Bolest žaludku po jídle - varovný signál?

Bolest břicha je jednou z nejčastějších bolestí se kterou se ve svém životě setkáváme. Může mít mnoho příčin - od reakce na jídlo či na stres, až po signalizování vážnějších onemocnění jako je alergie na některé potraviny, zánět žaludku a podobně.

 

Odhalit příčinu bolesti břicha není vždy na první pohled možné. Bolest břicha mohou provázet i doprovodné projevy jako jsou průjmy, pálení žáhy, křeče nebo plynatost.

 

Většinu důvodů bolestí břicha jsme shrnuli ve velkém článku o příčinách bolesti břicha.

V tomto příspěvku bychom se chtěli věnovat specificky těm bolestem břicha, které přicházejí po jídle.

bolest bricha po jidle

Důvodů na bolesti žaludku, které se objevují hlavně po jídle může být také několik.

 

Někdy je bolest žaludku reakcí na snědenou potravu a na některou její složku, častým důvodem bolesti břicha po jídle - zejména pokud je tato bolest jednorázová - je přejídání. Konzumace velkého množství jídla v krátkém intervalu zatíží žaludek natolik, že ho není schopen strávit a své přetížení hlásí bolestí. Tato bolest zvykne pominout, když si odpočineme, případně urychlíme trávení například probiotiky.

 

Pokud se vám bolest po jídle objevuje pouze po specifickém jídle, důvodem může být intolerance na některou z jeho složek. Často se díky takovým příznakům odhalí celiakie - alergie na lepek, laktózová intolerance ( "alergie na mléko") nebo histaminová intolerance. Zkuste si proto vysledovat, zda se vám bolest neobjevuje hlavně po konzumaci mléčných produktů, anebo zvýšené konzumaci lepku (ve formě například pečiva, pizzy a podobně ...)

 

Alergie na lepek

alergie na lepek

Alergie na lepek se kromě bolesti projevuje i průjmy s kyselým zápachem, stolice je často světlé barvy. Lidé s alergií na lepek bývají slabí, malátní, u dětí je často přítomna i podvýživa nebo opožděný růst. Celiakie se projevuje i špatnou vstřebatelností živin - zejména vitaminů skupiny B, železa. Objevit se mohou také změny na psychice (mrzutost, depresivní stavy, neklid) nebo na kůži (suchá, podrážděná pokožka, lámavé nehty).

Bolesti břicha u celiatiků obvykle zcela ustanou dodržováním bezlepkové diety.

 

 

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE 

lakto intolerance

Nepřiměřená reakce na mléčnou bílkovinu nastává většinou 30 minut až 2 hodiny po konzumaci jídla s mléčnou složkou. Projevuje se kolikovými bolestmi v břiše, křečemi, přeléváním obsahu břicha, škroukáním v břiše, zvýšenou plynatostí a průjmem.

U alergiků na laktózu se může objevit ipálení žáhy. Laktózová intolerance nemusí být jen vrozená, může vznikat i během života - ve vyšším věku klesá množství enzymu laktáza, který štěpí mléčnou bílkovinu.

Vyléčení této intolerance není možné. Je však možné dlouhodobě nemít žádné příznaky onemocnění dodržováním diety s vyloučením mléčných produktů.

Na trhu je možné dostat i léky na podporu tvorby enzymu laktáza, které alergici užívají v době, kdy se potřebují připravit na to, že budou konzumovat jídlo s mléčnou složkou a neumí se tomu vyhnout.

 

histaminová intolerance

 

Tato potravinová alergie je velmi specifická a má specifické projevy, které se obtížně klasifikují. Dá se říci, že histaminová intolerance se u každého, kdo jí trpí, může projevovat jinak. Někteří pacienti popisují po konzumaci některého typu jídel hlavně vnější projevy (otoky sliznice, svědění rtů, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, změny krevního tlaku).

U jiných se HIT (DAO) projevuje trávicími obtížemi, například bolestí břicha po konzumaci některého jídla, průjmy a podobně.

Mezi nejčastější spouštěče a potraviny, na které jsou lidé s histaminovou intolerancí citliví, patří: jídla s obsahem rajčat, zelí, ryby, sýry, uzeniny, dýně, čokoláda a kakao, alkohol a mléčné výrobky.

 

Dodržování histaminové diety je základem pro každého, komu byla diagnostikována HIT. Dieta pro histaminika vylučuje konzumaci všech jídel, které mu škodí. Seznam potravin v histamínoveje dietě může být individuální. To, co je špatně tolerováno u jednoho, může být v pořádku pro někoho jiného. Proto dokud si nastavíte správný jídelníček, je vhodné zkoušet a postupně zavádět jednotlivé složky potravy, abyste si odsledovali reakci vašeho těla.

 

 

Pokud vás břicho bolí hlavně po jídle, může to být signál i těchto onemocnění:

 

ŽALUDEČNÍ VŘEDY 

HELIKOBAKTER_LECBA

Pacienti se žaludečními vředy často popisují bolest po jídle mezi žebry, ve střední části břicha. Bolest se objeví častěji a výrazněji, pokud pacient sní něco kořeněné, pikantní nebo smažené. Paradoxně, po mléčných výrobcích tato bolest ustupuje. To platí hlavně pro vředy v žaludku. Pokud máte duodenální vřed, bolest zvykne projít po tom, jak se najíte a naopak u žalúdečních vředů - bolest přichází bezprostredné po jídle.

 

Pokud je toto i váš případ a poznáváte se v tomto popisu, měli byste se dát otestovat na přítomnost Helicobacter pylori.

cz_butt6

 

Tato nenápadná bakterie je ve více než 90% případů zodpovědná za vznik vředových onemocnění - žaludečních a dvanáctníkových vředů. Helicobacter pylori lze spolehlivě vyléčit - vybrat si můžete z přírodních možností léčby, nebo léčbu antibiotiky.

Po přeléčení helikobaktera se vředové onemocnění zmírní a při dobré životosprávě se vředy zvyknou postupně zahojit.

 

NEMOCNÝ ŽLUČNÍK

 

Úkolem žlučníku je hromadit žluč, která rozkládá tuky. Pokud je tato funkce z nějakého důvodu porušená, člověku se objevují bolesti a to hlavně po mastném jídle. Bolesti jsou silné, kolikovité a velmi těžko se snášejí. Při onemocněních žlučníku se bolest objevuje i několik hodin po jídle.

 

PANKREAS

pankreas

Silné bolesti v okolí pupku, které vystřelují vzhůru do oblasti břicha a přicházejí velmi rychle po jídle odkazují na špatnou funkčnost slinivky.

 

Pozor na signály zánětu slinivky!

Pokud se vám stává, že máte bolesti po snědení něčeho mastného nebo po alkoholu a tento příznak se opakuje pravidelně, mohou to být první signály nemocného pankreatu. Postupně se k nim může přidat zvracení, hubnutí a řídká stolice. Tehdy je čas navštívit lékaře - vaše tělo vám může dávat najevo zánět slinivky - pankreatitidu. Při zánětu slinivky se hromadí trávicí šťávy, které nedokážou odtékat dál - do tenkého střeva a začnou rozežírají samotný pankreas. V těžkých případech může trvat jen několik hodin do odumření slinivky, proto to nelze podceňovat.

 

 

Co mám dělat, pokud mě po jídle bolí břicho?

 

V tomto článku jsme načrtli nejčastější příčiny bolestí břicha po jídle. Sledujte své tělo, kdy nejvíce reaguje bolestí - ať je to po konkrétním jídle, nebo se bolest objevuje v určitých přesných intervalech. Také sledujte zda vás bolí břicho v oblasti žaludku (mezi žebry v horní části břicha), nebo křeče pociťujete v jiných částech těla.

 

Na akutní pomoc při bolestech břicha dobře pomohou probiotika, například Saccharomyces boulardii.

Vhodné je trávení podpořit psylliem - rozpustná vláknina, která dokáže pomoci metabolismu v době, kdy se žaludek trápí například s nadměrnou konzumací jídla či alkoholu.

 

Pokud je bolest břicha po jídle u vás pravidelnou záležitostí, raději se obraťte na lékaře pro přesnější diagnostiku.



 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde