitamínu C.
  • některé léky, včetně některých protizánětlivých léků a některých antidepresiv.

 

V našich střevech dokonce existují určité kmeny bakterií, které mohou histamin produkovat, jiné ho mohou odbourávat a existují bakterie, které na histamin nemají žádný vliv. 




Podívejme se nyní na některé souvislosti, které nám pomohou pochopit možné příčiny HIT:

 

Dysbióza a SIBO

Lidé s gastrointestinálními onemocněními mají zvýšenou citlivost na přítomnost histaminu v gastrointestinálním traktu. Jedna studie naznačuje, že na vzniku histaminové intolerance se pravděpodobně podílí zánět a střevní propustnost (děravé střevo) způsobené bakteriální nerovnováhou - dysbiózou ((Schink M. a kol, 2018).

Jiná studie ukázala, že 30-55 % lidí s trávicími příznaky má také histaminovou intoleranci (Enko D. a kol., 2016). Aby toho nebylo málo, některé druhy střevních bakterií produkují histamin, takže jejich přemnožení přispívá k histaminové zátěži.

SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva) je specifický typ dysbiózy, který poškozuje sliznici tenkého střeva a může vyvolat ztrátu tolerance na histamin ve stravě. Příznaky SIBO se významně překrývají s příznaky histaminové intolerance, což naznačuje, že přinejmenším některé případy histaminové intolerance souvisejí se SIBO.

 

Nízká hladina enzymu DAO

Jak jsme již zmínili, enzym DAO je zodpovědný za odbourávání histaminu v trávicím traktu. Nízká aktivita DAO může vést k nadbytku histaminu a příznakům histaminové intolerance. Nízké hladiny DAO jsou spojeny s dysbiózou, SIBO, zánětlivými střevními onemocněními (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a syndromem děravého střeva.

Důležitou roli v hladině enzymu DAO hraje také genetika. Někteří lidé mají odchylky v genech, které ovlivňují funkci tohoto enzymu. Pokud jsou dané varianty genu zapnuté, může mít dotyčná osoba sníženou schopnost odbourávat histamin ze stravy právě kvůli nedostatku enzymu DAO (Maintz L. et al, 2011).  

 

Kolísání hormonů

Dominance estrogenů souvisí také s histaminovou intolerancí, protože se předpokládá, že estrogeny aktivují uvolňování histaminu z žírných buněk. Mnoho žen si všimlo, že příznaky HIT jsou v těchto fázích menstruačního cyklu horší. Pokud má tedy žena zvýšenou hladinu estrogenu, může mít také nadbytek histaminu, což ztěžuje enzymům odbourávajícím histamin udržet krok s metabolickými požadavky. 

 

Nadměrná konzumace histaminových potravin nebo blokátorů DAO

Pokud konzumujeme velké množství potravin s vysokým obsahem histaminu nebo potravin, které blokují DAO (např. alkohol nebo černý či zelený čaj), může hladina histaminu překročit schopnost těla jej odbourávat. Následně se objeví histaminové příznaky.

 

Přechod na zdravou stravu

Jedním ze způsobů, jak se mohou projevit příznaky HIT, je přechod na zdravou stravu. Hned vám to vysvětlíme - s nejlepšími úmysly zařazujete do svého jídelníčku spoustu zdravých potravin, aniž byste si uvědomovali, že mohou mít vysoký obsah histaminu (např. špenát, avokádo, kysané zelí a kombuchu). To vše jsou cenné potraviny. Pokud je však hladina histaminu vyšší (a přesto nemáte žádné výrazné příznaky), přidáním potravin bohatých na histamin dosáhnete kritického bodu a histaminová intolerance se začne projevovat v plné síle.

histaminova intolerancia-co nejest

 

Protože jsme každý z nás jedinečný, pravděpodobně neexistuje jedna konkrétní příčina, ale dokonalá bouře příčin a spouštěčů, která vychýlí rovnováhu směrem k histaminové intoleranci.


Histaminová intolerance - projevy

 

Stejně jako u mnoha jiných intolerancí a senzitivit se příznaky histaminové intolerance, která zatím není všeobecně uznávána jako samostatné onemocnění, velmi liší a často je obtížné je přesně určit.

Základem všech příznaků histaminové intolerance je zánět. Vzhledem k tomu, že histamin a histaminové receptory se nacházejí po celém těle (například v mozku, střevech, kardiovaskulárním systému a plicích), příznaky se liší podle toho, které receptory a v kterých tkáních jsou aktivovány. Mezi možné příznaky vysoké hladiny histaminu nebo histaminové intolerance patří:

  • ucpaný nos, kýchání, svědění nosu, rýma
  • IBS; IBD nebo Crohnova choroba; nadýmání; bolesti břicha; nevolnost; jiné gastrointestinální příznaky.
  • zažívací potíže; pálení žáhy
  • vyrážky; kopřivka; svědění; ekzém.
  • bušení srdce, vysoký nebo nízký krevní tlak, arytmie.
  • svědění očí; slzení očí
  • nepravidelný menstruační cyklus; menstruační bolesti; křeče
  • bolesti hlavy
  • výkyvy nálad; úzkost
  • mozková mlha; únava; nespavost 
  • potíže s regulací tělesné teploty

Histaminová intolerance se v mnoha případech odhalí, když pacienti mají nějakou kombinaci výše uvedených příznaků, které dlouho nechápali. 

O tom, co s tím dělat, si povíme později v článku.



Diagnostika histaminové intolerance

Neexistuje žádný definitivní test na histaminovou intoleranci. Nenechte se strhnout představou, že k diagnostice svého onemocnění potřebujete drahé a složité testy.

Existuje několik možností, které vám mohou poskytnout cenné odpovědi.

 

Nízkohistaminová dieta

Nejpřesnějším testem by byla pozitivní reakce na nízkohistaminovou dietu. Pokud vaše příznaky ustoupí při nízkohistaminové dietě a vrátí se po opětovném zavedení potravin s vysokým obsahem histaminu, máte odpověď.

Kožní testy na alergii, které nabízejí alergologové, zjišťují alergii zprostředkovanou IgE na prach, pyl nebo určité potraviny. Lidé s histaminovými příznaky, ale s negativními výsledky kožních testů, mohou najít úlevu při nízkohistaminové dietě.

 

Hladiny DAO v krevním séru

Dosud nebylo potvrzeno, že by sérové hladiny DAO korelovaly s aktivitou DAO ve střevě, ale diagnózu HIT lze podpořit stanovením nízkých sérových hladin DAO. (Schnedl a Enko, 2021).

Jedna studie uvádí, že hladiny DAO nižší než 10 U/ml zvyšují riziko histaminové intolerance, zejména u osob, u nichž se rovněž projevily zažívací příznaky a které reagovaly na dietu s nízkým obsahem histaminu. (Music E. et al., 2013), (Manzotti G. et al., 2016)

 

Doplněk obsahující DAO

Podobně jako u histaminové eliminační diety vám může poskytnout dobré informace zkouška doplňku DAO. Pokud se vaše příznaky během užívání DAO zmírní, je to známka toho, že příčinou vašich příznaků může být histaminová intolerance.

dao-doplnok

 

Léčba histaminové intolerance

Nízkohistaminová dieta spolu s enzymem DAO a podporou zdraví střev je nejlepší dostupnou možností, jak snížit histaminovou zátěž a vyřešit příznaky histaminové intolerance.

 

Co tedy musíme udělat?

Ze všech výše uvedených důvodů se shodneme na tom, že základem je podpora zdraví střev. Toho dosáhneme úpravou stravy a užíváním doplňků stravy. 

 

Pro přehlednost rozdělíme postup do dvou bodů.

 

Vycházíme z předpokladu, že máme některé příznaky, které mohou naznačovat histaminovou intoleranci, ale nejsme si jisti.

 

1. Nejprve tedy začneme základní protizánětlivou dietou.

Obecně se chceme zaměřit na celé, čerstvé a výživově hodnotné potraviny. Cílem je vyhnout se běžným citlivým potravinám a přídavným látkám. Zároveň je to jeden z prvních kroků, které můžete podniknout pro nápravu zdraví střev. 

 

Obecné tipy pro protizánětlivou stravu:

 

Snažte se o rozmanitost.

Zaměřte se co nejvíce na čerstvé potraviny.

Jezte hodně ovoce a zeleniny.

Minimalizujte konzumaci zpracovaných potravin a rychlého občerstvení (konkrétně se jedná především o tučné, těžké a tučné potraviny, výrobky z kravského mléka, polotovary, rychlé občerstvení, slazené sycené/neslazené nápoje, energetické nápoje, různé kořeněné/sladké omáčky, sladkosti, zmrzlinu, pečivo a výrobky z bílé mouky, slané pochutiny...)

Velmi užitečné je také co nejvíce se vyhýbat alkoholu, kávě a cigaretám. 

 

  1. Nízkohistaminová dieta

Pokud máte histaminové příznaky i při základní protizánětlivé dietě, je čas pokračovat v experimentování.

Přizpůsobte svůj jídelníček požadavkům nízkohistaminové diety. Bylo prokázáno, že dieta s nízkým obsahem histaminu snižuje nebo odstraňuje příznaky histaminové intolerance a zvyšuje hladinu enzymu DAO.

Na 2-3 týdny vyřaďte potraviny s vysokým obsahem histaminu a vyhodnoťte své příznaky. Pokud se nezměnily, je pravděpodobné, že histamin není příčinou.

Pokud se vám při nízkohistaminové dietě uleví, můžete pomalu znovu zavádět histaminové potraviny a snažit se zjistit svůj jedinečný práh tolerance.

 

Jak vypadá histaminová dieta?

Zaměříte se na potraviny s nízkým obsahem histaminu a vyloučíte potraviny s vysokým obsahem histaminu. 

Jako vodítko můžete použít seznam potravin pro histaminové dietáře.Tento seznam byl také z velké části založen na osobním pozorování a nemusí být stoprocentně vypovídající.

Základem je, že byste si měli sami sestavit vlastní dietu, protože každý histamin může reagovat jinak.

O těchto potravinách také něco napíšeme.

histaminova dieta

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Histamin v potravinách produkují bakterie a kvasinky, které štěpí aminokyselinu histidin na histamin. To znamená, že kvašené potraviny nebo potraviny vyrobené z kvasnic, jako je alkohol nebo ocet, obsahují více histaminu než ostatní potraviny. Může být také nutné vyhnout se látkám uvolňujícím histamin, jako jsou citrusové plody nebo energetické nápoje.

Chceme uzdravit střeva, ale nezapomeňte, co jsme si již řekli - některé potraviny, které obvykle považujeme za superhvězdy střevního zdraví (například fermentované potraviny), jsou ve skutečnosti v případě histaminové intolerance problematické.

Kromě potravin s vysokým obsahem histaminu je třeba se při nízkohistaminové dietě vyhnout také zbytkům jídla. Obsah histaminu ve zbytcích jídel bohatých na bílkoviny, jako jsou masové pokrmy nebo syrové maso a ryby, se zvyšuje, čím déle jsou skladovány v ledničce. Zbytky jídla uložte do mrazáku a syrové maso rychle uvařte nebo zmrazte, abyste se vyhnuli vysoké hladině histaminu. Vždy vařte jen tolik jídla, kolik můžete sníst, a neskladujte potraviny. Ani po opětovném uvaření, upečení nebo ohřátí se histamin z jídla neodstraní.

 

Zde je částečný seznam potravin bohatých na histamin:

  • Alkoholické nápoje jakéhokoli druhu (zejména červené víno).
  • Některé druhy ovoce a zeleniny včetně avokáda, sušeného ovoce, lilku, špenátu, rajčat a kečupu.
  • Fermentované maso a mléčné výrobky včetně zrajících sýrů, salámů, klobás a feferonek.
  • Kvašené potraviny včetně kombuchy, vodního kefíru, kimči, kysaného zelí, nakládané zeleniny, misa, natto, sójové omáčky, tamari, kokosového aminosu, tekutého aminosu a octa.
  • Ryby a mořské plody, zejména tuňák nebo makrela, zejména v podobě nesnědených zbytků nebo pokud jsou uzené, solené, konzervované nebo nejsou vykuchané a zmrazené ihned po sběru.
  • Čaj (černý, zelený, bílý nebo yerba maté)
  • Kvasné produkty

 

Potraviny s nízkým obsahem histaminu

Při nízkohistaminové dietě existuje řada chutných potravin. Sestavte si zdravý a jednoduchý jídelníček, který se zaměřuje na:

  • Čerstvé maso
  • Bezlepkové obiloviny - rýže, quinoa, pšenice, amarant, teff, pohanka, čirok.
  • Čerstvá zelenina - salát, okurky, cukety, kapusta, cibule, zelené fazolky, papriky, sladké brambory, brokolice, artyčoky, chřest, fenykl.
  • Čerstvé ovoce - jablka, borůvky, hrušky, broskve, brusinky, třešně, angrešt, hroznové víno, granátové jablko.
  • Zdravé tuky - panenský olivový olej, čerstvé máslo, ghí, kokosový olej nebo kokosové mléko.
  • Bylinné čaje 

 

Doplňky stravy při histaminové intoleranci

Na trhu jsou dnes dostupné doplňky stravy, které mohou být užitečné, včetně stabilizátorů žírných buněk a přírodních antihistaminik, jako je kvercetin a vitamin C, vitamin B6 a již zmíněné enzymy DAO.

Ačkoli se o probiotikách pro lidi s histaminovou intolerancí vedou diskuse, doplňování správných kmenů může být velmi užitečné. Všechny doplňky stravy je samozřejmě nutné nejprve konzultovat s praktickým lékařem.

 

Probiotika a histaminová intolerance

 

Nízkohistaminová dieta, enzymy DAO a antihistaminové léky mohou pomoci zmírnit příznaky histaminové intolerance. Studie z roku 2019 ukázala, že po vysazení suplementace DAO se příznaky u pacientů vrátily. To naznačuje, že samotné doplňování enzymů k vyřešení problému nestačí.

Probiotika jsou jednou ze strategií řešení základní dysbiózy, která může zvyšovat zánět, poškozovat sliznici tenkého střeva a snižovat hladinu DAO.

O tom, zda probiotika zlepšují histaminovou intoleranci, se vedou spory. Dobrou zprávou je, že máme důkazy o prospěšnosti probiotik pro imunitní a histaminem zprostředkované stavy.

Výzkumy ukazují (Zhong C a kol., 2019), (Eslami M a kol., 2019), (Demirel G a kol., 2013), že probiotika snižují střevní zánět a pomáhají řešit infekce (jako je SIBO, bakteriální a parazitární infekce), které zvyšují histaminovou intoleranci.

Bylo také prokázáno, že probiotika příznivě ovlivňují stavy zprostředkované histaminem, jako jsou sezónní alergie, nealergická rýma, ekzémy a astma. Ačkoli specifický mechanismus nebyl ve studiích prokázán, tyto údaje naznačují, že probiotika mohou pomoci zprostředkovat histaminové symptomy.

Zařazení vysoce kvalitního probiotika z každé ze tří hlavních kategorií - směsi Lactobacillus (L. reuteri) a Bifidobacteria, Saccharomyces boulardii a půdních probiotik - je účinnou strategií pro zlepšení histaminové intolerance. 

 

Histaminová intolerance - pomůže mi Masticha Active?

Chioská masticha

Masticha z ostrova Chios je pryskyřice ze stromu Pistacia lentiscus. Používá se při přírodní léčbě různých zažívacích potíží. Chioská masticha přispívá ke zdraví trávicího systému. Tyto účinky mastichy se využívají v přírodních doplňcích stravy, jako je Masticha Active, který je obohacen o aktívní kultury. 

masticha - slzy chiosu

Lactobacillus reuteri

Řada článků na internetu řadí probiotikum Lactobacillus reuteri do kategorie "produkující histamin". Je tedy Lactobacillus nevhodný pro uživatele histaminu? Vůbec ne!

Zajímavé je, že pokud se blíže podíváme na mechanismus účinku této bakterie, zjistíme, že vůbec nepatří do výše zmíněné kategorie "produkujících histamin". Jak je to možné? Stručně řečeno, Lactobacillus reuteri skutečně přeměňuje histidin na histamin. Tento histamin totiž zvyšuje hladinu cyklického adenosintrifosfátu (cAMP)*, který v konečném důsledku snižuje zánětlivou reakci v těle. Vzhledem k tomuto aspektu můžeme zmíněný kmen laktobacilů přesunout do třídy "histamin-friendly".

Speciální kmen L. reuteri DSM 17648 se používá také ve výrobku Masticha Active.

*cAMP - signální molekula, zapojená do různých regulačních mechanismů jako druhý posel.

 

Saccharomyces boulardii

Existuje mnoho studií o jeho účinnosti při léčbě gastroenteritidy (bolesti břicha, průjem, zvracení). Někteří vědci dávají tento stav do souvislosti se zvýšenou hladinou histaminu/mastocytů (žírných buněk). A právě kmen S. boulardii se jeví jako vhodná podpora.

Tato kvasinka se používá k detoxikaci gliotoxinu a zřejmě zvyšuje aktivitu DAO*. To ukazuje na jeho slibný potenciál při problémech s histaminem. Látku Saccharomyces boulardii můžete doplnit prostřednictvím produktu Masticha Active.

*DAO je enzym, který se podílí na metabolismu, oxidaci a inaktivaci histaminu a dalších polyaminů.

 

Další doplňky, které pomáhají při histaminové intoleranci

Vitamin B6 je důležitým kofaktorem pro účinnou funkci enzymu DAO. Několik studií prokázalo, že doplňování vitaminu B6 pomáhá zmírnit příznaky histaminové intolerance, což naznačuje, že nedostatek B6 může snižovat hladinu enzymu DAO. (R Jarisch, F Wantke, 1996)

Kvercetin je rostlinný flavonoid, který má antihistaminové a protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit příznaky histaminové intolerance.

Bylo prokázáno, že vitamin C snižuje hladinu histaminu v séru a má antihistaminové účinky. Doplněk vitaminu C vám může pomoci zvládnout příznaky histaminové intolerance, zatímco budete pracovat na příčinách.

 

Úloha vlákniny při histaminové intoleranci

Vzhledem k tomu, že zvýšená hladina histaminu a snížená hladina DAO úzce souvisí se zdravím střev, může správný příjem vlákniny hrát důležitou roli při projevech HIT.

 

Natura Biotika je aktivní komplex vlákniny složený až ze tří druhů rozpustné vlákniny. Díky svému složení přispívá k regeneraci střevních stěn a tvorbě žádoucí mikroflóry. To vytváří vhodné podmínky pro snížení zánětlivých reakcí, čímž se snižuje uvolňování histaminu ze žírných buněk a zároveň se zvyšuje produkce DAO.

Aktivní doplňování vlákniny pomocí stravy s vysokým obsahem vlákniny nebo doplňování vlákniny pomocí doplňků stravy je důležitou součástí léčby gastrointestinálních diagnóz, stejně jako vysokého cholesterolu nebo metabolických problémů.

Abychom vám usnadnili doplňování vlákniny prostřednictvím stravy, vytvořili jsme seznam potravin s vysokým obsahem vlákniny.

 

Natura%20Biotika

 

Zajímavá skutečnost

Pojem "histaminová intolerance" se používá podobně jako pojem "laktózová intolerance" (LIT). LIT s nedostatkem enzymu laktázy vykazuje paralely s definicí HIT s nedostatkem gastrointestinálního enzymu diaminooxidázy (DAO). 

Příležitostně se HIT definuje také jako "enterální histaminóza" nebo "potravinová histaminová senzitivita". Ačkoli se má za to, že HIT je také metabolickým onemocněním, zdá se, že nedostatečné trávení způsobuje nadbytek histaminu v celém těle, který iniciuje celou řadu příznaků. Nicméně histamin se podílí i na etiologii mnoha běžných onemocnění.



Shrnutí na konci

Histaminová intolerance je komplexní problém, jehož základ je ve střevech. Při léčbě HIT je zásadní správná úprava stravy - začít tzv. histaminovou dietou. Ačkoli se tato dieta u každého pacienta trochu liší, v tomto článku jsme sepsali její základní principy. Vždy sledujte reakce svého těla na konkrétní potraviny. Potraviny s vyšším obsahem histaminu přidávejte do jídelníčku postupně a v malých množstvích.

Pro osoby trpící histaminem jsou vhodné také některé doplňky stravy - zejména ty, které obsahují vlákninu a vitaminy.

Spolupráce s lékařem je nejlepším způsobem, jak zjistit příčinu histaminové intolerance a prozkoumat a léčit případné střevní problémy.