Helikobakter strava - dodržte těchto 10 rad

Mnoho pacientů infikovaných bakterií Helicobacter pylori se obrací na terapii přírodní chioskou mastichou. Vyzdvihují na ní čistě přírodní složení a absenci vedlejších účinků. A přestože jsou zkušenosti po doužívání mastichové kúry ve většině pozitivní, přesto doporučujeme udělat pro své zdraví ještě něco navíc. Nespoléhat se jen na přírodní doplnky, když se vyskytne nějaký trávicí problém, ale dávat větší důraz na prevenci - a to formou vyvážené zdravé stravy a úpravou životního stylu.

V tomto článku vám poskytneme několik cenných rad, které můžete aplikovat jako účinnou podporu terapie při infekci Helicobacter pylori a jiných žaludečních či střevních onemocněních. A ještě lépe bude osvojit si tyto rady jako standard vašich stravovacích zvyklostí obecně.

 

1. Dbejte na dostatečný příjem tekutin - zejména čisté vody

 helikobakter strava voda_1

Optimálně by měl dospělý člověk vypít 2 litry čisté vody denně. Vodu pijte vlažnou nebo mírně teplou, ne studenou. V pozdějších večerních hodinách (počínaje 18. hodinou) příjem tekutin postupně snižujte, klesá totiž aktivita ledvin a organismus má tendenci zadržovat vodu v těle. Nejlepší je pít čistou neperlivou, neochucenou vodu.

Jídlo během konzumace příliš nezalévejte tekutinami, abyste zbytečně neředili trávicí šťávy. Napijte se raději až hodinu po jídle. Pokud vás během jídla přece jen žízní, dejte si doušek vody, případně červeného vína.

 

 2. OMEZTE SACHARIDY

Sacharidy (také nazývané karbohydráty, uhlovodíky či uhlohydráty) jsou přirozeně se vyskytující cukry, škroby a vláknina v jídle. Skládají se z molekul cukru. Molekuly cukru, které jsou navzájem propojeny, tvoří škrob a vlákninu.

Sacharidy posuzujeme podle obsahu vlákniny a složení.

Co to znamená?

Pro jednoduchost vysvětlení, rozdělme si sacharidy na "dobré" a "špatné".

 

Pod "špatnými" rozumíme rafinované sacharidy s nízkým obsahem vlákniny.

Jde hlavně o bílou mouku, bílou rýži a cukr. Najdeme je v sladkostech, sušenkách, bílém pečivu, koláčích, zákuscích, vysoce zpracovaných snídaňových cereáliích, nekvalitních těstovinách a celkově v pekařských výrobcích vyrobených z bílé mouky a bílé rýže.

 

 "Dobré sacharidy" obvykle obsahují jídla s vysokým množství vlákniny.

Patří sem hlavně ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, ale i obiloviny (pšenice, ječmen, oves) a psedo-obiloviny jako například amarant, quinoa, pohanka.

 

Proč je vláknina v sacharidech pro nás tak důležitá?

Z mnoha benefitů nás nyní nejvíce zajímá fakt, že díky vláknině trvá déle, než se tyto dobré sacharidy rozloží. Tělo z nich vytvoří glukózu, která je uvolňována postupně, a tak nezvýší hladinu krevního cukru. Jak jsme již zmínili, tyto dobré sacharidy najdeme v kvalitním celozrnném chlebu, výrobcích z celozrnné mouky, luštěninách, ovoci a zelenině.

helikobakter strava celozrne potraviny

Jsou vhodnější celozrnné potraviny?

Ano. Protože na rozdíl od rafinovaných zrn obsahují kromě endospermu i klíčky a otruby. Klíčky a otruby jsou bohatým zdrojem důležitých minerálů a vitamínů.

Takže, když budete nejblíže v obchodě, házejte do svého košíku tyto potraviny:

  • kvalitní žitný chléb (takový, který má minimální množství ingrediencí a obsahuje okolo 70% žitné mouky)
  • pohanka, jáhly, ječmen, žito, quinoa, celozrnná rýže, černá rýže, slzovka, ovesné vločky
  • sezónní ovoce a zelenina, listová zelenina (špenát, zelí, rukola, salát).
  • Místo komerčních snídaňových cereálií si kupte ovesné vločky nebo otruby a z těchto můžete uvařit výživnou kaši k snídani. Pokud vaše tělo netoleruje lepek, kaši si udělejte z bezlepkových možností.

 

Rozdělení sacharidů na dobré a špatné je jednoduchý způsob jak laicky chápat výživnou stravu, nejsou však exaktními, vědeckými pojmy.

Pokud přemýšlíte nad zdravým stravováním, jezte celozrnné jídla s vysokým obsahem vlákniny a vyhýbejte se obohaceným jídlům (rozuměj jídlům s přidaným cukrem) chudým na vlákninu.

 

Rafinovaný cukr (bílý cukr) byste měli ze své stravy vyloučit úplně. Při koupi potravin sledujte seznam ingrediencí, cukr se tam skrývá pod různými názvy. Zapříčiňuje celou řadu negativních účinků na lidský organismus, které zpočátku není vidět, ale později se může projevit v podobě závažných chronických onemocnění (například diabetes). Při slazení možno použít kvalitnější náhrady, např. březový cukr nebo med.

 

 

NÁŠ TIP: Jaké množství karbohydrátů denně potřebuji?

Namísto počítání přijatých sacharidů, dietologové doporučují plánování jídelníčku použitím "zdravého talíře".

Při každém jídle, by polovina talíře měla sestávat ze zeleniny (hranolky se nepočítají jako zelenina), ¼ talíře tvoří celozrnné potraviny. Poslední čtvrtinu talíře tvoří protein - maso, ryby, luštěniny nebo ořechy.

 

3. "Nakopni" trávicí procesy

Ideální možností je užívání jablečného octa. Obsahuje mnoho enzymů prospěšných pro trávení. Je však potřebné dohlédnout na to, aby byl jablečný ocet nefiltrovaný a nepasterizovaný. Poznáte to podle mírného kalu a usazeniny na dně láhve. Jablečný ocet užívejte zejména před jídlem (cca 10 minut).

Jak užívat jablečný ocet?

1 čajovou lžičku octa rozmíchejte ve 2 dcl sklenici vlažné vody a vypijte.

 

4. Dopřejte si zeleninu

Kromě toho, že zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje pro náš organismus důležité minerály, vitamíny a fytochemikálie (flavonoidy, fenoly, ...).

Tyto látky pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění jako cukrovka, obezita, krevní tlak, poruchy trávicího traktu, některé druhy rakoviny a kardiovaskulární onemocnění.

Nejideálnější je zaměřit se na sezónní potraviny, ty by měly tvořit většinu našeho zeleninového příjmu. Pamatujte si, neexistuje jedna plodina, která vám je schopna poskytnout všechny potřebné živiny. Proto se neomezujte na pár oblíbených druhů zeleniny, platí zde heslo - "pestrost nadevše". Pravidelné obměňování druhů a barev zajišťuje přísun kombinaci živin, které jsou pro naše tělo nezbytné.

helikobakter strava zelenina

Potřebujete konkrétní tipy na zeleninu?

Tak pojďme na to. Rozdělíme si ji do skupin podle konzumovaných částí:

  • Listová zelenina jako špenát, listový salát, čekanka, kapusta, kadeřavá kapusta, rukola je bohatá na železo, vápník, vitaminy A, C, riboflavin. Najdeme v ní i látky zvané hořčiny, které podporují trávení a funkci jater. Mladé a čerstvé listy obsahují více vitamínu C než dospělé rostliny. Zelené vnější listy salátů a zelí jsou bohatší na vitaminy, vápník a železo jako vnitřní bledé listy.

 

Jeden tip pro vás: Do listové zeleniny vždy přidejte pár kapek citrónové šťávy, takto si zajistíte vyšší vstřebatelnost železa.

 

  • Stonková zelenina - nejlepším příkladem je chřest a řapíkatý celer. Chřest je důležitým zdrojem kyseliny listové. Řapíkatý celer se těší stále větší popularitě zejména ve formě čerstvě vymačkané šťávy. Obsahuje vitamin C, rostlinné hormony, jako prebiotikum aktivně rozkládá a ničí škodlivé bakterie ve střevech a jeho trávicí enzymy pomáhají "nakopnout" oslabené trávicí enzymy nacházející se v našem tenkém střevě.

 

  • Květová a ovocná zelenina - brokolice, kedluben, artyčok, rajčata, paprika, okurka, cuketa, lilek. Malá pomůcka - tmavá zelená a žlutá barva zeleniny poukazuje na vysoký obsah beta karotenu (prekurzor vitamínu A).

 

  • Kořenová zelenina - mrkev, vodnice, červená řepa, fenykl, ředkvička, cibule a brambory. Oranžové a žluté odrůdy jsou bohaté na beta karoten. Cibule je výjimečný příklad kořenové zeleniny, která obsahuje užitečné množství vitaminu C.

 

  • Luštěniny - sem patří samotné luštěniny, hrách a sója. Tato skupina je bohatá na saponiny (látky, které snižují povrchové napětí na stěnách vnitřních a vnějších orgánů) a rozpustnou vlákninu.

 

Důležitá poznámka ke konzumaci zeleniny:

Jelikož zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, její nárazově zvýšený příjem může způsobit nafukování a křeče. Proto ty druhy plodin, které nejste zvyklí konzumovat, uvádějte do jídelníčku postupně a v menších dávkách. Vaše střeva si takto pomalu zvyknou, upraví se vám mikrobiota a nová jídla si dokážete vychutnat se všemi benefity, které přinášejí.

 

Syrovou stravu nekonzumujte ve večerních hodinách

Syrovou stravu jako zeleninové saláty, či ovoce a jiné tepelně neupravené pokrmy byste neměli jíst po 17. hodině. Po této době se snižuje aktivita trávicích procesů a nadměrný příjem syrové stravy může "zůstat ležet" v žaludku, následně tam začne hnít, či kvasit. Tím se v organismu produkují toxiny a jiné škodlivé látky.

 

 
5. Vyhraďte si dostatek času na jídlo

helikobakter strava cas na jedlo


Stres je jedním z hlavních faktorů, které brzdí trávení, a to může mít za následek rozvoj žaludečních vředů, či přemnožení helikobaktera v žaludku. Pokud nastal čas jídla, měli byste se mu náležitě věnovat, a tedy vypustit z hlavy všechny povinnosti. Usaďte se, odložte mobil, nádech-výdech a každé sousto pomalu, důkladně žvýkejte.

Opravdu se tomu oddejte, i když máte jen 15 min času. Vnímejte, jako jsou živiny z jídla přijímány vaším tělem a prospívají vám. Věnujte tomu veškerou svou pozornost.

 

6. Příliš nekombinujte. V jednoduchosti je krása.

Přijímané pokrmy by neměly být překombinované. Když se dá, vařte si doma. Pokud jste zaneprázdněni, najděte si v týdnu hodinku-dvě a připravte si jídlo dopředu.

Volte jednoduché pokrmy.

Stravovací režim rozdělte na snídani, oběd a večeři. Jejich časy upravte tak, jak vám to nejvíce vyhovuje, pak už jen dodržujte pravidelnost.

Obědvejte až když jste hladoví a ne podle společenských zvyklostí přesně o 12. hodině. Je naprosto v pořádku mít prázdný žaludek, přímo je to žádoucí. V naší společnosti jakýkoliv náznak hladu zaháníme jídlem. Takzvané přechodné hladovění pomůže v kontrole chuti k jídlu a tělesné hmotnosti. Dovolte trávicímu traktu, aby se vyprázdnil a vyčistil. Pokud si nevíte pomoci a máte na něco chuť (hlavně ze začátku), dejte si jablko, banán nebo pár ořechů. Jednoduše upřednostněte komplexní potravinu před sladkostí či jinou nezdravou chuťovkou. Sníží se zároveň riziko obezity a cukrovky.

 

7. Omezte mléko a mléčné výrobky

helikobakter strava mlieko

Mléko a mléčné výrobky (podotýkáme z kravského mléka) obsahují celou řadu látek, které mají neblahý vliv na zdraví. Mezi nimi například tyto:

  • IGF (růstový hormon) - zapříčiňuje předčasné stárnutí buněk, podporuje růst rakovinných buněk
  • laktóza - je náročná na trávení, může být příčinou průjmů, zvýšené plynatosti a zánětů v těle

mléčné proteiny (kasein, syrovátka, lactalbumin) - způsobují steatózu (ztukovatění) jater, uvolňování histaminu a rozmach alergických reakcí organismu

  • kasomorfin - vyvolává únavu, apatii a závislost na mléčných výrobcích

 

Pokud máte chuť na mléčné výrobky, zaměřte se na ty z ovčího a kozího mléka a konzumujte je střídmě.

 

 

8. Upřednostněte zdravé tuky

Na tepelnou úpravu potravin můžete používat přepuštěné máslo tzv. ghee. Skvělým a zřejmě nejzdravějším olejem je kvalitní panenský olivový olej (extra virgin). Říká se, že se má používat zejména za studena, ale v obchodech dostanete i olivový olej vhodný na tepelnou úpravu. Dalšími zdroji zdravých tuků jsou ořechy, ryby, avokádo, ústřice, domácí vajíčka a oleje jako dýňový, panenský sezamový a lněný.

 

9. Spánek

helikobakter strava

Spěte alespoň 7 hodin denně. Během spánku probíhají regenerační procesy, organismus se léčí a dává se zpět do svého optima. Pokud si ho však nedopřejete, obíráte se o to nejcennější - samoléčící schopnost vašeho těla. Neustále vycházejí studie s novými fascinujícími poznatky, které jen potvrzují, jak důležité je tento aspekt našeho života přestat podceňovat.

Žijeme v době spánkové deprivace. Vědci z Oxfordské univerzity tvrdí, že spíme o 1-2 hodiny méně než před 60 lety. Takže v kontextu 8 hodinového spánkového cyklu jsme přišli o 25% našeho spánku.

Zde jsou 4 tipy, které mohou mít pozitivní dopad na kvalitu vašeho spánku:

  • Žádná elektronika 90 - 90 minut před spaním vypněte veškerou moderní technologii: mobily, laptopy, tablety. Toto sníží vaši mentální a emocionální stimulaci, která nás drží čilých. Navíc modré světlo, které vyzařují tyto "hračky", snižuje melatonin. Tento hormon nastavuje tělo na spánek.
  • Ranní světlo - možná jste se nad tím takto dosud nezamýšleli, ale pokud vyjdete ráno z domu a ukážete se přirozenému světlu, usne se vám v noci mnohem snadněji. Je to taková maličkost, má však zásadní dopad.
  • Káva před 12 - kofein po dvanácté ovlivňuje negativně váš spánek. Ano, teď si možná říkáte, že to není váš problém a po kávě usnete jako miminka. Jaká je kvalita vašeho spánku? Jen to vyzkoušejte. Na týden.
  • Vytvořte si rutinu - rutina není jen pro děti. Dejte si relaxační koupel, horkou sprchu, ztlumte světla nebo čtěte knihu před spaním. Takto připravíte vaše tělo a to se pomalu uloží do klidného a uzdravujícího spánku.

 

 

10. Závěrečná doporučení na podporu terapie mastichou

Závěrečným doporučením pro zdravý životní styl je samozřejmě omezení alkoholu, kávy, cigaret a některých druhů léků (kvalitu trávení zhoršují zejména inhibitory protonové pumpy, antacida, aspirin, acylpyrin).

Naopak, na podporu terapie a kvalitního trávení zvyšte příjem vlákniny. Jak jsme již zmínili v předešlých bodech, jejím bohatým zdrojem je zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obilniny a pseudoobilniny.

Také doporučujeme doplňky jako například psyllium a akácie. Jsou to potraviny, které se dají použít při přípravě jídel nebo si smíchejte 1 lžičku takové vlákniny ve sklenici vlažné vody. Nejlepší je užít ji mezi jídly (místo svačiny), dá vám pocit sytosti a vašemu žaludku tak poskytnete důležitý čas na regeneraci.

Proč tolik zmiňujeme vlákninu?

Při sacharidech jsme uvedli, že vláknina je důležitá při regulaci krevního cukru. To však není všechno. O důležitosti vlákniny se dají napsat celé knihy. Ještě zmíníme fakt, že vláknina je vlastně probiotikem, díky kterému dochází k regeneraci našeho trávicího traktu. 




 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde