Rakytník a jeho příznivé účinky na organismus
Drobné, žluto-oranžové plody rakytníku přitahují pozornost již po celá staletí a navzdory svému malému vzrůstu jsou tyto bobulky velmi cenným pokladem v oblasti zdraví. Rakytník obsahuje až 15 krát více vitamínu C, než citrusové plody a nejen to. V následujícím článku se dozvíte výjimečné benefity tohoto unikátního ovoce.
Obsah:
- 1. Rakytník řešetlákový - jedinečný životabudič
- 2. Rakytník a jeho účinky. Je to opravdu superpotravina?
- 3. Rakytníkový olej a jeho účinky na trávicí systém, kardiovaskulární systém a cukrovku typu II
- 4. Má rakytník nežádoucí účinky?
Rakytník řešetlákový - jedinečný životabudič
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je trnitý strom, který se běžně vyskytuje v Asii a Evropě. Části stromu rakytníku se již dlouho používají v bylinkářství a kosmetice. Předpokládá se, že strom má léčivé vlastnosti, což vede mnoho lidí k tomu, aby používali rakytník zajímavým způsobem, včetně džemů, koláčů, nápojů či lisování oleje. Je to výjimečná rostlina se spoustou pozitivních účinků pro naše zdraví.
Pro zdraví jsou prospěšné plody, květiny, listy a kůra. Plody rakytníku jsou výživné, ačkoli chuť je svíravá a kyselá. V syrovém stavu je jejich konzumace pro mnohé nepříjemná, proto je lepší smíchat je se sladšími látkami, jako je jablečná nebo hroznová šťáva.
Zajímavost z historie o rakytníku
Rakytník byl uctíván starověkými Řeky. Věřili, že je hlavním zdrojem potravy mýtického okřídleného koně Pegase a právě rakytník mu umožňuje létat. Možná to není až tak překvapující, že těmto superplodům připisovali mýtické výhody, protože rodové jméno „hippophae“ doslova znamená „lesklý kůň“.
Vyskytuje se v klasických lékařských textech a bylinkách Dioscorida a Theofrasta a dokonce figuruje na předním místě v tibetské medicíně. Jeho tradiční léčebné využití se soustřeďuje na onemocnění kůže a trávicího traktu.
V Rusku je také mimořádně populární a bylo zjištěno, že léčí omrzliny (kromě mnoha jiných výhod), což byl vzhledem k mrazivému podnebí země velmi vážný problém.
Rakytník a jeho účinky. Je to opravdu superpotravina?
V bylinné medicíně se rakytník již dlouho používá k podpoře trávicího systému, zlepšení zdraví srdce, snížení zánětu a léčbě kožních poruch.
Zajímavost: Už zmiňovaní starověcí Řekové velmi dobře znali blahodárné vlastnosti rakytníku proti stárnutí a dokonce jej používali k udržení lesku srsti svých závodních koní.
I když jsou bobule rakytníku malé, mají působivý profil vysokých nutričních hodnot díky svým bohatým antioxidačním vlastnostem. Drobná bobulka rakytníku má 190 biologicky aktivních živin. Jedná se o vitamíny A, B1, B2, C, D, E, K, flavonoidy, aminokyseliny, fenoly, betakaroten, kyselinu listovou a organické kyseliny. Obsahuje 20 minerálních prvků.
Rakytník je skutečnou superpotravinou prospěšnou pro lidské tělo. Má antioxidační, protizánětlivé a čistící vlastnosti. Kromě toho příznivě působí na posílení imunitního systému, je cytoprotektivní, tedy má schopnost ochraňovat buňky.
Své uplatnění našel také v kosmetice. Rakytník je také vhodným prostředkem k prevenci dermatologických problémů, jako je akné, dermatitida a ekzém. Může také pomoci při suché a šupinaté kůži. Olej ze semen rakytníku se skládá z 90 % nenasycených mastných kyselin včetně Omega 3, 6, 7 a 9. Mastné kyseliny z tohto oleje mohou podporovat funkci ochranné bariéry pokožky a podporovat zadržování vlhkosti.
Náš tip: Připravte si lahodný rakytníkový čaj. Z čerstvých plodů potřebujete 2 polévkové lžíce rozmačkaných bobulí a 500 ml vroucí vody. Nechte vše 10 minut louhovat, poté tekutinu sceďte a rakytníkový čaj pijte po celý den. Čaj můžete připravit i ze sušených plodů, přičemž použijte pouze 1 lžíci na stejné množství vody. Přidat můžete med a citron podle chuti.
Rakytníková šťáva a její účinky
Rakytník můžeme nalézt v různých zpracováních i když čerstvé bobule málokdy najdeme v obchodech. Pokud si rakytník pěstujete doma, čerstvé bobule vydrží v chladničce jen pár dní. Proto při větším množství je vhodnější je zamrazit. Jelikož rakytník je rostlina odolná vůči nízkým teplotám a plody si dokáží zachovat své vlastnosti i při teplotě -40 °C, můžete je klidně zamrazit bez obav, že by tím ztratily vitamíny.
Rakytníkovou šťávu poznáte ihned podle její intenzivní ovocné chuti. Je výrazná a nakyslá, pro rakytník typická. Nejzdravější způsob je lisování za studena. Doporučená dávka je 300 ml rakytníkové šťávy denně.
Šťáva z rakytníku je považována za skutečnou multi vitamínovou bombu. Obsahuje:
- vitamíny (B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, F, K, P, PP)
- minerální látky (železo, draslík, zinek, mangan, bór, hořčík)
- organické kyseliny (hlavně důležitou kyselinu jantarovou, která se jen zřídka nachází v rostlinách ve velkých množstvích a snižuje negativní působení léků, antibiotik, barbiturátů)
- fytosteroly, aminokyseliny a polynenasycené mastné kyseliny – omega 3, 6 a 9
- flavonoidy (včetně kvercetinu)
- třísloviny a mnohé další důležité bioaktivní látky
Rakytníkový olej a jeho účinky na trávicí systém, kardiovaskulární systém a cukrovku typu II
Zdravě fungující trávicí systém je jedním ze základních prvků celkového dobrého zdraví. Avšak v naší moderní době je trávení velmi lehce narušeno, což vede k mnoha druhům poruch a nemocí.
Kořen mnoha onemocnění může být vždy vysledován v nedostatečném zdraví buněčné membrány ve střevech. Jednou z úloh buněčných membrán ve střevech je oddělovat zdravé živiny potřebné pro tělo od toxinů a nevyužitelného potravinového odpadu. V případě poruchy buněčné membrány se toxiny dostávají do krevního oběhu, což způsobuje zažívací problémy.
Olej z bobulí rakytníku je mimořádně bohatý na omega tuky – zejména na málo známou Omega 7 (kyselinu palmitolejovou). Omega 7 hraje významnou roli při udržování struktury a integrity gastrointestinálního traktu. Pomáhá hydratovat suchou sliznici, čímž pomáhá při pohybu střev a je známý tím, že promašťuje suché střevní trakty tím, že podporuje tvorbu hlenu. To může pomoci těm, kteří trpí zácpou nebo lidem, kteří mají obtížné vyprazdňování.
Dalším trávicím problémem, který může rakytník zmírnit, jsou žaludeční vředy. Jedna studie ukázala, že olej z bobulí rakytníku zmírňuje bolest a urychluje proces obnovy žaludeční a duodenální epitelové tkáně a sliznice. Podle této studie komplexní obsah Omega v rakytníku, jakož i složky karotenoidů, rostlinných sterolů a tokoferolů pomáhají podporovat lidský trávicí systém.
Předpokládá se, že kyselina palmitolejová v bobulích hraje užitečnou roli při minimalizaci příznaků diabetu typu II.
Studie z roku 2019 publikovaná v lékařském časopise Diabetologie zjistila pozitivní výsledky při používání kyseliny palmitolejové při léčbě cukrovky. Vysoké hladiny palmitoleátu zabraňují snížení citlivosti na inzulín.
Každodenní konzumace rakytníkového oleje může zabránit některým kardiovaskulárním onemocněním, jako je hypertenze a dokonce i infarkt.
Předklinické a jiné lékařské studie spojovaly protizánětlivé vlastnosti kyseliny palmitolejové, která se nachází v rakytníkovém oleji, s prevencí kardiovaskulárních problémů.
V jiných studiích byl zkoumán rakytník a vysoký tlak. Výsledek byl, že rakytník dokázal snížit krevní tlak, což snižuje stres na srdce tím, že mu umožňuje pracovat s menší energií.
Má rakytník nežádoucí účinky?
Rakytník se považuje více méně za bezpečný. Nejlepší je však postupovat opatrně, pokud užíváte jakékoli předepsané léky, poraďte se se svým lékařem. Platí to i pro těhotné a kojící ženy.
Bylo zjištěno, že rakytník zvyšuje krvácení a tvorbu modřin u lidí s poruchami krvácení. Vzhledem k jeho potenciálním vlastnostem na ředění krve se doporučuje, abyste jej nekonzumovali dva týdny před operací.
Je známo, že rakytník řešetlákový snižuje krevní tlak, a proto může způsobit, že krevní tlak klesne příliš nízko u každého, kdo již má nízký krevní tlak. V takovém případě doporučujeme rakytník nekonzumovat.
Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/8/1279
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224416300322?via%3Dihub
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/sea-buckthorn
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2015.1128519