Vysoký cholesterol - 6 tipů jak snížit cholesterol stravou

3 položek celkem
masticha vena 100ks
Tip
890 Kč / ks

Masticha Vena je přírodní produkt s vysokým obsahem polyfenolů a flavonoidů. Spojením jednotlivých účinných látek vzniká unikátní produkt pro vaše srdce, cévy a imunitu a to...

820
kura cholesterol kompletni
Akce Doprava zdarma
3 160 Kč –12 %
2 790 Kč / ks

Kompletní mastichova kúra na tlak, cévy a srdce je spolehlivá kúra s obsahem čistě přírodních produktů. Díky obsahu látek v jednotlivých složkách má příznivý vliv na tlak,...

822
kura cholesterol zakladni
Nejprodávanější Doprava zdarma
2 270 Kč –12 %
1 990 Kč / ks

Mastichová kúra na tlak, cévy a srdce je kúra s obsahem čistě přírodních produktů. Díky obsahu látek v jednotlivých složkách má příznivý vliv na tlak, cholesterol a podporu...

821

 

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný, problémem se však stává, pokud jsou jeho hodnoty v krvi vysoké. Tehdy totiž může způsobovat další potíže - vznik aterosklerózy, vysokého tlaku a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

zeleninove-jedlo

 

Za vysoký cholesterol může především strava a špatné návyky, které ve stravování máme. Pak jsou tu ještě případy vrozené predispozice, které patří do samostatné kategorie.

Pokud váš jídelníček tvoří převážně moučná jídla, smažená jídla, množství příloh (rýže, brambory), konzumujete málo zeleniny a ovoce a máte sedavé zaměstnání měli byste zpozornět - buď již trpíte zvýšeným cholesterolem, nebo se u vás může rozvinout v budoucnu.

 

Vysoký cholesterol - příčiny

 

Rizikovými faktory pro vznik vysokého cholesterolu jsou:

  • cukrovka
  • sedavé zaměstnání a celkově nedostatečný pohyb
  • nadváha
  • kouření
  • špatná životospráva - konzumace vysokého množství cukrů a tuků, potravin zpracovaných při vysokých teplotách (např. smažením)

 

Jaké mají být hodnoty cholesterolu?

Za vysoký cholesterol se považuje hodnota vyšší než 6,2 mmol / l. V některých případech se léčba nasazuje i při nižších hodnotách, zejména u diabetiků a jiných rizikových skupinách (lidé s nadváhou, genetickou predispozicí na srdeční onemocnění).

 

Tato hodnota, která označuje vyšší cholesterol se mění - v minulosti se léčba indikovala až při číslech vyšších než 7 mmol / l.

 

Optimální cholesterol u zdravého člověka by měl mít hladinu okolo 5,0 mmol / l.

 

Přestože se cholesterol skládá z různých složek - špatný cholesterol (LDL), dobrý cholesterol (HDL) a triglyceridy, většina lékařů sleduje pouze celkovou hladinu cholesterolu. Důležité je sledovat nejen celkovou hladinu cholesterolu, ale i poměry jednotlivých složek.

 

Jak snížit cholesterol?

Základním postupem pro snížení cholesterolu je změna nebo úprava stravy - dieta. Nasazení a dodržování tzv. cholesterolové diety dokáže významně ovlivnit a snížit jeho hladinu. Pokud vytrváte ve správném stravování dokážete si cholesterol upravit i bez léků, pouze pomocí vhodných potravin.

 

Cholesterol a strava

Co jíst při vysokém cholesterolu? Na snižování nežádoucích složek cholesterolu má vliv několik potravin, které by strava při zvýšeném cholesterolu neměla obsahovat.

 

Připravili jsme pro vás 6 zásad, kterými se můžete při stravování řídit. Tyto potraviny a přírodní doplňky doporučujeme zařadit do stravy při vysokém nebo zvýšeném cholesterolu.

 

  1. Jezte zdravé tuky

 

V rámci své cholesterol diety se nemusíte obávat konzumace živočišných tuků. Při jejich výběru je samozřejmě důležité zaměřit se na původ a kvalitu. Mnohem žádoucí jako vyhýbání se živočišným tukům je vyvážit jejich příjem dostatkem rostlinných tuků. Používejte za studena lisované oleje. Nejvhodnější je olivový, lněný, sezamový nebo konopný olej. Tyto oleje konzumujte za studena, zalévejte nimi už hotové jídlo. Na tepelnou úpravu si pořiďte kvalitní olivový olej na vaření.

 

olivovy%20olej%20cholesterol

Vyhýbejte se margarínům a konzumaci řepkového a slunečnicového oleje omezte na minimum. Obsahují hodně omega-6 mastných kyselin, jejichž vysoká koncentrace v krvi je škodlivá.

 

Olivový olej je skutečně výjimečný. Kvalitní olivový olej obsahuje vysoké množství látky zvané hydroxytyrosol, která pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku, má příznivý vliv na oxidaci LDL cholesterolu a podporuje cirkulaci krve v cévách. Patentovaný extrakt z olivového oleje se zachováním vysokého obsahu hydroxytyrosolu obsahuje produkt Masticha Vena.

 

  1. Ořechy a luštěniny

 

Zajistěte si denní příjem ořechů - mandle, vlašské, lískové, piniové, kešu ořechy. Z luštěnin doporučujeme červenou čočku, cizrnu, bob nebo fazole. Luštěninové jídla konzumujte několikrát do týdne. Přidávejte je do svého jídelníčku postupně, nárazově zvýšený příjem může způsobit nepříjemnosti v podobě křečí a nafukování.

 

  1. Řekněte ne nízkotučným produktem!

 

V minulosti převládal názor, že hlavní příčinou vysokého cholesterolu je konzumace tučných jídel. Mnoha pacientům bylo nařízeno stravovat se nízkotučnými produkty. Dnes se již ví, že tuky jsou pro tělo velmi důležité.

V nízkotučných výrobcích jsou tuky nahrazeny jinými látkami, často cukrem nebo jinou formou sacharidů. Tyto výrobky, označované jako "light" obsahují více stabilizátorů, zahušťovadel, umělých přísad, aby se chuťově podobaly klasickým potravinám.

Právě umělé přísady a ochucovadla jsou to, čemu se musíte vyhnout, pokud chcete snížit cholesterol.

 

  1. Ryby a mořské plody

 

Ty jsou pro doplňování omega-3 mastných kyselin velmi důležité. Alespoň 2x týdně si dopřejte porci tuňáka, lososa nebo jiné ryby, která vám chutná. Vhodný je i rybí olej ve formě výživových doplňků.

cholesterolova%20dieta 

  1. Zapomeňte na smažení

 

Namísto smažení zvolte grilování, dušení nebo pečení.

 

  1. Pozor na cukr

 

Bílý cukr nahraďte třtinovým, kokosovým cukrem, melasou, agávovým sirupem. Pod cukrem však nemyslíme jen sladidlo.

Chcete-li snížit cholesterol, je třeba snížit hladinu cukru v krvi. Tu nezvyšují jen potraviny a nápoje s vysokým obsahem rafinovaného cukru, ale i moučná jídla, těstoviny, bílá rýže, konzumace alkoholu, stres a nedostatek spánku.

 

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladiny "špatného" LDL cholesterolu a způsobuje zánětlivé onemocnění cév. Zvýšené hodnoty cukru v krvi způsobují postupné zvyšování hladiny inzulínu. To má za následek zadržování vody v těle a zužování cév, což způsobuje otoky, pocení a vysoký krevní tlak.

 

Dlouhodobě se vyhněte konzumaci množství příloh (brambor, bílé rýže), moučných výrobků (bílé pečivo nahraďte celozrnným nebo kváskovým), a hlavně, vyvarujte se nákupu polotovarů a "fast-foodu". Pokud máte chuť na sladkost, nesahejte po sušenkách s obsahem umělých sladidel, vyberte si raději kvalitní hořkou čokoládu.

 

Snížení cholesterolu přírodní cestou

 

Už víme, že největší vliv na vysoký cholesterol a krevní tlak má složení stravy. Na trhu již dostat velké množství zdravých potravin a doplňků stravy, jsou však mezi nimi takové, které svými účinky na vysoký cholesterol, krevní tlak a celkové zdraví kardiovaskulárního systému vynikají.

 

Patří sem například: zelený čaj, panenský olivový olej a listy olivovníku, kvalitní červené víno (samozřejmě v rozumném množství 1-2 dcl denně) nebo slupky a semínka červených hroznů, taktéž granátové jablko, pepř, česnek, lípa, kotvičník nebo pískavice setá. 

 

 

 

Masticha Vena - silnější účinek díky síle polyfenolů

Masticha Vena je přírodní výživový doplněk s vysokým obsahem polyfenolů a flavonoidů. Hlavními složkami jsou Chioská masticha, extrakt z oliv a olivových listů, extrakt ze semen a slupek červených hroznů, resveratrol, granátové jablko a piperin (extrakt z černého pepře).

Masticha%20Vena

V denní dávce Masticha Vena zkonzumujete tolik prospěšných látek, jako kdybyste vypili 2dcl panenského olivového oleje a k tomu 0,5l toho nejkvalitnějšího červeného vína.

 

Spojením jednotlivých účinných látek vzniká unikátní produkt pro vaše srdce, cévy a imunitu a to zcela bez vedlejších účinků.



NÁŠ TIP: Přírodní kúra na cholesterol