Kokosová polévka s hlívou

Hlíva ústřičná má nespočet využití v kuchyni. Můžete ji vařit, péct, smažit… věděli jste však o jejím příznivém vlivu na zdraví? Betaglukan obsažený v hlívě pomáhá regenerovat těžce poškozené buňky a tkáně. Pravidelnou konzumací hlívy můžeme stimulovat a podpořit imunitní systém.

kokosová polévka s hlívou, tofu, sezamovými semínky a čerstvým koriandrem.

Hlíva ústřičná a její benefity

Hlíva ústřičná je běžný druh jedlé houby. Své jméno dostala kvůli zbarvení a tvaru, který je podobný ústřici. Často se konzumuje jako potravina, ale dostupné jsou i výživové doplňky z hlívy ústřičné. V některých alternativních medicínách, jako je tradiční čínská medicína (TCM), se hlíva ústřičná používá k léčbě různých zdravotních onemocnění.

Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem beta-glukanů, což jsou polysacharidy, které prokazatelně podporují imunitní systém. Pleuran je konkrétně typ beta-glukanu dodávaného hlívou ústřičnou. Tento typ vlákniny může podporovat ochranu těla před infekcí.

hlíva ústřičná

Ingredience

  • 500g hlíva ústřičná
  • 1 ks cibule
  • olivový olej
  • 1pl červená kari pasta
  • 500ml kokosové mléko v plechovce
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek strouhaného česneku
  • 1 a ½ - 2 l vývar / voda
  • sezamová semínka
  • rýžové nudle
  • čerstvý koriandr
  • tofu natural

Postup

  1. Hlívu si nakrájíme na pásky. Na zpěněnou cibuli dáme kari pastu, česnek a zázvor. 2 minutky restujeme, přidáme vodu / vývar a přivedeme k varu.
  2. Přidáme hlívu a necháme na mírném ohni vařit přibližně 10 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko, vaříme 5 minut a odstavíme. Hlívovou polévku servírujeme s rýžovými nudlemi, čerstvým koriandrem, opečenými sezamovými semínky a nakrájeným tofu.

Dobrou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz