Celiakie nebo-li intolerance lepku: Na co si dát pozor?

Na světě je množství novodobých onemocnění, které jsou na vzestupu. Jedním z nich je i celiakie.

Projevuje se bolestí střev, průjmem, únavou, chudokrevností či špatným trávením.

 

Souhrn těchto příznaků je popsán již v textech staré čínské medicíny a jsou totožné s projevy oslabení sleziny. Čínská medicína přirovnává slezinu k zemi. Stejně jako zem má schopnost pohřbívat a rodit, slezina je místem, kde se pohřbívají opotřebované červené krvinky a rodí se lymfocyty a protilátky. V případě, že je slezina narušena, jak k tomu dochází při celiakii, je narušen celý proces trávení.

 

Důležitost ochrany trávicího traktu

 

Člověk přijímá energii z potravy. Ta se dostává do žaludku, kde se tráví a slezina následně sebere výživné látky a obohatí o ně krev. Proto je důležité, aby byla slezina zdravá. V případě, že je oslabena, tělo přestává být dostatečně vyživováno potřebnými látkami. Časem přicházejí projevy jako například nadýmání, plynatost, únava a krev ztrácí svou kvalitu.

celiakie-priznaky

Při intolerancí lepku trpí zejména sliznice tenkého střeva, protože tělo produkuje protilátky proti lepku, které ho poškozují.

Víme, že v tenkém střevě probíhá vstřebávání živin z potravy v největší míře a proto je třeba zajistit mu ochranu. Při celiakii se sliznice tenkého střeva zvykne podráždit a zapálit a je dobré ji před tímto zánětem preventivně chránit.

 

Jak dopomoci k hojení poškozeného tenkého střeva?

 

Například řecká masticha regeneruje trávicí trakt a je vhodná i pro celiaky. V historii byla uznávaným léčivem díky antibakteriálním účinkům a často ji používali lékaři na podporu správné činnosti žaludku a celého trávicího traktu. V současnosti není tato pryskyřice natolik rozšířená jako v minulosti, ale zájem o ni začíná znovu narůstat, protože lidé stále častěji sahají po "přírodní lékárničce".

 

Možné příčiny vzniku celiakie

 

Nesnášenlivost lepku nebo-li celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém pacienti netolerují bílkovinu gluten obsaženou ve stravě. Dochází u nich k poškození sliznice tenkého střeva a živiny přijaté potravou se vstřebávají méně než u zdravého jedince.

 

Vědcům se dodnes nepodařilo zjistit přesnou příčinu vzniku celiakie, ale prokazatelně se vyskytuje v rodinách po několik generací. Více než polovina pacientů má příbuzného se stejným onemocněním.

 

V některých případech se potvrdilo vyvolání onemocnění i stresovými situacemi jako například: emočně náročná životní situace, těhotenství, či operační zákrok.

celiakia mikrobiom

 

Příznaky a projevy celiakie

  • zapáchající průjmy
  • plynatost a nadýmání
  • bolesti břicha až zvracení
  • únava, malátnost a podrážděná pokožka
  • chudokrevnost
  • lámavost kostí která může vyústit až do osteoporózy

 

Celiatici jsou nuceni vysadit ze své stravy lepek a přejít na tzv. bezlepkovou dietu, což často vede k prudkému zlepšení všech příznaků. Kompletní regenerace sliznice tenkého střeva však může trvat i několik měsíců.

 

Jak se diagnostikuje celiakie?

 

Diagnostika intoleranci lepku bývá náročná, protože příznaky onemocnění nejsou tak specifické a vyskytují se i při různých jiných onemocněních. Příznaky celiakie mohou souviset s Crohnovou chorobou, střevními infekcemi, ale také s intolerancí laktózy.

 

Lékař pacienta s podezřením na celiakii vyšetří většinou tímto způsobem:

 

  • Ptá se na rodinnou a osobní anamnézu - na nemoci, které jste překonali vy a vaši příbuzný. Také ho bude zajímat výskyt celiakie v rodině.
  • Zjišťuje, zda vaše tělo projevuje znaky podvýživy.
  • Hmatem a sluchem zjišťuje peristaltiku střev, fonendoskopem poslouchá srdce a plíce.
  • Odebere malý vzorek krve a v laboratoři se následně zjišťuje přítomnost protilátek. (V období odběru krve by se pacient měl stravovat normálně, protože bezlepková dieta by mohla zapříčinit negativní výsledky v případě, že je pacient pozitivní).
  • V případě pozitivního výsledku následuje střevní nebo kožní biopsie, případně obojí
  • Genetické vyšetření.

 

léčba celiakie

Léčba spočívá v dodržování bezlepkové diety. Pokud se pacient poctivě vyhýbá lepku ve stravě, tenké střevo se postupně zahojí a příznaky onemocnění vymizí. Pokud projevy onemocnění přetrvávají i nadále, je třeba důkladně prozkoumat všechny složky stravy. Někdy se lepek může skrývat v lécích, modifikovaném škrobu, v konzervantech nebo v stabilizátorech.

 

Bezlepková dieta

Celiatici by si měli podrobně zjišťovat složení produktů, které konzumují. Lepek obsahuje například ječmen, žito, pšenice, pivovarské kvasnice, škrob nebo sladový cukr.

 

Hladká, grahamová, bramborová a bílá mouka také obsahují lepek, stejně jako semolina a krupice.

bezlepkova-dieeta

Co mohou pacienti s celiakií bezpečně konzumovat?

 

Celiatici si zvyknou připravovat pokrmy z amarantu, pohanky, jáhel, quinoa a z rýže. Mohou konzumovat semínka, brambory, kukuřici, sóju a luštěniny. Jejich strava by měla být bohatá na ovoce a zeleninu.

 

Na co by si měli dát pozor lidé s intolerancí lepku?

 

Některé průmyslově zpracované potraviny mohou obsahovat stopy lepku. Jsou to například: ryby, sójové omáčky, bujóny, žvýkačky, cukrovinky, hranolky nebo chipsy atd.



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení