Tofu na arašídech

Zajímavá kombinace arašídů a tofu v receptu si vás získá už během vaření. Tofu na arašídech si oblíbí i vaši nejmenší.

tofu natural servírované na dřevěné desce s petrželkou, v pozadí je dřevěná lžíce se sójovými boby

Tofu a jeho benefity

Tofu patří mezi tradiční pokrmy v asijských zemích. Vyrábí se srážením sojového mléka s vápenatou solí, díky které je tofu bohaté na vápník.

Je bohaté na proteiny (až 1kg bílkovin na 100g tofu natural), proto se těší oblibě zejména u vegetariánů a veganů. Neobsahuje žádný cholesterol jako maso, a je bezlepkovou potravinou.

Tofu a sójové produkty se doporučují ženám v menopauze, protože tofu obsahuje fytoestrogeny, které dokáží zmírnit příznaky menopauzy. Lékařské studie ukazují také pozitivní účinky při prevenci rakoviny prsu.

Isoflavonoidy v tofu zlepšují cévní prokrvení, snižují riziko cévní mozkové příhody a kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná konzumace tofu chrání před rakovinou žaludku, konzumovat se jej nemusí bát ani těhotné ženy a děti.

Ingredience:

  • 1 balení tofu natural
  • 1 ks cibule
  • hrst nesolených arašídů
  • 1 pl shoyu sójová omáčka
  • 1 pl olivový olej
  • sůl/koření

 Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na malé kousky a orestujeme na olivovém oleji.
  2. Po chvilce k ní přidáme arašídy a opékáme, dokud nebudou hezky vonět. Pokrájené tofu přihodíme k arašídům a cibulce.
  3. Podlijeme sojovkou, pořádně promícháme a dusíme cca 12 minut.
  4. Podle chuti přidáme pepř. Solit není třeba, přidáním sójové omáčky bude jídlo dostatečně slané.
  5. Jako přílohu můžeme zvolit pohanku.

tofu na arašídech v pánvi, v pozadí vařená pohanka a skleněná nádobka s pepřem

Dobrou chuť.

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení