Na světě je množství novodobých onemocnění, které jsou na vzestupu. Jedním z nich je i celiakie.
Projevuje se bolestí střev, průjmem, únavou, chudokrevností či špatným trávením.
Souhrn těchto příznaků je popsán již v textech staré čínské medicíny a jsou totožné s projevy oslabení sleziny. Čínská medicína přirovnává slezinu k zemi. Stejně jako zem má schopnost pohřbívat a rodit, slezina je místem, kde se pohřbívají opotřebované červené krvinky a rodí se lymfocyty a protilátky. V případě, že je slezina narušena, jak k tomu dochází při celiakii, je narušen celý proces trávení.
Důležitost ochrany trávicího traktu
Člověk přijímá energii z potravy. Ta se dostává do žaludku, kde se tráví a slezina následně sebere výživné látky a obohatí o ně krev. Proto je důležité, aby byla slezina zdravá. V případě, že je oslabena, tělo přestává být dostatečně vyživováno potřebnými látkami. Časem přicházejí projevy jako například nadýmání, plynatost, únava a krev ztrácí svou kvalitu.
Při intolerancí lepku trpí zejména sliznice tenkého střeva, protože tělo produkuje protilátky proti lepku, které ho poškozují.
Víme, že v tenkém střevě probíhá vstřebávání živin z potravy v největší míře a proto je třeba zajistit mu ochranu. Při celiakii se sliznice tenkého střeva zvykne podráždit a zapálit a je dobré ji před tímto zánětem preventivně chránit.
Jak dopomoci k hojení poškozeného tenkého střeva?
Například řecká masticha regeneruje trávicí trakt a je vhodná i pro celiaky. V historii byla uznávaným léčivem díky antibakteriálním účinkům a často ji používali lékaři na podporu správné činnosti žaludku a celého trávicího traktu. V současnosti není tato pryskyřice natolik rozšířená jako v minulosti, ale zájem o ni začíná znovu narůstat, protože lidé stále častěji sahají po "přírodní lékárničce".
Možné příčiny vzniku celiakie
Nesnášenlivost lepku nebo-li celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém pacienti netolerují bílkovinu gluten obsaženou ve stravě. Dochází u nich k poškození sliznice tenkého střeva a živiny přijaté potravou se vstřebávají méně než u zdravého jedince.
Vědcům se dodnes nepodařilo zjistit přesnou příčinu vzniku celiakie, ale prokazatelně se vyskytuje v rodinách po několik generací. Více než polovina pacientů má příbuzného se stejným onemocněním.
V některých případech se potvrdilo vyvolání onemocnění i stresovými situacemi jako například: emočně náročná životní situace, těhotenství, či operační zákrok.
Příznaky a projevy celiakie
- zapáchající průjmy
- plynatost a nadýmání
- bolesti břicha až zvracení
- únava, malátnost a podrážděná pokožka
- chudokrevnost
- lámavost kostí která může vyústit až do osteoporózy
Celiatici jsou nuceni vysadit ze své stravy lepek a přejít na tzv. bezlepkovou dietu, což často vede k prudkému zlepšení všech příznaků. Kompletní regenerace sliznice tenkého střeva však může trvat i několik měsíců.
Jak se diagnostikuje celiakie?
Diagnostika intoleranci lepku bývá náročná, protože příznaky onemocnění nejsou tak specifické a vyskytují se i při různých jiných onemocněních. Příznaky celiakie mohou souviset s Crohnovou chorobou, střevními infekcemi, ale také s intolerancí laktózy.
Lékař pacienta s podezřením na celiakii vyšetří většinou tímto způsobem:
- Ptá se na rodinnou a osobní anamnézu - na nemoci, které jste překonali vy a vaši příbuzný. Také ho bude zajímat výskyt celiakie v rodině.
- Zjišťuje, zda vaše tělo projevuje znaky podvýživy.
- Hmatem a sluchem zjišťuje peristaltiku střev, fonendoskopem poslouchá srdce a plíce.
- Odebere malý vzorek krve a v laboratoři se následně zjišťuje přítomnost protilátek. (V období odběru krve by se pacient měl stravovat normálně, protože bezlepková dieta by mohla zapříčinit negativní výsledky v případě, že je pacient pozitivní).
- V případě pozitivního výsledku následuje střevní nebo kožní biopsie, případně obojí
- Genetické vyšetření.
Léčba celiakie
Léčba spočívá v dodržování bezlepkové diety. Pokud se pacient poctivě vyhýbá lepku ve stravě, tenké střevo se postupně zahojí a příznaky onemocnění vymizí. Pokud projevy onemocnění přetrvávají i nadále, je třeba důkladně prozkoumat všechny složky stravy. Někdy se lepek může skrývat v lécích, modifikovaném škrobu, v konzervantech nebo v stabilizátorech.
Bezlepková dieta
Celiatici by si měli podrobně zjišťovat složení produktů, které konzumují. Lepek obsahuje například ječmen, žito, pšenice, pivovarské kvasnice, škrob nebo sladový cukr.
Hladká, grahamová, bramborová a bílá mouka také obsahují lepek, stejně jako semolina a krupice.
Co mohou pacienti s celiakií bezpečně konzumovat?
Celiatici si zvyknou připravovat pokrmy z amarantu, pohanky, jáhel, quinoa a z rýže. Mohou konzumovat semínka, brambory, kukuřici, sóju a luštěniny. Jejich strava by měla být bohatá na ovoce a zeleninu.
Na co by si měli dát pozor lidé s intolerancí lepku?
Některé průmyslově zpracované potraviny mohou obsahovat stopy lepku. Jsou to například: ryby, sójové omáčky, bujóny, žvýkačky, cukrovinky, hranolky nebo chipsy atd.