Kvercetin - král flavonoidů

Antioxidanty jsou velmi často zmiňovány v souvislosti s volnými radikály, které na nás denně „útočí“. O tom, jak antioxidanty fungují v lidském těle se dozvíte v následujícím článku.

kvercetin_uvodni

Obsah:

Antioxidanty a volné radikály

Abychom lépe pochopili, jak funguje naše tělo, měli bychom znát některé chemické procesy, které v něm probíhají. Jedním z nejdůležitějších systémů v lidském těle je imunitní systém, jehož úkolem je chránit organismus před cizorodými látkami.

Termíny volný radikál a antioxidant dnes slyšíme velmi často, ale ne vždy jsou správně chápány.

Na okrajích dřevěné desky, která stojí na červeném válci se nacházejí dvě koule, jedna má na sobě název antioxidanti a druhá má název volné radikálové.

Volné radikály

Malé reaktivní částice, které vznikají běžně v lidském těle při metabolických procesech se nazývají volné radikály. Z chemického hlediska je to částice, které chybí elektron. Proto jsou chemicky nestabilní a snaží se získat to, co jim chybí, čili hledají chybějící elektron.

Celý tento proces je řetězová reakce. Když se volný radikál naváže na nejbližší částici za účelem získání chybějícího elektronu, přemění tuto částici také na volný radikál, který se opět snaží najít chybějící elektron.

Co to tedy znamená? Během této řetězové reakce dochází k poškození buněčných membrán, proteinů a dalších prvků, ale především se mění dědičné bílkoviny DNA. Dochází k oslabení imunitního systému, zrychlení stárnutí buněk, doslova chátrá celé lidské tělo.

Účinek volných radikálů nemá jen negativní účinky v našem těle, i když všude se dočteme o jejich škodlivém dopadu. Pravdou je, že v imunitním systému plní také důležitou funkci a to je eliminace různých virů a bakterií. Nebezpečné pro lidský organismus se stanou tehdy, pokud se jich nahromadí nadměrné množství. K tomu napomáhá špatná životospráva (málo pohybu, špatné stravovací návyky, kouření, stres…), vznikají také s běžnými fyziologickými podmínkami jako je například znečištěné ovzduší, toxiny, ultrafialové záření ze slunce, rentgenové záření při lékařském vyšetření či elektromagnetické záření televizního, a telekomunikačního signálu.

Antioxidanty

Bojovníci s volnými radikály jsou molekuly v buňkách zvané antioxidanty, které mají schopnost je eliminovat. Antioxidanty dokáží zabránit řetězové reakci, kterou volné radikály způsobují.

Stejně jako vláknina čistí odpadní látky ve vnitřnostech, antioxidanty čistí volné radikály v buňkách.

Proč jsou antioxidanty pro nás tak důležité? Onemocnění, která způsobují volné radikály je mnoho, začíná to oslabením imunitního systému, avšak celé to může přerůst i do závažných onemocnění jako je rakovina, onemocnění kardiovaskulárního systému, respirační onemocnění, chronické záněty, cukrovka či alzheimerova choroba.

Antioxidanty si naše tělo do jisté míry dokáže vyprodukovat samo. Avšak s přibývajícím věkem se tato schopnost snižuje a antioxidanty je třeba přijímat ze stravy nebo výživovými doplňky.

Věděli jste, že: antioxidanty hrají důležitou roli v udržení si mládí a že antioxidační obranný systém je hlavním důvodem, proč lidé žijí déle než většina živočichů?

Mezi antioxidanty řadíme:

  • polyfenoly, které se nacházejí v potravinách, nejvíce v koření, bylinkách a esenciálních olejích
  • vitamíny rozpustné ve vodě jako je vitamín A, vitamín C a také vitamín E, který je rozpustný v tucích
  • kofaktory vitamínů a minerálů, kde řadíme koenzym Q10, mangan a jodid
  • hormony jako je melatonin, který požírá volné radikály a zlepšuje celkovou účinnost antioxidantů
  • karotenoidy jako jsou například betakaroten, lutein, lykopen…
  • přírodní fenoly, které se v rostlinné potravě nacházejí hojně pod názvem flavonoidy, najdeme je v ovoci, v zelenině, v květech, v čaji a kávě

Bílý smaltovaný hrnek s kakaem, v pozadí čokoládové kousky.

Flavonoidy - přírodní poklad pro lidské zdraví

Flavonoidy jsou polyfenolové sloučeniny syntetizované v rostlinách, které ovlivňují jejich barvu, opylování, dodávají chuť a aroma plodům, květům a semenům, zodpovídají i za toleranci vůči chladu, teplu a suchu, současně je chrání před patogeny, predátory a UV zářením.

Na šedém stole jsou volně položeny zdravé potraviny, barevné ovoce a zelenina

Zajímavost: v půdách chudých na dusík jsou flavonoidy schopny přilákat symbiotické bakterie zásobující rostliny jeho redukovanými (pro rostlinu využitelnými) formami. Zajímavé je také, že flavonoidy uvolňované kořeny do půdy mohou omezit klíčení semen jiných rostlin. V současnosti existuje 6000 flavonoidů, které přispívají k barevným pigmentům ovoce, léčivých bylinek a zeleniny.

Mnohé studie naznačují, že flavonoidy vykazují pozitivní biologické aktivity v lidském těle, včetně antialergenních, antivirových a protizánětlivých. Největší pozornost se však věnovala antioxidační aktivitě flavonoidů.

Flavonoidy mají schopnost redukovat volné radikály, dokáží zabránit jejich tvorbě. Obnovují přirozený stav buněk, brzdí degenerativní procesy ochranou proti následkům oxidačního stresu. Neabsorbované flavonoidy se vylučují močí a stolicí jako jiné přirozené zbytky potravy.

Kvercetin patří mezi superpotraviny

Přemýšleli jste někdy, proč se superpotraviny jmenují „super“?
Odpovědí je kvercetin, který je spojován s dlouhověkostí, zdravým srdcem, imunitou a vytrvalostí.

Kvercetin je žlutý přírodní pigment patřící do skupiny flavonoidů. Název se používá od roku 1857 a je odvozen od slova quercetum, což znamená dubový les.

Biologická dostupnost (vstřebatelnost) flavonoidů je však ovlivněna pozicí a počtem substituentů díky kterým se má daná látka dostat na své místo a vstřebat. Konkrétně kvercetin je nerozpustný ve studené vodě, méně rozpustný v teplé vodě a tucích.

kvercetin

Avšak není kvercetin jako kvercetin. Na trhu dnes naleznete řadu značek a výrobků, které nabízejí tento druh antioxidantu. Většina z nich má ovšem velmi nízkou vstřebatelnost a využitelnost. Důležité je vybrat ten, který má pro tělo nejlepší biologickou dostupnost. Znamená to, že mezi hydrofilností (rozpuštění v tekutině v gastrointestinálním traktu) a lipofilitou (rozpustnost v tucích) by měla být rovnováha. Jedna z nejkvalitnějších forem kvercetinu, kterou můžete nalézt na trhu je quercetin phytosome.

Quercetin Phytosome®

Patentovaná technologie Quercetin Phytosome® přináší až 20 násobně vyšší vstřebatelnost oproti běžně dostupným formám kvercetinu. Je to jedinečná forma kvercetinu získaná z pupenů přírodní rostliny Sophora japonica L. Proto jsme jej zvolili jako součást produktu Herb Alerg.

Kvercetín a Herb Alerg

Kvercetinu se do hloubky věnoval i náš mastichový tým a na základě vědeckých studií se kvercetin ukázal jako vhodné řešení v boji proti alergiím. Součástí přírodního produktu Hebr Alerg je i Quercetin Phytosome®, nejúčinnější forma kvercetinu.

Vzájemná synergie jednotlivých složek v kapslích je připravena tak, aby z ní tělo vytěžilo co nejvíce prospěšných látek. Díky kurkumě se zmírní alergické příznaky a podpoří se správná funkce imunitního systému.

Produkt Herb Alerg je komplexem sedmi nejúčinnějších složek: kopřiva, kurkuma, kvercetin, bromelain, piperin, vitamín C a zinek.

alergie-prirodni-lecba

V současnosti trpí alergií přibližně 40% populace a procenta alergiků budou stále narůstat. Zčásti jsou to genetické predispozice, ale velkou roli v tom hraje změna životního prostředí, která mimo jiné zapříčinila i dysregulaci imunitního systému (oslabený imunitní systém je jednou z příčin vzniku alergie).

Jednou z forem léčení alergií, po které lidé nejčastěji sahají jsou doplňky stravy.

Vybrat si však z nesčetného množství produktů, které nám nabízí současný trh může být náročné. Zde je důležité pamatovat na to, že nejdůležitější je biologická dostupnost (vstřebatelnost). 

Kvercetin a jeho účinky jsou dlouhodobě zkoumány v souvislosti s množstvím onemocnění, na která má, jak studie ukazují, příznivý dopad. Důvodem těchto výzkumů o účincích kvercetinu je skutečnost, že kvercetin se ukázal jako účinná látka, která dokáže blokovat zánět (rizikový faktor, který způsobuje závažná onemocnění i jako je například rakovina, nebo srdečně - cévní onemocnění).

Přetrvávající zánět v těle může být hlavní příčinou vzniku alergií. Alergie ve zkratce je přecitlivělost imunitního systému na běžně se vyskytující látku v prostředí. Kvercetin dokáže harmonizovat imunitní systém tím, že stabilizuje žírné buňky, které uvolňují histamin při alergické reakci.

Flavonoidy jsou ve velkém využívány také v potravinářském průmyslu jako aromata, barviva a konzervanty díky jejich schopnosti potlačit oxidační procesy nejen v lidském těle ale i v potravinách. Využívají se také v kosmetice jako součást krémů proti vráskám a celulitidě.

kvercetin_molekula

Věděli jste, že…
v současnosti existuje 6000 druhů flavonoidů, které přispívají k barevným pigmentům ovoce, zeleniny a léčivých rostlin?

Kvercetin na talíři

Obohatit své tělo o kvercetin můžete také prostřednictvím stravy.
Hlavními zdroji jsou:

  • cibule
  • čekanka
  • kapary
  • rajčata
  • brusinky
  • jablko
  • zelí
  • paprika
  • meloun
  • hrozny
  • ořechy
  • černý bez
  • černý a zelený čaj
  • květiny třezalky tečkované
  • ginko biloba

Náš tip: kvercetin se ukázal v hojném množství v cibuli (především v červené) a to v té nejsvrchnější části. Proto když chystáte cibuli do vaření, moc ji neloupejte. Podobně jsou na tom jablka, kde se kvercetin nachází v největším množství ve slupce.

Na dřevěném stole jsou položeny žluté cibule s nožem a dřevěnou krájecí deskou, lidské ruce drží v popředí žlutou cibuli.

Je však třeba mít na paměti, že množství kvercetinu v potravinách je podmíněno také tím, v jakém prostředí byly pěstovány a uskladněny.

Zajímavost: kvercetin se tepelnou úpravou nebo zmrazením neničí (jeho biologická aktivita je zachována i po uvaření).

Kvercetinový salát na závěr

Inspirujte se zdravým kvercetinovým salátem v receptu, který si můžete připravit kdykoli, i během období chřipek a nachlazení. Podpoříte tím svoji imunitu, protože není třeba zapomínat, že 70% z ní se nachází právě ve střevech.

Budete potřebovat:

  • 2ks čekanky (celé listy)
  • 1ks červená cibule (nakrájená na malé kousky)
  • 20ks kapar
  • 1ks zralé avokádo (nakrájené na malé kousky)
  • 1pl olivového oleje (nejlépe lisovaného za studena)
  • sůl podle chuti

Dobrou chuť.

V bílém talíři na modrém ubrusu je naservírován zeleninový salát s rajčatem, avokádem a fazolemi s hnědým chlebem

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6418071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470739/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26999194/

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz