Květákový steak

Když se řekne steak, každý si představí kus dobře propečeného masa (nebo i mírně krvavého). Dnešní recept však potěší vegetariány a vegany, protože steak připravíme z květáku. Snáze se připravuje, rychleji krájí a chuť je vynikající.

Na šedém stole je na černém talíři naservírován květák steak, posypaný petrželkou a vedle je položena jedna zelená větvička petrželky.

Vše, co potřebujete vědět o květáku

Květák patří do kategorie košťálové zeleniny s přirozeně vysokým obsahem vlákniny a vitamínů B. Poskytuje antioxidanty a fytonutrienty, které mohou chránit před rakovinou.

Za zmínku stojí sulforafan, který najdete kromě květáku i v ostatní košťálové zelenině jako je kapusta, brokolice či zelí (sulforafan je to, co dává košťálové zelenině její hořkou chuť).

Bílý květák se zelenými listy je položen na dřevěném stole, vedle něj je položena dřevěná vařečka.

Zajímavost: Za posledních 30 let se konzumace většího množství košťálové zeleniny spojuje s nižším rizikem rakoviny plic a tlustého střeva. Studie naznačují, že sloučeniny obsahující síru, známé jako sulforafan, mohou pomoci v boji proti různým typům rakoviny.

Květák díky vitamínu K podporuje zdraví kostí a správnou srážlivost krve.

Cholin je důležitý vitamínový faktor v květáku, který pomáhá při spánku, pohybu svalů, učení a paměti. Pomáhá také udržovat strukturu buněčných membrán, napomáhá při přenosu nervových vzruchů, vstřebávání tuků a redukuje chronické záněty.

Ingredience

  • 1 hlavička květáku
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 pl strouhaného parmazánu (může být i rostlinný sýr ve vegan verzi)
  • 1/2 čl. cibulového prášku
  • 1/2 čl. česnekového prášku
  • 1/2 čl. papriky sladké mleté
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Nachystáme si plech s pečícím papírem. V malé misce smícháme olej, parmazán (nebo nastrouhaný rostlinný sýr), cibulový, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř podle chuti. Odstraňte listy ze spodní části květáku a rozkrojíme ho na poloviny. Potom tyto dva kusy nakrájejte na polovinu, abyste vytvořili „steaky“.
  2. Přeneseme je na plech a potřeme po celém povrchu (nahoře, spodek a boky) připravenou olejovou směsí. Pečeme, dokud není stonek měkký a dozlatova zbarvený, cca 20 minut. Vyjměte z trouby a (kdo má rád může posypat ještě strouhaným sýrem) ozdobte čerstvou petrželkou. Podáváme samotné nebo s libovolnou přílohou.

Dobrou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz