Foul Medames - luštěninová kaše

Věděli jste, že bílkoviny z vlčího bobu způsobují snížení závislosti na živočišných produktech? Tato prastará luštěnina v sobě skrývá mnoho cenných nutričních látek.
V Prievidzi na Slovensku z ní vaří kaši jménem "bobtna". My vám dnes nabízíme recept na bobovou kaši jménem Foul Medames.

Bob a zdraví

Bob je prastará luštěnina, která byla součástí jídel našich předků, ale v současnosti na ni trochu zapomínáme.

bob obyčejný

Bob přispívá ke správnému trávení a pomáhá při hypertenzi. Pokud vás tedy trápí vysoký krevní tlak, určitě jej zařaďte pravidelně do svého jídelníčku.

Vláknina a vysoký obsah bílkovin výborně zasytí. Konzumovat by jej měli především těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která se podílí na správném vývoji plodu.

Bob je bohatý na měď, železo mangan, hořčík a draslík. Přesto má však málo aminokyselin a je dobré jej kombinovat s pšenicí (například s chlebovými plackami) nebo rýží.

Foul Medames (čti ful medam) je tradiční egyptské jídlo podávané zejména k snídani.

Foul nebo i fava je vlastně bob uvařený úplně do měkka (jako luštěninová kaše), ochucený solí, česnekem, římským kmínem, servírovaný s čerstvým koriandrem, rajčetem a celé přelité olivovým olejem.

Foul medames, jídlo z bobu servírované v bílé misce s čerstvými rajčaty a čerstvým koriandrem na dřevěném stole s dřevěnou lžící

Ingredience

  • 250g bob obyčejný
  • 2 Čl. římský mletý kmín
  • 2 stroužky česneku
  • sůl/koření
  • čerstvý koriandr
  • rajčata
  • olivový olej

Postup

1. Jako první si namočíme bob do čisté vody nejlépe přes noc. Tímto způsobem se vyplavují oligosacharidy, které způsobují nadýmání.Vody je třeba přidat dostatek, bob během namáčení zdvojnásobí svůj objem.

2. Druhý den vodu slijeme, bob opláchneme a přidáme do hrnce s dvojnásobným množstvím čisté vody. Vaříme úplně do měkka až do rozvaření. Sůl přidáváme až úplně nakonec, popřípadě trochu pepře.

3. Takto uvařený bob, nebo již hotové jídlo Foul Medames podáváme na talíři s nakrájeným rajčetem, čerstvým koriandrem a polijeme olivovým olejem. Jako přílohu můžete zvolit pšeničnou placku nebo obilninu.

Dobrou chuť.

Foul medames, uvařený bob zahradní čerstvými bylinkami a rýží na modrém talíři, v pozadí rajčata a cibule na dřevěném stole.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996920310632

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení