Hruškovo - zázvorový čaj s badyánem

Z hrušek lze připravit spoustu chutných receptů, které potěší chuťové pohárky. Ale zkoušeli jste už uvařit z hrušek čaj? Provoní vám celou kuchyni a obzvláště jedna ingredience v něm má extra benefity pro zdraví.

Ve skleněném hrníčku, který je položen na dřevěném stole je čaj s kouskem hrušky, dřívkem skořice a s kořením badyánu.

Badyán - hvězdička pro zdraví

Pokud máte v oblibě vietnamskou polévku Pho, právě badyán je v ní jednou z hlavních ingrediencí.

Badyán na stále zeleném stromě je ve tvaru nepravidelné hvězdice.

Badyán, který je plodem stále zeleného stromu, je nabit ochrannými antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály v těle. Mezi hlavní sloučeniny podporující zdraví patří linalool, kvercetin, anetol, kyselina šikimová, kyselina gallová a limonen.

Z nutričního hlediska badyán obsahuje i základní vitamíny, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C, niacin, pyridoxin, kyselina pantotenová a riboflavin.

Z minerálů v badyánu naleznete vápník, železo, fosfor, draslík, mangan, zinek a hořčík.

V tradiční čínské medicíně (TCM) je badyánová výživa považována za regulaci energie Qi (Či) a vnímána jako jang – posilující (teplá) potravina. Zjistilo se, že je užitečná jako uklidňující koření pro boj proti zimním nachlazením a chřipkovým stavům.

Ingredience

  • 2ks hrušek
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1ks dřívko skořice
  • 2ks badyánových hvězdiček
  • cca 1l vody

Postup

Hrušky a zázvor si nakrájíme na plátky. V hrnci je zalijeme litrem vody, přidáme skořici s badyánem a přivedeme k varu. Po chvíli odstavíme z plotny, můžeme čaj nechat ještě louhovat pár minut. Podle chuti po mírném vychladnutí můžete hruškový čaj dosladit medem.

Na zdraví.

Badiánové hvězdice hnědé barvy

 Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/star-anise

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz