Užívání probiotik při průjmu - ano nebo ne?

Jako probiotika se označují živé mikroorganismy v trávicím traktu, které pokud jsou zastoupeny v dostatečném množství mají schopnost potlačovat růst patogenů a chránit tak trávicí trakt před některými onemocněními.

 

V posledních letech jsme si zvykli na užívání probiotik v době užívání antibiotik, tato doplňková léčba je masivně doporučována i lékaři. Při užívání antibiotik totiž dochází ke změnám v trávicím traktu, příznivé živé mikroorganismy jsou v žaludku a střevě výrazně redukovány a je vhodné je aktivně doplňovat ve formě výživových doplňků.

hpylori

Probiotika se však doporučují užívat i při jiných trávicích problémech, mezi ně patří hlavně:

  • dlouhodobý průjem
  • prevence a léčba infekce Helicobacter pylori
  • cestování a prevence před cestovatelským průjmem

 

V tomto článku se zaměříme na užívání probiotik při průjmu - akutním, cestovatelském i chronickém a poradíme vám, jaké probiotika si vybrat, pokud máte tento problém.

 

Jaké probiotika si vybrat?

 

Probiotických kultur je velké množství, vybírat byste si je měli podle toho, jaký problém vás trápí. Probiotika si můžete doplňovat v přirozené formě (potraviny) nebo ve formě výživových doplňků.

 

Probiotika v kyselo-mléčných výrobcích

kefir

Za dobrý zdroj probiotik se obecně považují zakysané mléčné výrobky - brynza, kvalitní jogurt, kyselé mléko. V současnosti však většina těchto produktů prochází nejdříve pasterizací a živé kultury jsou do nich dodávány až později. Množství živých kultur může být proto v těchto produktech příliš nízké na to, aby zajistilo pozitivní účinky pro trávicí trakt. V případě, že máte možnost získat kvalitní čerstvou brynzu přímo od chovatele nebo si víte vyrobit domácí jogurt, takto získané mikroorganismy určitě užívejte.

Pokud tyto možnosti nemáte, jako hodnotný zdroj živých mikroorganismů si raději vyberte kvalitní výživové doplňky.

 

Probiotika ve výživových doplňcích  

Nejznámějším druhem živých organismů jsou pravděpodobně laktobacily. Jsou to mikroorganismy, které pocházejí právě z kyselo-mléčných produktů. Laktobacilů je několik druhů - např. Lactobacillus Casei, L. rhamnosus, L. reuteri a mnoho jiných.

lactobacillus reuteri dsm

 

Při výběru výživového doplňku si dejte pozor na množství živých mikroorganismů v kapsli. Laktobacily se z mléčných produktů získávají různými způsoby, od jejich zpracování závisí i celkové množství živých organismů v konečném produktu.

Třeba Lactobacillus reuteri DSM 17648 se získává speciálním procesem fermentace a následného sušení při velmi nízkých teplotách. Díky tomu si zachovává až ≥ 1 x10 ^ 11 živých mikroorganismů / gram. Díky svým specifickým vlastnostem se tento druh laktobacilů dokáže navázat na některé patogenní bakterie v žaludku, například Helicobacter pylori a pomáhá je odstraňovat z trávicího traktu. (zdroj)

 

Jinou známou skupinou zdraví prospěšných bakterií jsou ty z řady Saccharomyces. Jde o kvasinkové bakterie, které pocházejí z hub. Některé z nich se používají v potravinářském průmyslu (výroba vína, piva, pekařského droždí), jiné zase v medicíně. Saccharomyces boulardii patří mezi aktivní přátelské kvasinky. Poprvé byla získána z ovoce liči a mangostan. Studie věnované účinkům této kvasinky poukazují hlavně na její pozitivní vlivy při žaludečně-trávicích potížích, proto se stává součástí mnoha produktů zaměřených na terapii zažívacích onemocnění - průjem, gastritida, nadýmání.

 

Její specifikem je, že v žaludku a střevě nezůstává déle než je užívána. Po 3-5 dnech přirozeně vymizí. Působí jen ve střevě a nekolonizuje trávicí trakt, což je její výhodou oproti jiným kulturám. 

Jelikož nepatří mezi bakterie ale mezi kvasinky, antibiotika na ni nemají vliv, je na jejich působení rezistentní. Proto jsou výživové doplňky s obsahem Saccharomyces boulardii vhodné i na užívání během léčby antibiotiky (není třeba dodržovat odstup od užití ATB).

 

Dá se vyléčit průjem užíváním probiotik?

Nebo-li vás dlouhodobě trápí otázka jak se zbavit průjmu?

Ať vás trápí akutní nebo chronický průjem, pokud se ho chcete zbavit, určitě je pro vás užívání probiotik vhodné. Už při prvních příznacích průjmu (stolice řídká a častěji než 3x za den) začněte užívat probiotika. 

Doporučujeme vybrat si kvalitní výživové doplňky například s obsahem Saccharomyces boulardii. Studie ukazují snížení závažnosti průjmu a urychlení návratu do normálního stavu při užívání tohoto typu probiotik. Tyto předpoklady se potvrdily i při studiích zaměřených na výzkum léčby průjmu u dětí, kdy S. boulardii působila příznivě a bez vedlejších účinků.

Pokud vás trápí průjem, vsaďte i na dietu. V našem článku najdete i tipy na jídla, která jíst a nejíst během průjmu.

 

NÁŠ TIP: Užívejte vlákninu spolu s probiotikami

Chcete-li účinky živých mikroorganismů ještě podpořit, užívejte spolu s nimi i hodně vlákniny, například ve formě rozpustné vlákniny psyllium. Pomůžete tak růstu příznivých bakterií ve vašem žaludku a střevě a urychlíte terapii onemocnění.

 

Závěr

 

Užívání probiotických látek při trávicích problémech je prospěšné - zmírňuje potíže a snižuje čas nezbytný k jejich terapii. Vybírejte si však kvalitní produkty, při kterých sledujte druh a množství probiotických kultur, které obsahují.



 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde