Polévka dlouhověkosti

Známé japonské pořekadlo říká: "Miso polévka je lékem na věčné mládí a dlouhověkost".
Připravte si jednoduchou, ale zároveň chutnou a zdravou polévku miso, kterou můžete jíst k snídani, či večeři, nebo popíjet během dne, kdy se cítíte vyčerpaní.

Tři misky z japonské keramiky jsou položeny na kulatém dřevěném podnosu, vedle nich jsou položeny bílé lžíce. V miskách je servírována miso polévka s tofu, řasami wakame a jarní cibulkou.

Miso pasta a její benefity

Miso je vyrobeno fermentací sójových bobů, které jsou bohaté na bílkoviny a další důležité živiny, které přispívají ke zdravé výživě. Je to základní složka miso polévky spolu s přísadami, které pomáhají učinit polévku chutnější, jako jsou houby shitake, jarní cibulka, mořské řasy a tofu.

Při výrobě miso pasty se uvařená sója smíchá s mořskou solí a následně se přidá plíseň známá jako koji (latinsky Aspergillus oryzae), která působí jako fermentační činidlo. Směs kvasí několik dní až měsíců, někdy dokonce až let.

Miso polévce se připisují mnohé zdravotní benefity a to hlavně jako podpora imunity a zdravé trávení.

Hnědá miso pasta naservírovaná do pyamidového tvaru na dřevěném stole.

Miso je silná probiotická potravina, která pomáhá obnovit prospěšné bakterie ve střevech pro zdravou mikroflóru. Miso obsahuje také prebiotikum – potravu pro dobré bakterie. Když probiotika a prebiotika spolupracují synergickým způsobem, je mnohem efektivnější podporovat přínos probiotik. Díky tomu je miso perfektním jídlem pro zdravá střeva.

Zdravá střeva hrají důležitou roli v silném imunitním systému. Miso obsahuje bílkoviny, vitamín B12, vitamín B2, vitamín E, vitamín K, cholin, kyselinu linolovou, lecitin, zinek, vlákninu a aminokyselinu arginin, které jsou prospěšné pro posílení imunity.

Náš tip: V chladném období je miso polévka vhodná k snídani. Do receptu můžete kromě základních ingrediencí přidat také zeleninu, jako je například mrkev či zelí. Uvařte si miso vývar, když cítíte, že na vás něco leze. Vezměte si miso polévku do termosky a popíjejte ji kdykoli během dne v práci.

Ingredience

  • 2 PL miso pasty
  • 1 balení tofu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 ks jarní cibulky
  • podle chuti řasy wakame a houby shitake

Postup

  1. Nejprve si wakame namočíme na 10 minut do vody. Stačí přidat velikost poštovní známky, protože wakame změkne a zvětší svůj objem. Vodu z namočené řasy odložíme. Tofu nakrájíme na větší kostičky, houby shitake na menší kousky a jarní cibulky na malá kolečka.
  2. Do hrnce přidáme vývar, vodu z řas, houby shitake a tofu s cibulkou. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Potom polévku odstavíme z ohně.
  3. Miso pastu rozmícháme v malém množství vody a směs přidáme do odstavené polévky. Pamatujte, miso pasta se nesmí nikdy vařit, neboť by se zničily všechny prospěšné enzýmy. Promícháme a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Zdroje:

https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.15773

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz