Znáte rozdíl mezi gastritidou a gastroenteritidou?
Pro laiky mohou mít slova gastritida a gastroenteritida stejný význam, avšak je mezi nimi klíčový rozdíl. Gastritida zvykne postihnout sliznici žaludku, kdežto gastroenteritida postihuje celý zažívací trakt, včetně střev.
Obsah:
- 1. Co je gastritida?
- 2. Jak postupovat při zánětu žaludku
- 3. Co je gastroenteritida?
- 4. Důležitá opatření při gastroenteritidě
Na základě různorodých symptomů se v medicíně rozlišují tři pojmy:
- gastritida (nevolnost a zvracení)
- enteritida (vodnatá, řídký průjem)
- gastroenteritida (obě výše uvedené)
Co je gastritida?
Gastritida - zánět žaludku je stav, kdy dochází k zanícení sliznice žaludku (narušení hlenové vrstvy, která žaludek ochraňuje před žaludečními kyselinami).
Zánět žaludku může být:
- akutní - který je poměrně snadno léčitelný. Může být následkem stresového působení – zranění, popáleniny, sepse nebo dlouhodobé užívání některých léků (léky proti bolesti hlavy a na revmatická onemocnění).
- chronický – může být nebezpečný, protože jeho následkem vznikají žaludeční vředy, které mohou vést k rakovině žaludku.
Co způsobuje gastritidu?
Žaludek je přirozeně plný kyseliny, kterou používá k rozkladu jídla. Příliš mnoho kyseliny může být u některých lidí vyvoláno určitými potravinami nebo stresem. To může způsobit charakteristický pocit pálení, který začíná těsně pod hrudním košem a může přecházet přes hrudník a způsobit až nevolnost. Může dokonce způsobit nepříjemnou, často kovovou chuť v ústech nebo nadměrné říhání.
Kyselý reflux postihuje v určitém období života 60 % veřejnosti a může vést až ke gastritidě.
Chronická gastritida může vzniknout také přemnožením infekce helicobacter pylori. Je to bakterie infikující organismus lidí a zvířat, která oslabuje přirozenou obranyschopnost žaludku. Usazuje se zejména v oblasti žaludku a dvanáctníku, kde může vyvolávat záněty a jiné zdravotní potíže.
Zajímavost: Zánět žaludku může mít také formu autoimunitní poruchy, kdy naše tělo začne napadat buňky, které tvoří sliznici žaludku. Autoimunitní gastritida se nejčastěji objevuje u lidí s jinými autoimunitními poruchami, jako je například diabetes 1. typu a často bývá spojena s nedostatkem vitamínu B12 v těle.
Kromě výše zmíněných příčin byly jako potenciální rizikové faktory identifikovány nezdravé stravovací návyky a životní styl, jako jsou nesprávně načasovaná jídla, káva, energetické nápoje, alkohol, čokoláda a kouření.
Gastritida a její příznaky
-
pálení žáhy
-
nevolnost a zvracení
-
nechutenství
-
nadýmání a plynatost
-
pomalé trávení
-
zápach z úst
-
pálivá bolest v horní části břicha, která se může u někoho s jídlem zhoršit, u jiného zlepšit
-
může se přidat i zvýšená teplota, zvracení krve a černě zbarvená stolice
Jak postupovat při zánětu žaludku
Při gastritidě je důležitá vhodná dieta, aby se nemocný žaludek odlehčil a mohl trávit potravu i přes zánět. Rovněž mohou být nápomocny vhodné výživové doplňky s chioskou mastichou, která podporuje správnou funkci trávicího traktu a je šetrná ke sliznici žaludku.
Klíčem je dočasně snížit tvorbu žaludečních šťáv (ačkoli je velmi důležité mít kyseliny v žaludku) než se zahojí sliznice a zvýšit imunitu v trávicím traktu.
V rámci diety nám pomohou následující produkty:
- Masticha Active - speciální kmeny probiotických kultur Lactobacillus reuteri jsou součástí přírodního produktu Masticha Active, kde pravá chioská masticha je kromě probiotik obohacena o DGL extrakt z lékořice pro ještě efektivnější působení a rychlé účinky v trávicím traktu.
- Natura Biotika - která spojuje v sobě sílu pěti druhů vlákniny: modřínová vláknina, psyllium, jilm plavý, proskurník lékařský a akáciová vláknina.
Má blahodárný účinek na trávicí trakt. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou celozrnné výrobky, zelenina, luštěniny či ovesné vločky. Užíváním speciálních druhů vlákniny dokážeme aktivně působit na zdraví trávicího traktu a celkovou imunitu.
Zánětu žaludku se vyhnete, pokud bude vaše prostředí v žaludku v pořádku a nedovolí infekcím z vnějšího prostředí se v něm rozvinout.
Při chronických zánětech žaludku lékař obvykle navrhne léčbu silnými léky na snižování tvorby žaludečních kyselin, takzvanými antacidy nebo inhibitory protonové pumpy. Tyto léky snižují tvorbu žaludečních kyselin a při krátkodobém užívání pacientovi obvykle uleví od bolesti. Pozor si však třeba dávat na jejich dlouhodobé užívání, kdy mohou přinášet vedlejší účinky v podobě oslabeného trávení a dalších bolestí.
V našem mastichovém týmu se věnujeme také zdravé výživě. V sekci zdravé recepty naleznete spoustu inspirace na chutná a výživná jídla.
Co je gastroenteritida?
Gastroenteritida - nebo i střevní chřipka, je akutní infekční onemocnění, které postihuje žaludek a střeva. Nepatří mezi závažná onemocnění, ale může vést k dehydrataci. Obvykle se dá zvládnout v pohodlí domova s dostatečným příjmem tekutin. Obzvláště opatrní by však měli být starší lidé, děti a lidé s oslabenou imunitou.
Jak rozpoznat, že se jedná o střevní chřipku?
Střevní chřipka může překvapit opravdu kdekoli. Stačí si neumýt ruce po cestě dopravním prostředkem nebo po veřejné toaletě, někdy postačí i špatně umytá zelenina.
Snadno se šíří v kolektivu dětí, ale i dospělých. Postihuje všechny věkové kategorie.
Většina případů u dětí je způsobena virem zvaným rotavirus. Případy u dospělých jsou obvykle způsobeny norovirem.
Bakteriální gastroenteritida je výsledkem konzumace jídla nebo vody, které se kontaminovaly bakteriemi nebo jejich toxiny. Nejčastějšími bakteriemi způsobujícími bakteriální gastroenteritidu jsou escherichia coli (E. coli), shigella, staphylococcus, salmonella a yersinia enterocolitica.
Příznaky gastroenteritidy se mohou lišit a závisí na vyvolateli způsobujícím onemocnění. V některých případech se příznaky nemusí objevit i několik dní po nakažení.
Sledujte následující symptomy:
- průjem
- nevolnost a zvracení
- malátnost
- nechutenství
- žízeň
- bolest svalů a kloubů
Důležitá opatření při gastroenteritidě
O gastroenteritidě mluvíme, pokud průjem probíhá 3 a více krát za 24 hodin. Trvá přibližně 1 až 7 dní (závisí na tom, co průjem způsobuje), avšak čím dříve jej začnete léčit, tím dříve budete fit.
- Pokud pocítíte náhlý průjem a zvracení, nejlépe uděláte, pokud zůstanete doma, dokud se nebudete cítit lépe, aby se střevní chřipka nešířila dál.
- Musíte pít více než obvykle, abyste nahradili tekutiny ztracené zvracením a průjmem – nejlepší je voda (3 až 4 litry), ale můžete zkusit také ovocný džus a polévku.
- První den akutního průjmu se doporučuje vůbec nejíst. Vynechejte jídlo, ale dbejte na dostatečný pitný režim.
- Pokud máte chuť k jídlu, zkuste malá množství jednoduchých jídel, jako je polévka, rýže, dušená mrkev, banány, těstoviny a nekynutý chléb. Pokud pociťujete velký hlad, i tak se snažte jíst pomalu a každé sousto pořádně žvýkejte.
- Nekonzumujte mastná, mléčná a kořeněná jídla.
- V případě dehydratace, která se projeví tmavou močí nebo suchostí v ústech, je důležité potřebné minerály doplnit rehydratačním roztokem, který koupíte v lékárně.
Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/gastritis-vs-gastroenteritis
Masticha Active je unikátním výrobkem na českém trhu, který kromě mastichového prášku obsahuje DGL extrakt z lékořice, aktivní kulturu přátelské kvasinky Saccharomyces...
Natura Biotika je jedinečný vlákninový komplex. Využívá sílu pěti druhů vláknin: akáciová vláknina, psyllium, modřínová vláknina. vlákninu z jilmu plavého a proskurníka...
Základní mastichová kúra je balík přírodních produktů s obsahem chioské mastichy. Díky obsahu chioské mastichy přispíva k normalní činnosti gastrointestinálního traktu. Doplněk...