Kofeinová závislost a reflux z pití kávy

Je pro vás ranní káva samozřejmostí, ale po jejím vypití litujete, že jste si ji vůbec dali? Ano, reflux je otravná věc a právě ranní kávový rituál ho může způsobit. V následujícím článku vám ukážeme, jak se zbavit závislosti na kofeínu a refluxu z kávy.

Bílý šálek s kávou na dřevěném stole, nad ním jsou překřížené mužské ruce jako náznak odmítnutí šálku s kávou.

Obsah:

Věděli jste, že…?
Kávové slupky jsou vzácné a ze zemí, kde se pěstuje káva, se vyvážejí jen v omezeném množství? Farmáři je používají jako ekologické hnojivo a krmivo pro dobytek. Ze sušených kávových slupek se dokonce připravuje i mouka, ze které se peče bezlepkové pečivo.Pojďme se ale blíže podívat na to, jak může kofein ovlivnit pálení žáhy či reflux.

Kofein - ano, či ne?

Káva je přírodní stimulant používaný miliony lidí po celém světě. Funguje tak, že stimuluje mozek a centrální nervový systém, pomáhá zůstat ve střehu a předcházet únavě. Kofeinový nával energie a osvěžení nám zlepšuje náladu. I to je jeden z důvodů, proč se káva považuje za návykovou látku. Kromě kávy se kofein nachází také v jiných potravinách, jako je například: čaj, energetické a kolové nápoje, čokoláda, dokonce i ve výživových doplňcích a lécích.

Zajímavost: Nejstarší a asi i nejznámější historka o objevení kávy sahá až do 9 století, kdy si pastýř koz na etiopských pastvinách všiml neobvyklé čilosti a aktivity koz, když požíraly bobule jistého keře (kávovníku).

Na kostkovaném papíře je napsán chemický vzorec kofeinu, kolem jsou hnědá kávová zrna.

Kofein je purinový alkaloid, který se kromě kávovníku vyskytuje také v rostlinách jako jsou čajovník, cesmína paraguayská a paulinie nápojná (guarana). Kofein se absorbuje do organismu přibližně do 45 minut po konzumaci a opouští tělo po 5 až 6 hodinách.

Lidé si často při pravidelném užívání vyvinou „toleranci na kofein“, což může snížit jeho stimulační účinky, pokud nekonzumují větší množství. Při náhlém vysazení všeho kofeinu často následují abstinenční příznaky, jako je podrážděnost, bolest hlavy, neklid, depresivní nálada a únava. Příznaky jsou nejsilnější během několika dní po vysazení kofeinu, ale mají tendenci ustupovat přibližně po jednom týdnu. Postupné snižování množství kofeinu může pomoci snížit vedlejší účinky.

Tak jako u jiných věcí, také u kofeinu platí vše s mírou. Avšak každý z nás má hranici někde jinde. Někomu 5 šálků kávy denně neudělá nic, ale jiný by už cítil vedlejší účinky, jako je bušení srdce a třes rukou, nervozita, pocení, bolest hlavy, nevolnost a nejčastěji nespavost.

Kofein zvyšuje krevní tlak a může vést k pálení žáhy a refluxu.

Káva a reflux

Káva se velmi často ocitne „pod palbou“, když začneme mluvit o žaludeční kyselině. Obviňujeme ji, že způsobuje kyselý reflux či pálení žáhy, nadýmání a žaludeční nevolnost.
Je však ranní káva opravdu za to zodpovědná?

Za normálních okolností přechází potrava z hltanu do žaludku jednosměrně, čemuž napomáhá několik protirefluxních mechanismů.

Většina refluxu kyseliny je spuštěna nedostatečnou tvorbou kyseliny nikoli jejím nadbytkem. Když jsou žaludeční kyseliny příliš slabé, nastávají zažívací potíže a potrava stagnuje. Jídlo, které leží příliš dlouho v žaludku, má tendenci se vracet zpět.

U některých lidí může káva zhoršit reflux kyseliny, neboť vyvolává zvýšenou produkci žaludeční kyseliny. Zajímavostí však je, že žádné studie dosud nenašly souvislost mezi pitím kávy a gastrointestinálními problémy.

Ilustrace, jak káva způsobuje žaludeční nevolnost.

Velice záleží na tom, jak vaše tělo reaguje na kyselé potraviny. Jakékoliv jídlo s pH nižším než sedm se považuje za kyselé a to může vyvolat reflux kyseliny.

Většina odrůd kávy má úroveň pH někde mezi 4.85 až 5.10. Kyselý reflux je diagnostikovatelný stav (gastroezofageální refluxní choroba nebo GERD), který nemůže být způsoben kávou, ale káva ho může vyvolat.

Proto je vhodné soustředit se i na skladbu jídelníčku, upřednostnit více alkalické potraviny než kyselinotvorné.

Pokud se kávy nevíte a nechcete vzdát, tady je pár jednoduchých triků jak ji pít:

  1. Nepijte kávu na prázdný žaludek. Dejte si ji minimálně hodinu po jídle.
  2. Větší objem kávy může spouštět pálení žáhy. Nepřehánějte to s jejím množstvím.
  3. Zjistěte, který druh kávy vám vyhovuje. Obecně má arabica méně procent kofeinu než robusta.
  4. Vyzkoušejte bezkofeinové alternativy kávy.
  5. Přidejte si do kávy trochu mléka (ne studené), rostlinné nebo živočišné.

Které potraviny způsobují pálení žáhy?

Mastná jídla, velké porce, potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo pepře a pozdní noční jídla jsou hlavní spouštěče, které způsobují u mnoha lidí pálení žáhy.

Mezi taková jídla patří:

  • smažené jídlo
  • jídla z rychlého občerstvení
  • pizza
  • bramborové lupínky a jiné zpracované pochutiny
  • chilli prášek a pepř (bílé, černé, kajenské)
  • mastné maso a uzeniny (slanina a klobása)
  • sýry
  • plnotučné nebo ochucené mléko
  • citrony, pomeranče, grep, ananas
  • máta peprná
  • ořechové sladkosti
  • krémové nebo kyselé polévky
  • omáčky n bázi rajčat
  • sycené nápoje
  • kofeinové nápoje
  • alkohol

Na dřevěném podnosu je naservírováno jídlo, které způsobuje reflux a pálení žáhy, jako je hamburger, pizza, chipsy, kečup, smažená jídla a coca cola.

Co pomáhá k pálení žáhy?

Dodržování těchto jednoduchých zásad vám pomůže zmírnit pálení žáhy:

  1. Na jídlo si najděte dostatek času, abyste jedli v klidu a dostatečně přežvýkali každé sousto.
  2. Konzumujte menší porce jídla.
  3. Dodržujte pitný režim, pijte především čistou vodu a neslazené nápoje. Jídlo nezapíjejte, pijte minimálně 30 minut před jídlem a hodinu po jídle.
  4. Vzdejte se nočního jídla a nechoďte spát bezprostředně hned po jídle.
  5. Eliminujte stres. Nadměrný stres je spouštěčem žaludečních problémů.
  6. Alespoň 1x denně vypijte 10 minut před jídlem jednu polévkovou lžíci jablečného octa smíchaného ve sklenici s čistou vodou. Nejlepší jablečný ocet je nepasterizovaný a nefiltrovaný.

Náš tip: Při akutním pálení žáhy jako první pomoc doporučujeme užít rozpustnou vlákninu – například psyllium. V tomto případě ji však nesmíchávejte s vodou, ale užijte přímo 1 čajovou lžičku prášku a zapijte jej 2dcl nechlazené čisté vody. Psyllium má schopnost stáhnout kyseliny z hrtanu a ulevit při akutním pálení žáhy a refluxu. Kvalitní psyllium je součástí vlákninového komplexu Natura Biotika.

Chci se zbavit závislosti na kofeinu

Změna životního stylu a regulování spouštěčů je správným způsobem, jak zmírnit problémy s refluxem a pálením žáhy.

Jak jsme již zmínili, kofein je návyková látka a pokud to s ním pravidelně přeháníte, tělo si automaticky vytvoří závislost. Maximální denní dávka kofeinu by měla být mezi 150 až 300 mg (což je 5 až 6 správně provedených espresso káv z odrůdy arabica, robusta má 2x až 3x větší množství kofeinu).

Pokud jste se přece jen rozhodli kávu ze svého režimu zcela vyškrtnout kvůli pálení žáhy a refluxu, je důležité to udělat postupně. Podle lékařských vyjádření, závislost na kofeinu skutečně existuje, ale určitě není tak intenzivní a nebezpečná, jako závislost na drogách. Tak jak si tělo přivyklo na pravidelný příjem kofeinu, postupně se naučí na méně a méně kofeinu, dokonce na žádný.

Mladá žena stojí na kopci v lese, ruce má zvednuté vzhůru jako náznak svobody.

Pomůžou vám tyto tipy:

  1. Plánujte si den, abyste se vyhnuli místům, lidem a situacím, které si s kofeinem nejvíce spojujete (práce, posezení s přáteli…)
  2. Plánujte začít svůj první den bez kofeinu o víkendu nebo přes dovolenou. Tímto způsobem se můžete vyhnout bolestem hlavy nebo zásahům do vaší produktivity, když jste v práci.
  3. Ranní moment vypití horkého šálku kávy nás často dostane do nálady na celý den. Chcete-li vyvolat placebo efekt, sáhněte po náhradním nápoji. Vhodnou volbou může být čekankový nápoj, čaj bez kofeinu nebo teplá voda s citrónem a medem.
  4. Vyhněte se pití alkoholu, když přestanete s kofeinem, aby vaše energie zůstala co nejvýše. Proč? Alkohol tlumí nervový systém a dehydruje tělo, proto po noci popíjení často následuje pomalé ráno, kdy mnozí z nás jako první sahají po šálku silné kávy.
  5. Buďte aktivní, cvičte a pohybujte se víc v přírodě.
  6. Žvýkejte mastichové krystaly, když vás přepadne chuť na kávu.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/caffeine-addiction

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/caffeine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6207714/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz