Zelný salát s pečenými batáty

Strava hraje důležitou roli i při úpravě cholesterolu a trávení. Červené zelí je ta správná volba, pokud se snažíte upravit svůj jídelníček kvůli vysokým hladinám cholesterolu.

Červené zelí a jeho benefity

Zelí by mělo být součástí našeho zdravého jídelníčku vzhledem k jeho bohatému nutričnímu složení. Mezi různými odrůdami se červené zelí (také nazývané fialové zelí) považuje za nadřazené z hlediska živin.

Červenofialový odstín má díky přítomnosti flavonoidu a antioxidantu zvaného antokyanin, který se na základě studií prokázal jako účinný bojovník proti různým typům rakoviny.

červené zelí na dřevěném stole.

Zjistilo se také, že celé červené zelí snižuje LDL cholesterol a triglyceridy. Je to způsobeno přítomností vitamínu C, polyfenolů (antokyanů, jiných flavonoidů a isothiokyanátů) a manganu v červeném zelí.

Červené zelí je bohaté na síru a další minerály. Tyto živiny pročišťují trávicí systém, zejména střeva, a pomáhají předcházet poruchám trávení a zácpě. Kromě toho se syrová zelná šťáva tradičně používá k úpravě žaludeční sliznice a hojení vředů. Kromě toho je červené zelí dobrým zdrojem vitamínů K a C.

Ingredience

  • ½ hlávky menší červeného zelí
  • 1 velký batat
  • olivový olej
  • sůl
  • balení mražené kukuřice
  • 200g edamame fazolky (můžeme nahradit hráškem)
  • 1 ks rajče
  • 2 pl pražených sezamových semínek

Dresink

  • sojový jogurt bílý natural
  • 1 pl umeocot
  • šťáva z půlky limetky
  • špetka pepře
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Nejprve si očistíme sladkou bramboru, nakrájíme ji na malé kousky, polijeme olivovým olejem, osolíme a pečeme doměkka.
  2. Nakrájíme si červené zelí na drobné kousky, ve velké míse ji smícháme s rozmraženou kukuřicí a edamame.

Zelný salát servírujeme s pečeným batátem, nakrájeným rajčetem, dresinkem a posypaným sezamem.

Dobrou chuť 🙂

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz