Celiakie nebo-li intolerance lepku: Na co si dát pozor?

Na světě je množství novodobých onemocnění, které jsou na vzestupu. Jedním z nich je i celiakie.

Projevuje se bolestí střev, průjmem, únavou, chudokrevností či špatným trávením.

 

Souhrn těchto příznaků je popsán již v textech staré čínské medicíny a jsou totožné s projevy oslabení sleziny. Čínská medicína přirovnává slezinu k zemi. Stejně jako zem má schopnost pohřbívat a rodit, slezina je místem, kde se pohřbívají opotřebované červené krvinky a rodí se lymfocyty a protilátky. V případě, že je slezina narušena, jak k tomu dochází při celiakii, je narušen celý proces trávení.

 

Důležitost ochrany trávicího traktu

 

Člověk přijímá energii z potravy. Ta se dostává do žaludku, kde se tráví a slezina následně sebere výživné látky a obohatí o ně krev. Proto je důležité, aby byla slezina zdravá. V případě, že je oslabena, tělo přestává být dostatečně vyživováno potřebnými látkami. Časem přicházejí projevy jako například nadýmání, plynatost, únava a krev ztrácí svou kvalitu.

celiakie-priznaky

Při intolerancí lepku trpí zejména sliznice tenkého střeva, protože tělo produkuje protilátky proti lepku, které ho poškozují.

Víme, že v tenkém střevě probíhá vstřebávání živin z potravy v největší míře a proto je třeba zajistit mu ochranu. Při celiakii se sliznice tenkého střeva zvykne podráždit a zapálit a je dobré ji před tímto zánětem preventivně chránit.

 

Jak dopomoci k hojení poškozeného tenkého střeva?

 

Například řecká masticha regeneruje trávicí trakt a je vhodná i pro celiaky. V historii byla uznávaným léčivem díky antibakteriálním účinkům a často ji používali lékaři na podporu správné činnosti žaludku a celého trávicího traktu. V současnosti není tato pryskyřice natolik rozšířená jako v minulosti, ale zájem o ni začíná znovu narůstat, protože lidé stále častěji sahají po "přírodní lékárničce".

 

Možné příčiny vzniku celiakie

 

Nesnášenlivost lepku nebo-li celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém pacienti netolerují bílkovinu gluten obsaženou ve stravě. Dochází u nich k poškození sliznice tenkého střeva a živiny přijaté potravou se vstřebávají méně než u zdravého jedince.

 

Vědcům se dodnes nepodařilo zjistit přesnou příčinu vzniku celiakie, ale prokazatelně se vyskytuje v rodinách po několik generací. Více než polovina pacientů má příbuzného se stejným onemocněním.

 

V některých případech se potvrdilo vyvolání onemocnění i stresovými situacemi jako například: emočně náročná životní situace, těhotenství, či operační zákrok.

celiakia mikrobiom

 

Příznaky a projevy celiakie

  • zapáchající průjmy
  • plynatost a nadýmání
  • bolesti břicha až zvracení
  • únava, malátnost a podrážděná pokožka
  • chudokrevnost
  • lámavost kostí která může vyústit až do osteoporózy

 

Celiatici jsou nuceni vysadit ze své stravy lepek a přejít na tzv. bezlepkovou dietu, což často vede k prudkému zlepšení všech příznaků. Kompletní regenerace sliznice tenkého střeva však může trvat i několik měsíců.

 

Jak se diagnostikuje celiakie?

 

Diagnostika intoleranci lepku bývá náročná, protože příznaky onemocnění nejsou tak specifické a vyskytují se i při různých jiných onemocněních. Příznaky celiakie mohou souviset s Crohnovou chorobou, střevními infekcemi, ale také s intolerancí laktózy.

 

Lékař pacienta s podezřením na celiakii vyšetří většinou tímto způsobem:

 

  • Ptá se na rodinnou a osobní anamnézu - na nemoci, které jste překonali vy a vaši příbuzný. Také ho bude zajímat výskyt celiakie v rodině.
  • Zjišťuje, zda vaše tělo projevuje znaky podvýživy.
  • Hmatem a sluchem zjišťuje peristaltiku střev, fonendoskopem poslouchá srdce a plíce.
  • Odebere malý vzorek krve a v laboratoři se následně zjišťuje přítomnost protilátek. (V období odběru krve by se pacient měl stravovat normálně, protože bezlepková dieta by mohla zapříčinit negativní výsledky v případě, že je pacient pozitivní).
  • V případě pozitivního výsledku následuje střevní nebo kožní biopsie, případně obojí
  • Genetické vyšetření.

 

léčba celiakie

Léčba spočívá v dodržování bezlepkové diety. Pokud se pacient poctivě vyhýbá lepku ve stravě, tenké střevo se postupně zahojí a příznaky onemocnění vymizí. Pokud projevy onemocnění přetrvávají i nadále, je třeba důkladně prozkoumat všechny složky stravy. Někdy se lepek může skrývat v lécích, modifikovaném škrobu, v konzervantech nebo v stabilizátorech.

 

Bezlepková dieta

Celiatici by si měli podrobně zjišťovat složení produktů, které konzumují. Lepek obsahuje například ječmen, žito, pšenice, pivovarské kvasnice, škrob nebo sladový cukr.

 

Hladká, grahamová, bramborová a bílá mouka také obsahují lepek, stejně jako semolina a krupice.

bezlepkova-dieeta

Co mohou pacienti s celiakií bezpečně konzumovat?

 

Celiatici si zvyknou připravovat pokrmy z amarantu, pohanky, jáhel, quinoa a z rýže. Mohou konzumovat semínka, brambory, kukuřici, sóju a luštěniny. Jejich strava by měla být bohatá na ovoce a zeleninu.

 

Na co by si měli dát pozor lidé s intolerancí lepku?

 

Některé průmyslově zpracované potraviny mohou obsahovat stopy lepku. Jsou to například: ryby, sójové omáčky, bujóny, žvýkačky, cukrovinky, hranolky nebo chipsy atd.



 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde