Špagety s tofu a sušenými rajčaty

 Milujete špagety? Vyměňte starou klasiku s kečupem a sýrem za něco nového. Špagety s tofu a sušenými rajčaty.

Špagety s tofu a sušenými rajčaty

Co jste možná nevěděli o sušených rajčatech

Důležitá a pro zdraví velmi prospěšná látka, kterou najdeme jak v čerstvých a také v sušených rajčatech, je lykopen. Jedná se o velmi silný antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Zvlášť účinný by měl být podle různých výzkumů proti rakovině trávicí soustavy a prostaty. Pomáhá také chránit kůži před škodlivými vlivy UV záření.

Sušená rajčata jsou naložena v oleji ve skleněné lahvičce, která je položena na proutěné světle hnědé podložce.

Sušená rajčata mají mírně močopudné účinky a pokud nejsou přesolená, působí blahodárně na tlak a oběhovou soustavu obecně. Navíc se sušená rajčata nejčastěji podávají naložená v nějakém panenském oleji. Díky tomu se zvyšuje schopnost organismu vstřebávat vitamíny a minerály. Lykopen je díky tepelnému zpracování a kombinaci s rostlinnými tuky mnohem lépe stravitelný a náš organismus jej dokáže výrazně lépe vstřebat.

Ingredience

  • špagety
  • 1ks menší pór
  • 2 pl olivového oleje
  • 150g sušených rajčat v oleji
  • 1 ks uzeného tofu
  • 250 ml smetana na vaření (může být rostlinná)
  • podle chuti sůl, pepř
  • petrželka na dozdobení

Postup

  1. Špagety si dáme vařit do osolené vody. Mezi tím si na olivovém oleji orestujeme nakrájený pórek. Tofu nakrájíme na kostičky a přidáme k póru. Totéž uděláme se sušenými rajčaty. Pórek, tofu a rajčata promícháme, přidáme sůl a pepř a restujeme ještě 2-3 minutky. Dále přidáme smetanu, přivedeme k varu a omáčku odstavíme.
  2. Uvařené špagety přecedíme, kousek vody odložíme v případě, že by byla omáčka moc hustá. Špagety promícháme s omáčkou z tofu a sušených rajčat. Servírujeme s nakrájenou petrželkou. Určitě na ni nezapomeňte, chutně zvýrazní celé jídlo ;-)

Dobrou chuť.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz