O významu vlákniny se málo mluví, ale hraje významnou roli v našem výsledném zdraví. Vlákninu získáváme hlavně z rostlinné stravy. Nachází se v zelenině, ovoci, obilninách, semenech a ořeších. Je to nestravitelná složka potravy a naše tělo z ní nezískává žádné živiny, ale přesto ji potřebuje. V čem je vláknina užitečná?
Strava pro zdravá střeva
Vláknina je nezbytnou součástí stravy pro zdraví střev. V rostlinných potravinách najdeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Mluvíme o rozpustnosti ve vodě. Rozpustná vláknina se při kontaktu s vodou částečně rozpouští, bobtná a vytváří mazlavý gel. Nerozpustná vláknina prochází trávicím traktem téměř beze změny.
Výhody nerozpustné vlákniny
Nerozpustná vláknina zvyšuje pohyb střev. Pomáhá nám předcházet zácpě a ucpávání střev. Pravidelnou konzumací a zdravým životním stylem se také můžeme chránit před vznikem hemoroidů a záhybů v tlustém střevě. Díky svým účinkům chrání také před rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Výhody rozpustné vlákniny
Rozpustná vláknina má mnohem více výhod než vláknina nerozpustná. Její význam spočívá v tom, že se stává potravou pro bifidobakterie a laktobacily ve střevech. To znamená, že zajišťuje správnou funkci střevního mikrobiomu, který ovlivňuje naši imunitu. Díky němu se daří prospěšným střevním bakteriím, které jsou schopny lépe odolávat nežádoucím bakteriím, a tím i nemocem.
Další výhodou je, že jeho fermentací vznikají v těle důležité mastné kyseliny s krátkým řetězcem a některé vitaminy. Ty pak tělo využívá k udržení homeostázy.
Rozpustná vláknina absorbuje ve střevech vodu a zbytky potravy. To čistí střeva a zlepšuje jejich peristaltiku. Pomáhá při průjmech i zácpě a dalších zažívacích potížích.
Důležité je také zmínit, že vláknina pomáhá předcházet velkým výkyvům hladiny cukru v krvi a vstřebávání "špatného" cholesterolu. Pokud jí přijímáme dostatečné množství, stává se ochráncem našich střev a dává je do pořádku.
Neměli bychom však zapomínat na zvýšený příjem vody. Vláknina zvětšuje objem stolice a absorbuje ze střeva velké množství vody, kterou je pak třeba doplnit. Pokud byste užívali velké dávky vlákniny, aniž byste ji dostatečně zapili, mohlo by dojít k zácpě.
Vláknina v potravinách - tabulky
Člověk by měl denně přijmout zhruba 20-25 g vlákniny. Vlákninu je nejlepší získávat stravou. Pro inspiraci jsme pro vás připravili seznam potravin s vysokým obsahem vlákniny - co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku.
Natura Biotika - aktivní vláknina
Pokud chcete doplnit vlákninu jinak než stravou, je pro vás vhodná Natura Biotika s až pěti různými druhy rozpustné vlákniny.
Natura Biotika obsahuje:
- modřínovou vlákninu
- akáciovou vlákninu
- psyllium
- vlákninu z jilmu plavého
- vlákninu z proskurníka lékařského
Jedno balení přípravku Natura Biotika vystačí na 14 dní užívání.