Vysoký cholesterol - 6 tipů jak snížit cholesterol stravou

3 položek celkem
masticha vena 100ks
Tip
890 Kč / ks

Masticha Vena je přírodní produkt s vysokým obsahem polyfenolů a flavonoidů. Spojením jednotlivých účinných látek vzniká unikátní produkt pro vaše srdce, cévy a imunitu a to...

820
kura cholesterol kompletni
Akce Doprava zdarma
3 160 Kč –12 %
2 790 Kč / ks

Kompletní mastichova kúra na tlak, cévy a srdce je spolehlivá kúra s obsahem čistě přírodních produktů. Díky obsahu látek v jednotlivých složkách má příznivý vliv na tlak,...

822
kura cholesterol zakladni
Doprava zdarma Nejprodávanější
2 270 Kč –12 %
1 990 Kč / ks

Mastichová kúra na tlak, cévy a srdce je kúra s obsahem čistě přírodních produktů. Díky obsahu látek v jednotlivých složkách má příznivý vliv na tlak, cholesterol a podporu...

821

 

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný, problémem se však stává, pokud jsou jeho hodnoty v krvi vysoké. Tehdy totiž může způsobovat další potíže - vznik aterosklerózy, vysokého tlaku a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

cholesterol strava

Za vysoký cholesterol může především strava a špatné návyky, které ve stravování máme. Pak jsou tu ještě případy vrozené predispozice, které patří do samostatné kategorie.

Pokud váš jídelníček tvoří převážně moučná jídla, smažená jídla, množství příloh (rýže, brambory), konzumujete málo zeleniny a ovoce a máte sedavé zaměstnání měli byste zpozornět - buď již trpíte zvýšeným cholesterolem, nebo se u vás může rozvinout v budoucnu.

 

Vysoký cholesterol - příčiny

 

Rizikovými faktory pro vznik vysokého cholesterolu jsou:

  • cukrovka
  • sedavé zaměstnání a celkově nedostatečný pohyb
  • nadváha
  • kouření
  • špatná životospráva - konzumace vysokého množství cukrů a tuků, potravin zpracovaných při vysokých teplotách (např. smažením)

 

Jaké mají být hodnoty cholesterolu?

Za vysoký cholesterol se považuje hodnota vyšší než 6,2 mmol / l. V některých případech se léčba nasazuje i při nižších hodnotách, zejména u diabetiků a jiných rizikových skupinách (lidé s nadváhou, genetickou predispozicí na srdeční onemocnění).

 

Tato hodnota, která označuje vyšší cholesterol se mění - v minulosti se léčba indikovala až při číslech vyšších než 7 mmol / l.

 

Optimální cholesterol u zdravého člověka by měl mít hladinu okolo 5,0 mmol / l.

 

Přestože se cholesterol skládá z různých složek - špatný cholesterol (LDL), dobrý cholesterol (HDL) a triglyceridy, většina lékařů sleduje pouze celkovou hladinu cholesterolu. Důležité je sledovat nejen celkovou hladinu cholesterolu, ale i poměry jednotlivých složek.

 

Jak snížit cholesterol?

Základním postupem pro snížení cholesterolu je změna nebo úprava stravy - dieta. Nasazení a dodržování tzv. cholesterolové diety dokáže významně ovlivnit a snížit jeho hladinu. Pokud vytrváte ve správném stravování dokážete si cholesterol upravit i bez léků, pouze pomocí vhodných potravin.

 

Cholesterol a strava

Co jíst při vysokém cholesterolu? Na snižování nežádoucích složek cholesterolu má vliv několik potravin, které by strava při zvýšeném cholesterolu neměla obsahovat.

 

Připravili jsme pro vás 6 zásad, kterými se můžete při stravování řídit. Tyto potraviny a přírodní doplňky doporučujeme zařadit do stravy při vysokém nebo zvýšeném cholesterolu.

 

  1. Jezte zdravé tuky

 

V rámci cholesterolové diety se nemusíte obávat konzumace živočišných tuků. Při jejich výběru je samozřejmě důležité zaměřit se na původ a kvalitu. Mnohem vhodnější než vyhýbat se živočišným tukům je vyvážit jejich příjem dostatkem rostlinných tuků - tuků ze zeleniny, ořechů, rostlinných olejů.

Pokud si chcete vybrat olej, který je pro vás vhodný, zvolte oleje lisované za studena. Nejvhodnější je olivový, lněný, sezamový nebo konopný olej. Tyto oleje konzumujte za studena, můžete je nalít na již připravené jídlo. Náš tip - připravte si k večeři salát z listové zeleniny - použijte ledový salát, rajčata, okurky a doplňte ho například tuňákem, vejcem nebo avokádem. Svou porci přelijte kvalitním olivovým olejem smíchaným s bylinkami (například oreganem nebo tymiánem).

Olivový olej můžete použít i na vaření. K vaření doporučujeme také máslo ghí nebo kvalitní živočišné sádlo.

Vyhýbejte se margarínům a omezte spotřebu řepkového a slunečnicového oleje na minimum. Obsahují velké množství omega-6 mastných kyselin, jejichž vysoká koncentrace v krvi je škodlivá. Vaším cílem při snižování cholesterolu je doplnit omega-3 mastné kyseliny.

 

olivovy%20olej%20cholesterol

 

Olivový olej je skutečně výjimečný. Kvalitní olivový olej obsahuje vysoké množství látky zvané hydroxytyrosol, která pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku, má příznivý vliv na oxidaci LDL cholesterolu a podporuje cirkulaci krve v cévách. Patentovaný extrakt z olivového oleje se zachováním vysokého obsahu hydroxytyrosolu obsahuje produkt Masticha Vena.

 

  1. Ořechy a luštěniny

Zajistěte si denní příjem ořechů - mandlí, vlašských, lískových, piniových nebo kešu. Pokud jste jedli hodně sladkých jídel, pochoutky a sladkosti byly součástí vašeho každodenního jídelníčku, váš mikrobiom je na příjem sladkostí zvyklý. Musíte tento zvyk změnit a "přeprogramovat" své chutě na něco zdravějšího. Ořechy vám mohou být skvělým pomocníkem. Mají mírně sladkou chuť a obsahují pro vás důležité tukové složky.

Z luštěnin doporučujeme červenou čočku, cizrnu, bob nebo fazole. Jezte luštěniny několikrát týdně. Přidávejte je do jídelníčku postupně, náhlé zvýšení příjmu může způsobit nepříjemné pocity v podobě křečí a nadýmání. Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, která je velmi potřebná při snižování hladiny cholesterolu. Luštěniny lze zařadit jako slanou přílohu (například vyměnit rýži za červenou čočku), ale lze je jíst i na sladko (na internetu najdete dezerty z cizrny nebo fazolové koláče - nebojte se toho).

Zajímavost: Přechod na zdravou stravu může být v prvních dnech nebo dokonce týdnech obtížný - neustále budete mít chuť na jídlo, na které jste zvyklí. Je to proto, že váš mikrobiom obsahuje bakterie, které jsou na takovou stravu zvyklé a vyžadují ji. Jakmile budete věnovat více pozornosti svému mikrobiomu a budete jíst zdravěji, začnete získávat více dobrých bakterií. To může rázem zcela změnit vaše chuťové buňky! Vaše tělo bude reagovat na signály zevnitř a bude přirozeně toužit po zdravých a prospěšných potravinách.

  

  1. Řekněte ne nízkotučným produktům!

V minulosti převládal názor, že hlavní příčinou vysoké hladiny cholesterolu je konzumace tučných jídel. Mnozí pacienti byli poučeni, aby se stravovali nízkotučnými produkty. Dnes je známo, že tuky jsou pro tělo velmi důležité a nehrají tak důležitou roli při snižování cholesterolu, jak se myslelo v minulosti.

V nízkotučných výrobcích jsou tuky nahrazeny jinými látkami, často cukrem nebo jinou formou sacharidů. Tyto výrobky, označované jako "light", obsahují také více stabilizátorů, zahušťovadel a umělých přísad, aby se chutí více podobaly běžným potravinám. Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, musíte se vyhnout umělým přísadám a ochucovadlům.

V neposlední řadě umělá sladidla a sacharidy přispívají k nevhodnému metabolismu cukrů, zvyšují potřebu inzulínu, a tím nepřímo ovlivňují rozvoj metabolického syndromu a cukrovky.

Důležitější pro vás je zaměřit se na kvalitu a složení tuků, které konzumujete a používáte. Pro zdravý životní styl platí zjednodušené pravidlo, že kolik živočišných tuků zkonzumuji, tolik musím zkonzumovat rostlinných tuků.

 

  1. Ryby a mořské plody

 

Jak bylo uvedeno výše, hlavním cílem diety při snižování cholesterolu je doplnění vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Zatímco omega-6 často konzumujeme v nadbytku, omega-3 jsou v naší stravě zastoupeny nedostatečně. K jejich doplnění se používají doplňky stravy, ale kvalitní omega-3 lze najít i v potravinách.

Ryby a mořské plody obsahují velké množství těchto kyselin. Alespoň jednou týdně si dopřejte porci tuňáka, lososa nebo jiné ryby, kterou máte rádi. Ujistěte se, že je čerstvý - tuňák z konzervy může být utopený v oleji, ale to není to, co hledáte ????

 

cholesterolova%20dieta 

  1. Zapomeňte na smažení

 

Místo smažení zvolte grilování, dušení nebo pečení na troše oleje.

Smažení jako způsob přípravy potravin přispívá k zánětlivým procesům v těle a ke kardiovaskulárním onemocněním. Ovlivňuje také kvalitu tepen, které jsou následně oslabené a náchylnější k rozvoji aterosklerózy. Smaženými potravinami se do těla dostává nadměrné množství omega-6 mastných kyselin, což není pro snižování hladiny cholesterolu žádoucí.

 

  1. Pozor na cukr

 

Nahraďte bílý cukr třtinovým cukrem, kokosovým cukrem, melasou, agávovým sirupem. Cukrem však nemyslíme jen sladidlo.

Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, musíte také snížit hladinu cukru v krvi. Tu zvyšují nejen potraviny a nápoje s vysokým obsahem rafinovaného cukru, ale také další sacharidy - například moučné potraviny, těstoviny, bílá rýže, konzumace alkoholu. Z nepotravinových faktorů ovlivňují metabolismus cukru nejvíce stres, nedostatek pohybu a nedostatek spánku.

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu a způsobuje zánětlivá onemocnění cév. Zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje postupné zvyšování hladiny inzulínu - zvyšuje se potřeba těla produkovat inzulín, který reguluje množství cukru v krvi. Postupně tělo potřebuje mnohem více inzulínu, aby zpracovalo stejné množství cukru. Tyto procesy vedou k zadržování vody v těle, zužování cév, což způsobuje otoky, pocení a vysoký krevní tlak. V neposlední řadě přispívá ke vzniku cukrovky nesprávný metabolismus.

Záměrně a vědomě se vyhýbejte konzumaci velkého množství příloh (brambory, bílá rýže), moučných výrobků (bílý chléb nahraďte celozrnným nebo kváskovým) a především se vyhýbejte nákupu polotovarů a "fast foodů".

Pokud máte chuť na sladké, nesahejte po sušenkách s umělými sladidly, ale raději zvolte kvalitní hořkou čokoládu nebo ořechy.Bílý cukr nahraďte třtinovým cukrem, kokosovým cukrem, melasou nebo sirupem z agáve. Cukrem však nemyslíme jen sladidlo.

Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, musíte také snížit hladinu cukru v krvi. Tu zvyšují nejen potraviny a nápoje s vysokým obsahem rafinovaného cukru, ale také další sacharidy - například moučné potraviny, těstoviny, bílá rýže, konzumace alkoholu. Z nepotravinových faktorů ovlivňují metabolismus cukru nejvíce stres, nedostatek pohybu a nedostatek spánku.

 

Snížení cholesterolu přírodní cestou

 

Už víme, že největší vliv na vysoký cholesterol a krevní tlak má složení stravy. Na trhu již dostat velké množství zdravých potravin a doplňků stravy, jsou však mezi nimi takové, které svými účinky na vysoký cholesterol, krevní tlak a celkové zdraví kardiovaskulárního systému vynikají.

 

Patří sem například: zelený čaj, panenský olivový olej a listy olivovníku, kvalitní červené víno (samozřejmě v rozumném množství 1-2 dcl denně) nebo slupky a semínka červených hroznů, taktéž granátové jablko, pepř, česnek, lípa, kotvičník nebo pískavice setá. 

 

Nevynechávejte vlákninu

Při léčbě cholesterolu nevynechávejte vlákninu - vhodnými doplňky stravy jsou psyllium nebo komplexy vlákniny obsahující psyllium. To pomáhá vylučovat žlučové soli z těla, díky čemuž stimuluje tvorbu dalších a dalších nových. Díky tomuto mechanismu dochází ke zvýšené spotřebě cholesterolu, a tím k postupnému snižování hladiny LDL cholesterolu a také celkového cholesterolu.


Pokud budete užívat vlákninu s prebiotickými účinky, podpoříte také svůj mikrobiom - tím, že dodáte potravu "správným" bakteriím. Vaše tělo se vám odmění například silnější imunitou. Vhodným vlákninovým komplexem je Natura Biotika, který obsahuje až pět druhů druhy vlákniny - psyllium, smrekovcovou vlákninu, vlákninu z jilmu plavého, proskurníka lékařského a akáciovou vlákninu.

 

 

Masticha Vena - silnější účinek díky síle polyfenolů

Pro ty, kteří to se snižováním cholesterolu myslí vážně a chtějí tento proces podpořit i jinak než stravou, je určena Masticha Vena.

Masticha Vena je přírodní doplněk stravy s vysokým obsahem polyfenolů a flavonoidů. Hlavními složkami jsou masticha z Chiosu, extrakt z oliv a olivových listů, extrakt ze semen a slupek červených hroznů, resveratrol, granátové jablko a piperin (extrakt z černého pepře).

  • extrakt z olivovníku - účinné látky v extraktu působí na oxidaci LDL cholesterolu a podporují prokrvení cév. Zároveň působí jako antioxidant a chrání organismus před nežádoucím působením volných radikálů
  • extrakt z červených hroznů a resveratrol - působí na zdraví srdce, pomáhají udržovat zdravý krevní tlak a integritu cévního systému.

V denní dávce Masticha Vena přijmete tolik prospěšných látek, jako kdybyste vypili 2dcl panenského olivového oleje a 0,5l nejlepšího červeného vína.

Kombinace jednotlivých účinných látek vytváří jedinečný produkt pro vaše srdce, cévy a imunitu bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Masticha%20Vena

 



NÁŠ TIP: Přírodní kúra na cholesterol

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení