AKCE! POŠTOVNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 500Kč

Málo žaludeční kyseliny - příčina trávicích obtíží?

Základní funkcí našeho žaludku je trávení potravy. Na to, aby žaludek potravu správně a rychle trávil potřebuje kvalitní žaludeční kyseliny - musí být dostatečně kyselé a musí být v dostatečném množství.

Při trávení tělo získává z potravy živiny potřebné pro své fungování. V případě, že se v žaludku z nějakého důvodu vytváří málo žaludeční kyseliny, případně je nedostatečně kyselá, dochází ke změnám v trávení, které se mohou projevovat zpočátku nepříjemnými příznaky a rozvinout se do těžkých onemocnění.

Přestože se mnoho lidí stěžuje lidově na "hodně kyseliny" (tento subjektivní pocit vzniká například při pálení žáhy), často je důvodem jejich obtíží pravý opak - nedostatečná tvorba žaludečních kyselin.

 

V našem článku se dozvíte, jak odhalit slabou tvorbu žaludečních kyselin, jaké jsou její příznaky a také jak si při tomto onemocnění dokážete pomoci - pomocí léků nebo pomocí domácích receptů.

 

PROČ JSOU ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVY DŮLEŽITÉ - JAKÉ JSOU JEJICH HLAVNÍ FUNKCE?

zaludocne stavy

 

Základní funkcí žaludečních šťáv je trávení potravy. Díky trávení potravy se do těla vstřebávají látky potřebné pro fungování organismu - minerály, vitamíny, aminokyseliny...

Žaludeční šťávy však mají i jiné velmi důležité úkoly:

  • ochranná funkce - žaludeční šťávy brání vstupu bakterií a jejich rozmnožení v trávicím traktu. Pokud v jídle zkonzumujeme nějaké patogenní látky, kyselé prostředí v žaludku je zabije a tak chrání člověka například před otravou jídlem. Významnou roli mají žaludeční kyseliny v ochraně před nebezpečnými bakteriemi jako je například Helicobacter pylori. Tato bakterie po rozmnožení v žaludku může způsobit rozvoj žaludečních vředů, dokonce až rakoviny žaludku.

 

  • rozkladná funkce - žaludeční šťávy jsou důležité pro trávení proteinů, které potřebujeme pro normální růst buněk, hojení ran... Také jsou tyto šťávy klíčové pro správné vstřebávání vitamínu B12.

 

  • fyziologická funkcia- díky žaludečním šťávám se v žaludku aktivuje enzym pepsin z neaktivního pepsinogenu. Důležitou roli hrají také pro vylučování žluči z jater a trávicích enzymů z pankreatu - čili ovlivňují i ​​správné fungování jiných orgánů. Díky optimálnímu množství žaludečních šťáv je zajištěn posun potravy ze žaludku do tenkého střeva (aktivují pylorického svěrač).

 

  • Správné množství kyseliny v žaludku ovlivňuje funkci svěrače jícnu. Pokud tento svěrač nefunguje správně, kyselina se dostává ze žaludku do jícnu a způsobuje pálení žáhy - často připisovány právě vysoké tvorbě žaludečních šťáv.

 

MÁM NEDOSTATEK žaludečních šťáv?

grganie

Slabou tvorbu žaludečních šťáv nebo jejich nedostatečnou kyselost dokážete odhalit, pokud na sobě zpozorujete následující příznaky nedostatku šťáv:

  • plynatost a říhání - jsou nejčastější příznaky toho, že se vám tvoří nedostatek žaludečních kyselin. Obvykle nastávají zhruba do hodiny po konzumaci jídla
  • časté a pravidelné pálení žáhy - pálení žáhy je velmi často způsobeno právě nízkými hladinami žaludečních šťáv (ačkoli většina lidí ho připisuje vysoké tvorbě šťáv)
  • rychlé zasycení se i při menších dávkách jídla a velká únava po jídle (tělo je nadměrně zatížené trávením)
  • ztráta hmotnosti
  • průjmy nebo naopak zácpy a viditelné nestrávené zbytky potravy ve stolici
  • anémie - chudokrevnost, nedostatečné vstřebávání železa
  • nadýmání a křeče - jestliže žaludek netráví správně, zůstává v něm potrava, která fermentuje (kvasí) a vytváří množství plynů
  • zápach z úst - způsobený nadměrným množstvím mikrobů v těle
  • špatná kvalita nehtů, vlasů - může poukazovat na nedostatečné vstřebávání vitamínů skupiny B

 

 

Proč se v těle přestanou tvořit žaludeční šťávy?

Teorií proč vznikají poruchy správné tvorby žaludečních kyselin je mnoho. Za nejčastější se označuje nadměrné nebo nevhodné užívání léků, hlavně inhibitorů protonové pumpy (Helicid, Nolpaza ...) a antacid. Příčinou může být i přítomnost bakterie Helicobacter pylori. Její rozmnožení v žaludku sníží tvorbu žaludeční kyseliny, aby tak bakterie mohla přežít. Onemocnění se může rozvinout i při dlouhodobém nedostatku draslíku, sodíku, chloridu, které jsou nezbytné pro správné fungování a tvorbu HCl.

 

U KOHO SE VYSKYTUJE TOTO ONEMOCNĚNÍ?

Nedostatek zaludecni stav

Achlorhydrie (nízký obsah kyseliny chlorovodíkové v žaludku) se vyskytuje zhruba u 3% lidí do 60 let, ve vyšším věku je prevalence více než 5%, přičemž ve věku nad 80 let se tato porucha vyskytuje až u 12% lidí. U žen se často začne vyskytovat po menopauze.

Věkem se také snižuje množství šťáv v žaludku. Až u 30% lidí je ve vyšším věku prokázáno nedostatečné množství žaludečních šťáv, což u starších lidí negativně ovlivňuje trávení a také vstřebávání živin.

Tento problém se však stále častěji týká i mladších věkových skupin se špatnou životosprávou. Vznik onemocnění ovlivňují i ​​tyto faktory:

  • Hypotyreóza - snížená tvorba hormonů štítné žlázy ovlivňuje i tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku
  • autoimunní gastritida - tělo si samo začne vytvářet protilátky a způsobuje zánět žaludku
  • Dlouhodobé užívání inhibitorů - ukázalo se, že mnoho lidí užívá léky určené ke snižování tvorby žaludečních kyselin nadměrně a déle, než je doporučeno (dokonce roky). Tyto léky mohou způsobit rozvinutí chorobného nedostatku žaludečních kyselin.
  • Stres - také ovlivňuje schopnost žaludku tvořit žaludeční kyseliny



DIAGNOSTIKA - JAK VÁM SLABOU TVORBU ŽALÚDEČNÍCH ŠŤÁV ODHALÍ LÉKAŘ

 

Pokud se u vás objevují výše zmíněné obtíže, lékař vás může vyšetřit s podezřením na achlorhydrii. Diagnostika se provádí 24hodinovým pozorováním tvorby žaludeční kyseliny. Jiným způsobem diagnostiky je měření hladin pepsinogenu z krevního séra, případně se na diagnostiku používá tzv. Heidelberg test (při kterém pacient spolkne elektronickou kapsli, pomocí které lékař na monitoru umí sledovat kyselost trávicího traktu).

Normálně pH zdravého trávicího traktu by mělo mít hodnoty v rozmezí 1-2,2 (max.3).



Jednoduchý domácí test na zjištění množství žaludečních šťáv

soda bikarbona

"Vypijte sklenici vody smíchané s polovinou lžičky sody ráno nalačno. Sledujte reakci svého těla. Pokud do pěti minut nenastane říhnutí, může to být znakem nedostatečné tvorby žaludečních šťáv. Naopak, pokud říhání nastane velmi rychle a je opakované, může to být signálem, že váš žaludek produkuje dostatek až hodně žaludečních šťáv."



 

 

JAK PROBÍHÁ LÉČBA

Farmakologická léčba nízké tvorby žaludečních šťáv nebo nízkého obsahu HCl v žaludečních šťávách v současnosti sestává především v potlačování symptomatických potíží.

Při anémii se pacientovi podává B12. Pokud se toto onemocnění spojuje s bakteriální infekcí, zejména Helicobacter pylori, léčba se zaměřuje na odstranění bakterie z trávicího traktu. Tato léčba spočívá buď v podávání dvoj nebo trojkombinace antibiotik nebo si pacient vybere šetrnější přírodní léčbu helikobaktera.

Při dlouhodobém užívání inhibitorů protonové pumpy se tyto doporučují vysadit, případně snížit jejich dávkování.

 

Existuje také několik způsobů jak podpořit množství a kvalitu žaludečních šťáv v domácím prostředí - shrnuli jsme je v našem článku věnovaném přírodní léčbě a podpoře tvorby žaludečních šťáv

 

Správné fungování trávicího traktu je velmi důležité - ovlivňuje množství dalších funkcí v těle a také imunitu celého organismu. Pokud jste se v našem článku poznali a trpíte podobnými obtížemi jak jsme popsali, zaměřte se nejprve na harmonizaci žaludku, podpoření tvorby žaludečních šťáv, nebo odstranění případných bakterií.

 

Dobré trávení pozitivně ovlivní celý váš život.

 

button-hptest



 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde