Vegan hubové rizoto

 Lahodná chuť čerstvě nasbíraných hřibů v tomto rizotu vám zaručeně bude připomínat vůni lesa. Vyzkoušejte rizoto na veganský způsob.

Rizoto z lesních hřibů je servírováno na hlubokém bílém talíři s modrým lemem, talíř je položen na mělkém talíři, na kterém je položen vidlička, v pozadí jsou sušené houby ve skleněné sklenici a pepřenka s celým pepřem.

Lesní houby a zdraví

K podzimu neodmyslitelně patří houby. Pokud patříte k vášnivým houbařům, jistě jste navštívili les zejména v souvislosti s touto pochoutkou. V tomto období můžete najít různé druhy hub, které vás mohou jak zasytit, tak příjemně obohatit na zdraví.

Lesní houby, dubáky, jsou položeny v proutěném košíku s červenou stužkou, dozdobeny zeleným kapradím.

Již mnoho let se používají pro svoji jedinečnou schopnost dodávat chuť v mnoha kuchyních různých kultur. I když ve skutečnosti jde o houby, pro účely vaření se houby zařazují do kategorie zeleniny.

Houby můžete nalézt v mnoha různých tvarech, velikostech a barvách. Jsou chutné a poskytují mnohé zdravotní výhody. Neobsahují tuky, mají nízký obsah sodíku, nízký obsah kalorií a jsou bez cholesterolu. Obsahují také vlákninu, vitamíny a minerály, vitamín D, měď, vitamíny skupiny B a betaglukany.

Výživové výhody se liší v závislosti na typu hub.

Ingredience

  • 1ks červená cibule
  • 1 miska očištěných a nakrájených lesních hřibů
  • olivový olej
  • 1 miska rýže
  • 200 ml rostlinná smetana
  • sůl / pepř podle chuti / kmín mletý
  • voda / zeleninový vývar na podlévání (nemusí být pokud houby pustí hodně šťávy)

Postup

  1. Jako první si opláchneme a uvaříme rýži. Hrnec dáme stranou a věnujeme se přípravě hřibů.
  2. Červenou cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na olivovém oleji. Houby si očistíme nakrájíme na drobné kousky. Přidáme kmín, sůl a pepř. Pořádně promícháme a necháme zakryté dusit do měkka.
  3. Když jsou houby udušené, přidáme smetanu, promícháme a do hotové směsi přidáváme uvařenou rýži za stálého míchání, dokud nedostaneme krémovou konzistenci. Ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Zdroje:

https://www.britannica.com/science/fungus/Nutrition

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz