Histamínova dieta: Máte histaminovou intoleranci a nevite co jíst?

Máte histaminovou intoleranci a nevíte co jíst? V následujícím článku se dočtete praktické informace, jak si zařídit životní styl plnohodnotně s histaminovou dietou.

strava_pri_HIT

Obsah:

Histaminová intolerance ve zkratce

HIT (zkratka pro název histaminová intolerance) je komplexní problém, který vzniká v našich střevech. Základním projevem všech příznaků histaminové intolerance je zánět.

Histamin je organická látka patřící do skupiny biogenních aminů přirozeně se vyskytující v celém lidském těle (například v plicích, střevech, mozku…). Definovat histaminovou intoleranci je tedy někdy náročné, protože příznaky mohou být odlišné (bolesti hlavy, vyrážky, mozková mlha, nepravidelná menstruace, pálení žáhy, bolest svalů a šlach…) v závislosti na receptorech, které jsou v těle aktivovány.

histamin

V našem organismu může nastat přecitlivělost na histamin, který se nachází například v některých potravinách. Tato citlivost je často zapříčiněna špatným stavem našich střev. Proto bychom se měli pečlivě starat o náš mikrobiom. Na tom, co jíme opravdu záleží.

Máme-li v nerovnováze metabolismus histaminu, což znamená, že se nám histamin nadměrně hromadí, vzniká nepoměr mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle, což způsobuje různé obtíže.

Není to ale alergie. Mezi alergickou reakcí a intolerancí existuje zásadní rozdíl:

  1. Alergická reakce je přehnaná odpověď organismu na určitou látku, která za normálních okolností nevyvolává imunitní reakci. Alergie je zprostředkována IgE protilátkami (Imunoglobuliny - speciální bílkoviny produkované v těle jako odezva na cizí látky).

  2. Histaminová intolerance, tedy intolerance na potravinovou složku, neobsahuje reakci IgE protilátek, chybí jí alergický základ. I když se může projevovat jako alergie neboli přecitlivělost.

Zajímavost: Histamin byl objeven začátkem 20. století, zatímco diagnostiku histaminové intolerance máme k dispozici jen posledních 10 let. Histaminová intolerance postihuje 3% populace a převážně jsou to ženy po 40. roce života.

Léčba histaminové intolerance

Máte-li podezření na HIT, zapomeňte na drahé a komplikované testy. Pro histaminovou intoleranci totiž neexistuje jednoznačný test, protože každý z nás je jedinečný a reakce organismu má jiné. U někoho například konzumace kysaného zelí nezpůsobí absolutně nic, ale u jiného to může být spouštěč, který vyvrcholí histaminovou intolerancí.

Je výborné, pokud jste se rozhodli přejít na zdravé stravování s nadějí, že potlačíte syndrom histaminové intolerance. Musíte však vědět jednu velmi důležitou věc, a tou je, že jedním ze způsobů, jak se může projevit HIT, je právě přechod na zdravou stravu. Proč? Velké množství zdravých potravin mohou obsahovat vysoký obsah histaminu. Vy je s nejlepším úmyslem zařadíte do jídelníčku a problém je na světě.

Pokud si stále nejste jisti, zda máte histaminovou intoleranci, jedním z nejlepších způsobů jak to zjistit je nízkohistaminová dieta. Zpozorujete-li, že příznaky během této eliminační diety během 2-3 týdnů ustoupí a po opětovném zavedení potravin s vysokým obsahem histaminu se opět objeví, máte jednoznačnou odpověď.

Náš tip: zaveďte si deník. Zapisujte si všechny potraviny, které zkonzumujete a také to, jak se po nich cítíte. Reakce se však může dostavit i později až po několika hodinách. Vše si pečlivě poznamenejte. Jak jsme již zmínili, každý z nás je jedinečný a proto potravina, která je v tabulce jako nízkohistaminová, může právě vám způsobovat potíže. Pravidelné vedení deníku přináší úlevu od zdravotních obtíží a zlepšuje kvalitu života.  

dennik

Podobná jako nízkohistaminová dieta je i zkouška s doplňkem DAO (jeden z enzymů, který má na starosti rozklad histaminu v těle), která vám dá odpověď, zda trpíte histaminovou intoleranci, nebo ne.

Věděli jste, že…? 
hodnoty enzymu DAO mohou být u každého pacienta sníženy v různém rozsahu? Mají na něj vliv různé faktory (užívání léků, kouření, stres…). Kromě přísné diety se osvědčila metoda infuzní terapie vitamínem C, s níž se nadměrné množství histaminu dá výrazně omezit.

Přípravek jako takový na HIT neexistuje. Jediným dostupným léčením histaminové intolerance je strava s nízkým obsahem histaminu, kterou můžete podpořit enzymovým doplňkem DAO.

Pomocníci při histaminové intoleranci

Z přírodních zdrojů jsme vybrali složky, jejichž příznivé účinky při HIT potvrzují i vědecké studie. Mechanismus účinku spočívá v jejich schopnosti zabraňovat nepřiměřené aktivitě mastocytů/žírných buněk, což má za následek:

  1. snížení množství endogenního histaminu
  2. snížení histaminové nálože
  3. výrazně omezení příznaků histaminové intolerance

Jsou to hlavně tyto potraviny a jejich složky:

bromelain - je druh enzymu, který se nachází ve stopkách, plodech a listech ananasovníku. Snižuje symptomy zánětlivého onemocnění sliznic vedlejších nosních dutin a senné rýmy. Přestože ananas se při HIT nedoporučuje, samotný enzym bromelain žádný histamin neobsahuje.

piperin - čistý extrakt z pepře, bez obsahu histaminu, který aktivně působí proti parazitům a mikrobům, čímž podporuje celkovou imunitu organismu a zdraví horních cest dýchacích.

kurkuma - obsahuje kurkuminoidy se silným protizánětlivým a antioxidačním účinkem, které zmírňují příznaky spojené s alergiemi a astmatem.

kvercetin - rostlinný flavonoid, který se účinně prokázal v boji proti histaminové intoleranci, má protizánětlivý a antihistaminový účinek

vitamín B6 - ukázal se jako důležitá součást pro účinnou funkci enzymu DAO

vitamín C - snižuje hladinu histaminu a má antihistaminové vlastnosti. Lidé s nízkou hladinou vitamínu C mohou častěji trpět alergiemi.

kopřiva - je považována za přírodní antihistaminikum. Má schopnost ztišit zánětlivé procesy, které způsobují příznaky alergické rýmy.

Všechny tyto zmíněné složky můžete nalézt v našem jedinečném přírodním produktu HERB ALERG, který je navíc obohacen o minerál potřebný pro správné fungování každé buňky a to je zinek – silný antioxidant a protizánětlivá látka.

Masticha-herb-alerg-lesy-6939

Herb Alerg je tedy komplex přírodních antioxidantů s protizánětlivým působením, které výrazně zmírňují alergické projevy i při histaminové intoleranci a podporují správnou reakci imunitního systému. Složky, které se v něm nacházejí, mají schopnost stabilizovat aktivitu mastocytů/žírných buněk (jedná se o buňky imunitního systému, které obsahují histamin).

Herb Alerg zároveň podporuje vstřebávání a využití živin přijímaných z potravy a z dlouhodobého hlediska přispívá k regeneraci střevní stěny (původ intolerancí a alergií), čímž se vytvářejí vhodné podmínky pro zvýšení tvorby a aktivity enzymu DAO, který působí ve střevech (metabolizuje endogenní a exogenní hista).

Pro histaminiky jsou vhodné i některé doplňky výživy, hlavně s obsahem vlákniny.

Z naší nabídky doporučujeme produkt Natura Biotika - aktivní vláknina, která pečuje o zdraví střev a žaludku, podporuje imunitu, buduje a chrání střevní mikroflóru.

Prohlédněte si přehlednou tabulku potravin, které se eliminují při podezření na histaminovou intoleranci.

Tipy pro nováčky s HIT

V poslední době počet lidí s histaminovou intolerancí enormně narůstá a bohužel mnohdy nevědí, kde začít. Na internetu najdete spoustu seznamů, co můžete a co ne…je to však individuální.

Ze začátku, když s histaminovou dietou teprve začínáte, je dobré prostudovat si seznamy, přečíst si zkušenosti od jiných histaminiků, ale časem, pokud si budete vést deník uvidíte, že jídelníček si musíte sestavit vy sami.

Základní věci, kterým je třeba se vyhnout při HIT

Nejdůležitější je životospráva. Tento režim vyžaduje ze začátku disciplínu, ale stojí za to mít dobrý pocit a radost ze života bez všelijakých potíží.
Existují potraviny, kterým by se měl vyhýbat nejen histaminik, a to jsou:

  • polotovary a potraviny s konzervačními látkami
  • uměle přibarvované a dochucované potraviny
  • rafinované oleje
  • kořenící směsi s obsahem konzervantů a zvýrazňovačů chuti
  • fermentované a zrající potraviny
  • některé léky na předpis
  • alkohol, čokoláda, kakao
  • jídla odložená v chladničce

Zajímavost: V zásadě platí, že potraviny, které rychle podléhají zkáze (například maso, ryby), nebo potraviny a nápoje, které se vyrábějí fermentací (čaj kombucha a zmíněné kysané zelí…) mají vysoký obsah histaminu.

Stres a HIT

Ideální by bylo žít bez stresu a připravovat si doma vždy čerstvé jídlo… tuto možnost ovšem mnozí z nás nemají. Celkový životní styl, jaký vedeme, může být spouštěčem nejen histaminové intolerance, ale i jiných chorob. Bylo evidováno množství případů, kdy histaminová intolerance byla zjištěna u lidí, kteří prodělali traumatický zážitek (smrt v rodině) nebo žili dlouhodobě ve stresujícím období (stres v práci, tréma, stres ve škol, rozvod…)

Je vědecky dokázáno, že stres vede k uvolňování vlastního histaminu. Jak tedy stres souvisí s HIT? Stresová situace může být cokoli od každodenních maličkostí až po extrémní situace. Může se jednat o akutní nebo chronický stres.

Jako odpověď tělo uvolňuje hormony a další chemikálie včetně histaminu za účelem pomoci vyřešit vzniklou situaci. Stres má tedy vliv na uvolňování histaminu ze žírných buněk (buňky imunitního systému, které skladují histamin a další molekuly).

zivotny_styl_bez_stresu

Je proto nutné, aby pacient s histaminovou intolerancí přehodnotil svůj životní styl, uklidnil svou možná hektickou životní situaci a naučil se pracovat se stresem. To by ale mělo platit pro nás všechny.

Pomáhá tomu vzít si pár dní volna, aby člověk nemusel řešit práci, jako příznivá pomoc může být cvičení, které propojuje mozek s tělem, jako je například jóga, tai-chi, nebo i meditace, která dokáže snížit hladinu histaminu v těle (snižuje zánět, který je spojen s uvolňováním histaminu v těle).

Přerušovaný půst a jeho benefity při HIT

Aniž bychom si to uvědomovali hladovíme každý den. Obvykle je to mezi 18:00 a 6:00 nebo 20:00 a 8:00 a je to přirozeně během noci, kdy spíme.

Přerušovaný půst (intermittent fasting) je metoda stravování, která neklade důraz na to, co jíte (to by mělo být v zájmu každého z nás), ale kdy jíte. Je to střídání času jídla a času půstu. Na internetu můžete přerušovaný půst nalézt i pod jednoduchým názvem 16:8

stravování, což znamená, že po dobu 16 hodin máme půst a jídlo přijímáme v 8 hodinovém okně.

prerusovany_post

Výhody přerušovaného půstu při histaminové intoleranci:

  1. Studie naznačují, že hladovění zabraňuje uvolňování histaminu ze žírných buněk a tím se zlepšují symptomy histaminové intolerance.
  2. Půst zlepšuje zažívací potíže jako je bolest břicha, nevolnost, průjmy, reguluje vyprazdňování.
  3. Hladovění snižuje zánětlivé procesy v těle, které ovlivňují vznik HIT
  4. Ukázalo se, že dlouhodobé praktikování přerušovaného půstu eliminuje až o 40% chybné imunitní buňky, kde patří i poškozené nebo přecitlivělé žírné buňky.

Přijímání esenciálních mastných kyselin prostřednictvím stravy je rozhodující pro všechny druhy základních funkcí v těle, zvláště při tvorbě bílkovin, včetně enzymů jako je diaminooxidáza (DAO), který pomáhá rozkládat histamin. Aby tento enzym mohl správně fungovat, potřebujeme přijímat určité vitamíny jako jsou B6, hořčík měď… Chronické hladovění nebo nepřiměřené diety nám nepomohou udržet si správnou hladinu těchto vitamínů. Proto je přerušovaný půst nejlepší cesta, kterou můžete zvolit, i když trpíte histaminovou intoleranci.

Histaminová intolerance a těhotenství

Nedívejme se na histamin pouze jako na něco špatného. Je součást našeho těla a plní v něm důležitou roli a během těhotenství tu nejdůležitější: pomáhá správnému vývoji placenty a během porodu zvyšuje efektivitu děložních kontrakcí.

Ženy trpící HIT si zvyknou během těhotenství ulevit od této diagnózy, protože právě placenta produkuje také DAO a navíc stoupá účinnost tohoto enzymu.

Zajímavost: aktivita DAO během těhotenství je až 500 násobně vyšší než mimo těhotenství. Následkem toho ženám ustupují potíže, dokonce se zmírňují i projevy alergie.

Ty páry, které se chystají otěhotnět a trpí histaminovou intolerancí mohou být klidné. Histaminová intolerance nemá vliv na početí a vývoj plodu. Pozitivní zprávou je také bezproblémové kojení. Samozřejmě pokud maminka užívá nějaká antihistaminika, je třeba léčbu upravit, protože při transformaci do mléka mohou na miminko působit utlumujícím až ospalým efektem.

Kojení představuje ochranný faktor proti rozvoji histaminové intolerance. Čím déle se ženě podaří kojit, tím menší je předpoklad k nedostatku enzymu, který pomáhá  odbourávat histamin.

Někdy se těhotenství považuje za „dočasný lék“ na histaminovou intoleranci, budoucí maminky si dokonce během těhotenství dopřejí i potraviny, které by při histaminové dietě před těhotenstvím nekonzumovali.

Co můžu jíst při histaminové intoleranci?

Tělo každého z nás je jiné a disponuje jinou dávkou histaminu, stejně tak každý z nás má jiný životní styl a dávku stresu. Jediná společná věc při histaminové intoleranci je doživotní dieta, nazývaná také histaminová dieta. Slovní spojení doživotní dieta může znít odstrašujícím způsobem, ale při systematickém dodržování některých zásad a výběru jídla se budete cítit skvěle i přesto, že trpíte histaminovou intolerancí.

 

histaminova_dieta

Potraviny s nízkým obsahem histaminu vhodné ke konzumaci

  • bezlepkové obiloviny jako jsou quinoa, amarant, jáhly, slzovka, pohanka, čirok, rýže
  • tmavá mouka, tmavé pečivo, čisté cereálie,
  • obyčejné mléko, smetana, jogurty bez flóry
  • čerstvé ovoce jako například jablko, borůvky, hrušky, brusinky, hrozny, moruša
  • čerstvá zelenina: cibule, česnek, chřest, batáty, brokolice, okurka, cuketa, kapusta, artyčoky, zelené fazole
  • olivový olej
  • máslo
  • ghí
  • kokosový olej
  • koření: kurkuma, estragon, bazalka, tymián,
  • bylinky: máta, kopřiva

Potraviny, kterým se raději vyhnout

  • alkohol, především červené víno a pivo
  • zpracované a uzené masné výrobky jako jsou párky, klobásy, šunky
  • fermentované potraviny včetně vyzrálých sýrů, vodního kefíru, kysaného zelí, kombuše, natto, mísa sójové omáčky a nakládaných okurek
  • lilek
  • špenát
  • rajčata
  • avokádo
  • ananas
  • čokoláda
  • čerstvé kynuté pečivo
  • fazole
  • kuřecí maso
  • citrusy
  • koření jako jsou hřebíček, anýz, skořice
  • čaje (černý, zelený, bílý)
  • margaríny
  • ryby jako je makrela a tuňák
  • mořské plody

Doporučení na závěr

Histamin je součástí našeho těla a není třeba ho brát jako strašák. Naopak nejlepší, co můžete udělat po diagnostikování histaminové intolerance, je zachovat klid a přehodnotit svůj životní styl (například přestat kouřit, začít pravidelně cvičit, neponocovat, eliminovat stresové situace…), dodržovat jídelníček, který s trochou vaší fantazie vůbec nemusí být nudný.

zena_ok

Zdroje:

https://aspoonofhistamine.com/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-histamine-diet#what-is-histamine

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení